Akkor most tényleg ennyi volt a Ted Lasso?

A harmadik évad fináléja amolyan lezárás is volt, meg nem is, az Apple TV+ pedig egyelőre hallgat.

A The Hollywood Reporteren olvasható beszélgetésben Daniel Fienberg és Angie Han a Ted Lasso című vígjátéksorozat évadzáró epizódja után elmondták a véleményüket a sorozatról, és arról, hogy van-e jövője.

Daniel Fienbergnek szokása újranézni az utolsó rész előtt a sorozat első, pilot epizódját, de ez esetben kivételt tett, mivel az Apple TV+-on látható Ted Lasso játékideje meglepően hosszú volt: összesen 660 perc a 12 rész, ami egy átlagos vígjátéksorozat esetében 31 epizódnak fele meg. Azt is kiemelte, hogy

az Apple TV+ egyelőre nem nyilatkozott arról, hogy az évadzáróval teljesen vége Ted Lasso, a botcsinálta futballedző kalandjainak, vagy csak az AFC Richmond fiktív csapatától búcsúzunk.

Állítása szerint a sorozat azért működött jól, mert megpróbált minden nézőnek megfelelni, és minél többet adni, ám ezért cserébe fel kellett adni a klasszikus vígjátéksorozat-struktúrát: már nem letisztult, rendezett, félórás epizódokból állt.

„Ez az évad egy zűrzavar volt, de épp olyan gyakran kellett eltakarnom a szemem a rémülettől, amilyen gyakran törölgettem a könnyeimet.”

Fienberg a finálét is túl soknak és túl hosszúnak tartotta, és kiemelte, hogy annyi karakter bukkant fel a korábbi évadokból, hogy valószínűleg a felét sem vette észre. A kedvence viszont Shannon volt, aki megtanította Tednek, hogyan promózza magát a közösségi médiában, majd közel két évadra teljesen eltűnt.

Angie Han újranézte a pilotot, és azzal szembesült, hogy a Ted Lasso egy sokkal szerényebb szériának ígérkezett az elején, mint amivé végül vált. Nem csak a játékidő, de a hangnem is megváltozott. Ted karaktere korábban sokkal árnyaltabb volt, és Han kiemelte, hogy a harmadik évadban ugyan jelen van némiképp a figura gonosz oldala, de

„ez az évad abból a rengeteg dicséretből épült fel, amit az első két szezon kapott. Kihangsúlyozták a sorozatban a vidámságot, az együttérzést, és hogy milyen jól ábrázolja a nem toxikus férfiasságot. A harmadik évad viszont annyira erősen támaszkodott ezekre a tulajdonságokra – például egy egész jelenetekben arról beszél az öltözőben a csapat, hogy a bosszúpornó és a homofóbia rossz –, hogy beáldozta a történetmesélés olyan alapelemeit, mint a logika, a szerkezet és a karakterek következetessége.”

Han úgy érzi, a finálé megfelelt annak, amivé a Ted Lasso vált:

a nagy, érzelmes, jól bevitt ütéseket helyezte előtérbe minden mással szemben.

Volt bőven ilyen pillanat: Roy és Jamie közös sörözése, vagy Beard meccs előtti videója, amellyel az egész csapatot megríkatta. Ez utóbbi tökéletesen illeszkedett a sorozathoz, ami egy olyan edzőről szól, akit nem a győzelem vagy a vereség, hanem a nagy érzések érdekelnek.

Fienberg is egyetért azzal, hogy a sorozat az utolsó évadra teljesen elveszítette a logikát, a struktúrát és a karakterek következetességét. De arról is elmélkedik, hogy lehet, hogy az csak mítosz, hogy az emberek változnak. Miként Higgins, a legkevésbé változékony karakter mondta: „A legjobb, amit tehetünk, hogy folyamatosan segítséget kérünk, és ha kapunk, elfogadjuk. Azzal tudnunk jobb emberré válni, ha folyamatosan erre törekszünk.” Jobb emberré válni pedig azt jelenti, a sorozat tanulsága szerint, hogy elfogadjuk, hogy a bosszúpornó, a homofóbia és a rasszizmus rossz dolog.

„A Ted Lasso ebben az évadban úgy döntött, hogy egy olyan sorozat akar lenni, ami a karakterekről, a változásról és a közösség fontosságáról, valamint a társadalom nagy kérdéseiről szól. De ez nem igazán volt jó.”

- mondta Fienberg.

Han alapvetően elégedett volt a fináléval:

„Ami azt illeti, számomra működött, és nagyrészt megbékéltem azzal, hogy a karakterek hova jutottak. Érthető, hogy Ted hazatér a családjához. Hogy Rebecca, aki néhány epizóddal ezelőtt még arról tartott beszédet, hogy a futball a szurkolókért van, végül a szurkolókkal együtt társtulajdonos lesz a csapatban.”

Han felhívja a figyelmet arra is, hogy

az a dramaturgiai lépés, hogy Rebecca és Keeley egy női csapatot alapít, talán egy Ted Lasso nélküli Ted Lasso spin-off előkészítése.

Azt viszont negatívumként említi, hogy az az ív, amit az egyes karterek leírnak gyakran nem következetes.

még több ted lasso

Ted Lasso: A sorozat, amelytől garantáltan jobb kedved lesz

Jason Sudeikis Golden Globe-díjat kapott az Angliába szerződő lelkes, de dilettáns amerikaifoci-edző szerepéért, és meg is érdemelte.

Tovább

 

Fienberg úgy érzi, hogy olyan volt ez az évad, mintha a legtöbb cselekmény, a hosszú játékidő ellenére, a kamerán kívül zajlott volna. Ezért nem lett minden rendesen megalapozva. Neki is hiányérzete maradt, és szívesen látna egy Roy/Nate/Beard spin-offot.

„Azt gondolom, hogy néha úgy tudunk a leginkább tisztelegni egy utazás előtt, ha elismerjük, hogy vége van.”

- foglalta össze Han.

(via The Hollywood Reporter)