A szülinapos Steven Soderbergh 10 legjobb filmje

Az Ocean’s trilógia rendezője 1963. január 14-én született, azaz a minap lett 58 éves. Ennek örömére összeválogattuk nektek a tíz legjobb rendezését. És tudjátok mi a legjobb? Bármelyiket meg tudjátok nézni a közeljövőben a tévében, vagy akár most azonnal streamelhetitek.

Szex, hazugság, videó (1989)

Első nagy játékfilmje rögtön cannes-i Arany Pálmát és nagy áttörést hozott Soderbergh-nek. A Szex, hazugság, videó cselekményének középpontjában a frigiditásával küszködő, gátlásos, a közös hangot csak pszichiáterével találó Ann (Andie MacDowell) áll, akinek a férje, John (Peter Gallagher) viszonyt folytat a nő húgával, Cynthiával (Laura San Giacomo), aki mellesleg totális ellentéte a nővérének. Ebbe a nem túl idilli környezetbe csöppen bele a férfi gyerekkori jó barátja. A visszahúzódó Graham (James Spader) és Ann között különös kapcsolat alakul ki. A váratlanul érkezett vendéget jobban megismerve ugyanis fény derül annak szokatlan hobbijára: az impotens Graham jelentős méretű videókazetta-gyűjtemény tulajdonosa: a szalagokra nőismerősei szexuális szokásairól készített interjúit rögzítette. A szextől undorodó Ann így végre megleli korábbi életéből hiányzó szellemi társát.

A film elérhető a Netflixen.

Mint a kámfor (1998)

Jack Foley (George Clooney) több bankot rabolt fegyver nélkül, mint bárki más. Háromszor kapták el, amikor nem volt szerencséje menekülés közben. Három évtizedet kellene letöltenie. Mindennap szökéséről, az utolsó nagy balhéról és új életéről álmodozik. A szökés pillanatában egy nyomozónő kerül a férfi és társa, Buddy (Ving Rhames) útjába, ezért túszként magukkal viszik. Karen Sisco (Jennifer Lopez) becsületes nyomozócsaládból való, és minden alkalmat megragad fogva tartói terveinek meghiúsítására. Az első menet döntetlent hoz, de már késő: Jack rabul ejtette Karen szívét. A következő randevún Detroitban viszont már túl sokan akarnak velük lenni...

A film elérhető a Netflixen.

Erin Brockovich – Zűrös természet (2000)

Az állástalan, háromgyerekes Erin (Julia Roberts) végső elkeseredésében meggyőzi Edet, hogy alkalmazza őt az ügyvédi irodájában. A jogban járatlan nő egy nap ráakad néhány, a telekkönyvi iratok közé keveredett orvosi leletre. Nem érti az összefüggéseket, ezért nyomozni kezd. Hamarosan hihetetlen következtetésekre jut: egy cégóriás gátlástalanul szennyezi egy kisváros vízkészletét, ami súlyos betegségeket okoz az ott lakók körében. Erin házról házra járva több mint hatszáz panaszos aláírását gyűjti össze, és Eddel karöltve elhatározza: kiszedi a cégből az USA történetének pereskedés útján kifizethető legnagyobb kártérítését.

A film ezenkívül az HBO GO-n is elérhető.

Ocean’s Eleven – Tripla vagy semmi (2001)

Három alapszabály van: senki ne sérüljön meg, senkit ne érjen kár, és játssz úgy, mintha nem lenne vesztenivalód. Danny Ocean (George Clooney) 24 órával feltételes szabadlábra helyezése után már új, eddigi legmerészebb tervén dolgozik: egy nagy bokszmeccs éjszakáján Las Vegas három legnagyobb kaszinóját akarja kirabolni. A bandája csupa különleges emberből áll, akik mindannyian profik, és tudják: a tét 150 millió dollár. Azt azonban, hogy a három kaszinónak ugyanaz a tulajdonosa (Andy Garcia), és mostanában Ocean egykori feleségével (Julia Roberts) jár, egyikük sem sejti.

A film elérhető a Netflixen.

Fertőzés (2011)

Napjainkra sajnálatos módon igen-igen aktuálissá vált Soderbergh-nek ez az amúgy kissé elfeledett filmje, amit emiatt mostanában gyakran vesznek elő a tévék. A Fertőzés sztorija szerint egy asszony rosszul lesz, miután hazatér hongkongi útjáról. Két nappal később már halott, és az orvosok nem tudják, miért. Hamarosan más embereken is jelentkeznek a tünetek: köhögés, láz, bénulás, agyvérzés és halál. A világ minden részén szaporodnak a megbetegedések, majd kitör a globális járvány. Miközben az amerikai kutatóintézet orvosai megpróbálják megfejteni a vírus kódját, Dr. Leonora Orantes, az Egészségügyi Világszervezet munkatársa a járvány forrását keresi. Az egyes országokat pedig a széthullás veszélye fenyegeti.

A film ezenkívül az HBO GO-n is elérhető.

Túl a csillogáson (2013)

A Túl a csillogáson a virtuóz zongorista és extravagáns előadóművész, Liberace (Michael Douglas) életébe nyújt bepillantást. A férfi az 1970-es évek második felében a legnépszerűbb előadóművészek egyike volt, Las Vegas, a színpadok és a képernyő csillaga. Miközben nők milliói rajongtak érte, a férfi mindenki előtt titkolta, hogy valójában meleg. Életébe váratlanul csöppen bele Scott Thorson, a fiatal, kisvárosi sofőr (Matt Damon). Bár egy világ választja el őket egymástól, Liberace és Scott között viharos szerelmi viszony bontakozik ki.

A film elérhető az HBO GO-n.

A sebész (2014–15)

Kakukktojásként a filmek közé beválogattuk Soderbergh sorozatát is, mivel jobban sikerült, mint sok mozis alkotása. A széria főhőse John Thackery sebészorvos (Clive Owen), aki egy New York-i kórházban dolgozik az 1900-as évek fordulóján. A férfit mentora, Christiansen doktor váratlan távozása után vezető sebésszé léptetik elő. Azt szeretné, ha pártfogoltja, Everett Gallinger lenne a helyettese, a kórház fő támogatójának lánya azonban ragaszkodik hozzá, hogy a fekete bőrű Algernon Edwardsot (André Holland) vegye maga mellé, aki Londonban és Párizsban szerzett tapasztalatot. A két orvos között már az első napon vibrál a feszültség...

A sorozat elérhető az HBO GO-n.

Szárnyaló madár (2019)

Steven Soderbergh kevésbé ismert sportfilmje a Netflixen debütált. Sztorija szerint Ray Burke, egy dörzsölt sportmenedzser (ismét André Holland) és segítőtársa (Zazie Beetz) kihasználják, hogy leállították az NBA-meccseket, és a jól bejáratott, milliós szponzori szerződéseket lefölöző rendszeren kívül közvetítik a fiatal tehetségek kosármeccsét a rajongóknak. A film feszültségét többek közt az adja, hogy a terv végrehajtására Burke-nek mindössze 72 órája van. A forgatás során Soderbergh korábbi művéhez, a 2018-as Tébolyulthoz hasonlóan ismét egy iPhone-t használt.

A film elérhető a Netflixen.

Pénzmosó (2019)

2019 igen termékeny év volt alkotónk életében. Másik 2019-es, szintén netflixes műve igaz történeten alapul. 2016-ban nagy port kavart, amikor egy panamai ügyvédi iroda, a Mossack Fonseca azzal bukott le: abban segített ügyfeleinek, hogy minél hatékonyabban eltüntethessék a vagyonukat. A céget vezető két jogász, Jürgen Mossack és Ramón Fonseca offshore ügyleteken keresztül tettek egy csomó milliárdost még gazdagabbá, néhány szerencsétlen senkit pedig szegényebbé. A pénzmosók tevékenységének egyik kárvallottja, egy özvegyasszony azonban (Meryl Streep) nyomozni kezd Mossack (Gary Oldman) és Fonseca (Antonio Banderas) után.

A film elérhető a Netflixen.

Szabad szavak (2020)

Legutóbbi alkotását Soderbergh ismét Meryl Streeppel a főszerepben forgatta. Az Oscar-halmozó színésznő ezúttal egy ünnepelt írónőt alakít, akit ügynöke befizet egy hajóútra. Alice az utazásra magával viszi két barátját még az egyetemi évekből, hogy begyógyítsák régi sebeiket, ezenkívül velük tart az idős nő unokaöccse is, hogy gardírozza a hölgyeket, de ehelyett inkább beleszeret az említett irodalmi ügynökbe. A Szabad szavak érdekessége, hogy Steven Soderbergh szinte teljes titoktartás mellett forgatta, méghozzá a Queen Mary 2 óceánjáró fedélzetén, a New York és Southampton közötti transzatlanti átkelés során. Kritikusunk ugyan szívből gyűlölte a filmet, de attól még azt javasoljuk, mindenki tegyen vele egy próbát maga is. Főleg, hogy Streep mellett olyan színészek játszanak még benne, mint Dianne Wiest, Candice Bergen és Lucas Hedges.

A film ezenkívül az HBO GO-n is elérhető.