A Netflix megpróbálta eltüntetni a saját filmjét

A pedofilnak bélyegzett Cukorfalatok című francia alkotás tavaly világszerte hatalmas botrányt keltett. Most kiderült, hogy a streamingóriás a károk enyhítése miatt manipulálta a keresési algoritmusát, azaz megpróbálta elrejteni a művet.

Annak idején mi is beszámoltunk róla, hogy Maïmouna Doucouré Sundance-nyertes alkotása azzal verte ki a biztosítékot, amikor felkerült a Netflix kínálatába, hogy a plakátján sztriptíztáncosnak öltöztetett, kihívó pózokban látható kislányokat mutattak. Habár a streamelős cég azonnal lecserélte a posztert egy sokkal kevésbé sértőre, és bocsánatot kért, a film elleni tiltakozás hatalmas méreteket öltött.

Közel 500 ezren írták alá azt az online petíciót, amely a betiltását (vagy legalábbis a Netflixről való eltávolítását) követelte, a rendezőnő halálos fenyegetéseket kapott, egy Texas állambeli megyében, Tylerben pedig a kerületi ügyész vádat emelt a Netflix ellen a Texasi Büntető törvénykönyv közszeméremsértésre vonatkozó paragrafusa alapján. A Cukorfalatokat (a filmet kritizálók zömével ellentétben) mi is megnéztük, itt olvasható róla a kritikánk.


Doucouré filmje valójában érzékeny felnövekvéstörténet, és a vádakra való reagálás során mind az alkotó, mind a Netflix azt próbálta hangsúlyozni, hogy ők igazából egy platformon vannak a tiltakozókkal, hiszen a mű éppen arról fogalmaz meg kritikát, hogy az átszexualizált világban egy 11 éves lány egyedül abban látja a boldogulás útját, hogy csücsörítve pózol és meztelen fotókat oszt meg magáról az Instagramon.

Most azonban kiderült, hogy a streamingóriás egyéb módot is talált a válság kezelésére: a The Verge rántotta le a leplet arról, hogy a cég szándékos lépéseket tett azért, hogy a keresési algoritmusokat megváltoztatva a film minél kevesebb felhasználó elé kerüljön. A The Verge riportja szerint a Netflix konkrétan

eltávolította a Cukorfalatokat a „hamarosan érkezik” és a „népszerű címek” menükből, és még azért is tettek, hogy a „cute” keresőszóra se jelenjen meg az angolszász területen Cuties címmel futó alkotás; ezenkívül beállították, hogy a hasonló tartalmat ajánló keresésekre se dobja ki a rendszer a művet.

A Netflix mindössze annyit reagált a dologra, hogy „a javaslataink abban segítenek a felhasználóinknak, hogy megtalálják a nagyszerű filmeket a hatalmas kínálatunkban;

de nem minden cím kap egyforma promóciót, ahogy nem egyforma az előfizetőink felhasználói felülete sem”.


(via IndieWire)