A legjobb "friss" angol krimisorozatok

Nagy-Britanniában olyan elképesztően sok jó, izgalmas és véres krimisorozat készül, hogy azt hihetnénk, hogy a szigetország a bűnbe fullad bele. A legfrissebb sorozatokból csemegéztünk.

A rendfenntartó (2022-)

Az egykori liverpooli rendőr Tony Schumacher forgatókönyve alapján készült BBC sorozat hőse a lefokozott nyomozó, Chris Carson (Martin Freeman), aki újra közrendőrként teljesít szolgálatot a belvárosban egy naiv újonc (Adelayo Adedayo) oldalán. Carson terápiára jár, miközben megpróbálja rendbe hozni széthullóban lévő magánéletét és visszaszerezni a szakmai megbecsülését, de beteg édesanyjáról is gondoskodnia kell.

Az éjszakában drogosok, pitiáner bűnözők, rossz- és jóakarók keresztezik az útját.

Egy ártalmatlannak tűnő segítségnyújtással beláthatatlan lavinát indít el, mert magára haragít egy drogdílert, miközben az őt befeketítő egykori nyomozótársa is folyton a nyomában jár. A sorozat 4 BAFTA -jelölést is összeszedett, és feltehetőleg ennek is köszönhető, hogy elkészült az 5 részből álló 2. évad, amit Nagy-Britanniában már vetítenek is. 

Itt nézheted meg: A Coolon futott nemrég, valószínűleg ismétlik majd
Forrás: Cool

 

Tengerparti történetek (2024)

Amikor a két nehéz sorsú idegen, Janet és Samuel egy hajóroncson kokainra bukkan a Yorkshire-i tengerparton, nem akarnak hinni a szemüknek. Miután megegyeznek, hogy eladják a drogot és elfelezik a pénzt, hamarosan rendőrök, álarcos bérgyilkosok és egy Szabó néven ismert elegáns, öltönyös gengszter elől kell menekülniük. Janet szerepében a csodálatos angol komikát, Daisy Haggardot (Sikersorozat, Bezzegszülők) láthatjuk, a Szabót pedig a francia Tchéky Karyo (Nikita, Bad Boys, Meglesni és megszeretni) játssza.

Itt nézheted meg: SkyShowtime
Forrás: Skyshowtime

Az eltérített járat (2023)

Idris Elbának mindig is jól álltak ezek a higgadt, megfontolt karakterek – most sincs ez másként. Az Apple TV+ nyolcrészes sorozata – nomen est omen – egy repülőgép-eltérítést állít középpontba. A csavar az, hogy ezúttal nem egy akcióhős búvik meg a londoni járat utasai közt:

Sam Nelson (Elba) afféle megoldóember, akit akkor hívnak, ha elakadnak a tárgyalások, és el kell érni, hogy az egyik fél azt tegye önszántából, amit a megbízó akar. Igaz, eddig csak az üzleti világban használta ezen tudását, amit ha jól használ, többet ér, mint egy töltött fegyver, pláne hogy láthatjuk ennek a pszichológiáját, ahogy Nelson tényleg úgy győz meg embereket, hogy elhiteti velük, szabad akaratukból döntöttek így. A 7 órás repülőúton történteket valós időben bemutató széria végig feszes és fordulatos, kihozták a helyzetből a maximumot, és még egy nagyobb csavart is tartogat a vége felé. A sikerre való tekintette már forog a második évad, amelyben Toby Jones kap fontos szerepet.

Itt nézheted meg: Apple TV+

 

Utolsó befutók (2022-)

A Gary Oldman főszereplésével készült sorozat az MI5 (a brit titkos szolgálat) egy csapatnyi ügynökről szól, akik a kiégett Jackson Lamb irányítása alatt dolgoznak, és akik annyira nem jók, hogy az élvonalban legyenek, de annyira nem is rosszak, hogy kirúgják őket. A legtöbbjük valami nagy baklövés után kerül ide, olyan ez, mint a purgatórium: egy lerobbant iroda és kulimunka. Aztán mégis, valami nagy és piszkos játszma kellős közepén találják magukat, amikor ismeretlenek azzal fenyegetőznek, hogy élő adásban fejeznek le egy fiatal férfit. A Mick Herron azonos című regényfolyamából készült sorozatból két évad érhető el, és újabb kettőt forgatnak még. A Rotten Tomatoes-on jelenleg 97%-on áll. Jó eséllyel ez a visszavonulással kacérkodó Oldman utolsó szerepe.

Itt nézheted meg: Apple TV+

Forrás: Apple TV

 

Elkövetők (2023)

A sorozat, amely élénk színeivel és meredek fordulataival bőven kilóg a szürkén realista sorból, ott kezdődik, ahol a legtöbb bűnügyi történet véget ér: egy nagyszabású rablás után, amikor az elitbűnözőkből álló csapat már külön utakon jár, és megpróbálja maga mögött hagyni régi életét. A múlt és a jelen összeütközik,

amikor egy könyörtelen bérgyilkos egyenként célba veszi őket.

Miért üldözik őket, ki áll a káosz mögött, és vajon képesek lesznek-e időben egymásra találni, hogy megvédjék magukat és azokat, akiket szeretnek? A széria húzóneve Gemma Arterton, de sztár a kettős, sőt, hármas életet élő családapát alakító Nathan Stewart-Jarrett is, akit a Kívülállók című sorozatból ismerhetünk.

Itt nézheted meg: Disney+

Forrás: Disney+

 

Bűnügyi nyilvántartás (2024)

London szívében egy névtelen telefonhívás két briliáns nyomozót egy fiatal, pályája elején járó nőt (Cush Jumbo) és egy jó kapcsolatokkal rendelkező, jó hírnevét mindenáron megőrizni akaró veterán detektívet (Peter Capaldi) állít egymással szembe egy régi, hibás ítélet kijavításáért folytatott küzdelemben. Egy névtelen telefonhívás nyomán ugyanis előkerül egy régi, ellentmondásos ügy, aminek nem mindenki örül. A gyakran kaméleonszerű, Oscar-díjas Capaldi nemcsak főszereplője, de executive producere is a csavaros történetre épülő, sokszor meglepő sorozatnak.

Itt nézheted meg: Apple TV+

Forrás: Apple TV+

 

Nem versz át (2024)

A Harlan Coben regénye alapján készült nyolcrészes sorozat azzal indul, hogy a volt katonai helikopterpilóta, Maya Stern (Michelle Keegan) férjét meggyilkolják az utcán: két motoros agyonlövi a férfit. Az igazi döbbenet azonban csak ezután jön, ugyanis Maya megpillantja a halott férjét az otthoni webkamera képén. Joe Burkett (Richard Armitage) még valószínűleg életben van, és innentől nincs megállás,

a világ összes rejtélyére meg kell találni a választ,

ugyanis minden összefügg mindennel. Maya húgának közelmúltbeli halála, Joe testvérének hajós balesete mind-mind egy korábbi, kollégiumi csínytevés felé mutatnak, miközben azt sem árt tisztázni, miért kellett Mayának leszerelni a katonaságtól. Ehhez adjunk hozzá egy, csak nemrég óta józan nyomozót (Adeel Akhtar), aki az ügy nyomába ered, bár közben furcsa rosszullétek hátráltatják, és kapunk egy kifejezetten izgalmas cselekményt.

Itt nézheted meg: Netflix
Forrás: Netflix