A legjobb filmek az északír konfliktusról

A napokban mutatták be Kenneth Branagh legújabb rendezését, a saját észak-írországi gyerekkoráról szóló, 7 Oscarra jelölt Belfastot, mi pedig köszöntük a lehetőséget, és összeszedtük a legjobb filmeket a témában.

Ima egy haldoklóért (1987)

Martin Fallon (a még nagyon fiatal Mickey Rourke) azzal a reménnyel csatlakozott egykoron az IRA-hoz, hogy népe szabadságáért harcoljon. Amikor egy akciójuk során az angol katonai szerelvény helyett véletlenül egy iskolabuszt robbant fel, lelki válságba esik. Megcsömörlik múltjától, elhagyja harcostársait és Londonba menekül. Egy kegyetlen gengszter, Meehan (Alan Bates) útlevelet ígér neki, ám cserébe azt kéri, ölje meg Kraskót, a konkurens gengszterbanda főnökét. Csakhogy Da Costa atya (Bob Hoskins) véletlenül szemtanúja lesz a gyilkosságnak. Mivel saját maga is átélt már hasonló lelki válságot, megpróbál segíteni Fallonnek.

Titkos hadsereg (1990)

Észak-Írország az 1980-as évek elején. Paul Sullivan (a horrorfilmes szerepeiről ismert Brad Dourif) és Ingris Jessner (Frances McDormand) amerikai ügyvédek és polgárjogi aktivisták megpróbálják dokumentálni az angol hatóságok által elkövetett atrocitásokat a polgárháború sújtotta Belfastban. Miután Paul olyan információk birtokába jut, ami terhelő lehet a Thatcher-kormányra nézve, a férfit meggyilkolják, és a bizonyítékot rejtő felvétel eltűnik. A nyomozást vezető Kerrigan felügyelő és Ingrid mindent megtesz, hogy felderítsék az ügyet. Ám a szálak túl magasra vezetnek. Az angol Ken Loach filmje keserű vádirat saját kormánya ellen.

A film kikölcsönözhető az AppleT V-n

Síró játék - The Crying Game (1992)

Fergus, az IRA önkéntes katonája (Stephen Rea) társával elrabol egy angol katonát (Forest Whitaker). Furcsa emberi kapcsolat alakul ki fogoly és fogvatartó között, mígnem egy váratlan esemény Fergus társainak és a fogolynak a halálát okozza. Fergust innentől kezdve nem hagyják békén az emlékképei, hiába próbál menekülni - Londonba költözik -, a halott katona képe újra és újra megjelenik emlékezetében. Jody, az angol katona barátnőjével (Jaye Davidson) is ezért kezd végzetes kapcsolatba, míg meg nem jelenik volt bajtársnője, hogy leszámoljon vele társai haláláért.

Apám nevében (1993)

Kettős bombamerényletet követnek el a London melletti Guilford városkában 1974-ben. Öt ember meghal, negyvenketten megsebesülnek. A rendőrség az Ír Köztársasági Hadsereget gyanúsítja a terrorakció elkövetésével. Hamarosan letartóztatják Gerry Conlont (Daniel Day-Lewis), a léha, link fiatalembert, akit az apja, Guiseppe (Pete Postlethwaite) Belfastból küldött Londonba, amikor meggyűlt az ifjú baja a zsarukkal és az IRA-val. Az apja is börtönbe kerül. A "guilfordi négyek" perében ártatlanul életfogytiglani börtönre ítélik őket. Az igazságra csak tizenöt évvel később derül fény. Gerry Conlon önéletrajzi regényéből.

A film megnézhető a Netflixen

Őt is anya szülte (1996)

Köztörvényes bűnözőként kezelték az ír politikai foglyokat az angolok. Az elviselhetetlen börtönviszonyok ellen az Ír Köztársasági Hadsereg huszonegy tagja kezdett éhségsztrájkba 1981-ben. Jobb ellátást és a helyzetük rendezését követelték Margaret Thatcher miniszterelnök asszonytól. Huszonegy anya szembesült a helyzettel: végignézze, amint a fia föláldozza magát a meggyőződéséért, vagy mentse meg az életét. Kathleen Quigley (Helen Mirren) ez utóbbi mellett döntött. Az özvegy tanárnő mindig távol tartotta magát a polgárháborútól, a fiai nevelésének szentelte az életét. Ám minden megváltozott, amikor az egyik fiát letartóztatták. Valós történtet alapján.

A bunyós (1997)

Danny (Daniel Day-Lewis) 14 évet töltött börtönben, mert ifjú korában lelkesedésből, hazaszeretetből részt vett az IRA egyik akciójában. Az évek folyamán a mozgalomból, a harcból elege lett, és szabadulása után nem várja más, csak Ike, a bokszedzője (Ken Stott). Együtt dolgoznak az edzéseken, nevelik az új nemzedéket. Danny minden vágya, hogy bokszkarrierje folytatódjon, és bár az eszével tudja hogy ez szinte lehetetlen, szeretné visszakapni szerelmét, Maggie-t (Emily Watson), aki közben férjhez ment és gyereke született. Ám a kinti világ az elmúlt évek alatt nem változott. Az IRA továbbra is harcol, és íratlan szabályai érvényesek a közösség minden tagjára. Ebben a helyzetben kezdi meg Danny és Maggie a harcot, hogy végre szabadon és együtt élhessenek...

A film kikölcsönözhető az AppleT V-n

Véres vasárnap (2002)

Derry, Észak-Írország, 1972. január 30. A városban ezen a napon békés tüntetés készül a brit kormány intézkedése ellen, mely lehetővé teszi a katolikus írek börtönbe zárását bírói ítélet nélkül. A felvonulás szervezője Ivan Cooper (James Nesbitt), aki hisz abban, hogy békésen meg lehet oldani a konfliktusokat. A tüntetők között feltűnik a 17 éves katolikus Gerry Donaghy (Declan Duddy) is, aki gyűlöli az ellenségeskedést, és legszívesebben protestáns barátnőjét venné feleségül. A demonstrálók brit katonákkal találják szembe magukat, akik nemrég veszítették el bajtársaikat az IRA támadásaiban, és akik éles lövedéket is bevetnek. A Véres vasárnapon tizenhárom fegyvertelen tüntető hal meg, tizennégyen pedig súlyosan megsebesülnek.

IRA - Sétáló hullák (2008)

Martin (Jim Sturgess) IRA-informátor, aki rendszeresen tájékoztatja a brit titkosszolgálatot a republikánus sereg tevékenységeiről. Tökéletesen tisztában van vele, hogy az IRA kegyetlenül elbánik a besúgókkal, és ő is sétáló hulla lehet, ahogy a leleplezett ügynököket nevezik. Ráadásul a munkája miatt nem csak a saját élete, hanem a családja is komoly veszélybe kerülhet, az angolok pedig könnyen leírják veszteségként. Martin tovább folytatja a kettős játékot, bár tudja, hogy az egyetlen ember, akire számíthat, az a kapcsolattartója, Fergus (Sir Ben Kingsley).

Éhség (2008)

A történet középpontjában a Belfast közelében található Maze fegyház négy lakója áll: Raymond Lohan börtönőr (Stuart Graham), aki a hírhedt H-blokkban teljesít szolgálatot; a frissen érkezett, rettegő Davey Gillen (Brian Milligan) és cellatársa, Gerry Campbell (Liam McMahon), aki segít neki eligazodni a fogház kegyetlen világában; valamint a blokk szellemi vezére, Bobby Sands (Michael Fassbender). Sands irányításával a rabok megtagadják az egyenruha viselését és követelni kezdik a politikai foglyoknak kijáró bánásmódot. Egyre komolyabb összetűzések követik egymást, és ahogy elharapózik az erőszak a Maze falai közt, lassan a fegyőrök is veszélybe kerülnek.

'71 (2014)

1971-ben, a fegyveres konfliktusok kirobbanásának első éveiben Gary Hook (Jack O'Connell), a fiatal, tapasztalatlan brit katona egységét Belfastba vezénylik békefenntartónak. Amikor egy őrjárat során egyiküktől elveszik a fegyverét, Hook társával a tolvaj nyomába ered. Ahogyan az utcai felkelés elharapódzik, az egységük és a rendőrök kivonulnak, hőseink pedig az ellenséges vonalak mögött rekednek. Miután társát egy fiatal nacionalista felkelő agyonlövi, az utcákon és sikátorokon keresztül vezető hosszas menekülés után Hooknak végül sikerül meglépnie üldözői elől. Nem tudván, ki a barát és ki az ellenség, a zöldfülű sorkatonának egyedül kell túlélnie az éjszakát és megtalálnia a hazavezető utat az idegen és halálos veszélyeket rejtő terepen.