Áll a bál a Netflix Cukorfalatok című drámája miatt, amiért szexuális tárgyként kezeli a 11 éves lányokat

Bár a Sundance fesztiválon díjat kapott a film, nyomozás indulhat Maimouna Doucouré rendező ellen az Egyesült Államokban.

Alig egy hete, szeptember 9-én került fel a Netflix kínálatába a Franciaországban forgatott Mignonnes (nálunk Cukorfalatok, angol nyelvterületen Cuties címen fut), máris áll a bál körülötte. A filmben Maïmouna Doucouré író-rendező egy Amy nevű 11 éves lány (Fathia Youssouf) szemszögéből mutatja be, milyen érzés egy ilyen korú iskolásnak bekerülnie egy menő tánccsapatba, és közben lassan megismerkedni a saját testével úgy, hogy a közösségi médiában látott csillogó világ nem egészen olyan, mint amit otthon, egy bevándorlócsalád konzervatív értékrendben felnevelt gyermekeként átél.

Sokan azonban máris szexuális tárgyiasítást kiáltanak a filmmel kapcsolatban. Többeknél már eleve az kiverte a biztosítékot, hogy míg a Cukorfalatok francia plakátja csak annyit mutat, hogy egy csapat kislány vidáman shoppingol egy rangos filmfesztiválokon elismert filmben (az persze csak a történetből derült ki, hogy Amy az anyjától lopta el a shoppingolásra szánt pénzt, hogy ezzel bevágódhasson a barátnőinél), addig az amerikai poszteren leginkább kiskorú sztriptíztáncosoknak lettek felöltöztetve a szereplők. Ezt az amerikai plakátot egyébként a botrány kitörése óta a legtöbb helyről mostanra már igyekezett eltávolítani a Netflix.

Forrás: Netflix

 

Sokak szerint a Netflix szexuális tárgyként kezeli a 11 éves lányokat, ami nemcsak erkölcsileg kifogásolható, de még akár büntetőjogi vonzata is lehet a dolognak. Tulsi Gabbard, Hawaii demokrata párti képviselője éles hangon bírálta a filmet és a Netflix forgalmazói döntését. Egy texasi szenátor, Ted Cruz pedig szeptember 11-én nyílt levelet írt az Egyesült Államok főügyészének, William Burrnek, amelyben arra kérte, hogy az Igazságügyi Minisztérium sürgősen indítson átfogó vizsgálatot a film forgatási és forgalmazás körülményeit illetően. A levél többek közt azt sérelmezi, hogy

A streaming szolgáltató és tartalomgyártó Netflix jelenleg Cuties címmel látható filmje szexuális tárgyként kezeli a fiatal lányokat, többek között azzal, hogy bemutat egy szexuális tevékenységet imitáló táncjelenetet, valamint megmutatja egy kiskorú fedetlen keblét.

A rendező és a Netflix viszont azzal védekeznek, hogy ők tulajdonképpen ugyanazon az oldalon állnak, mint a filmet élesen kritizálók. Szerintük ugyanis a Cukorfalatok elkészítésének épp az volt a célja, hogy rámutassanak, mennyire nem megfelelő az a jelenlegi családi-társadalmi attitűd, amivel a lányokat a szülők, az iskola és a média felkészítik a szexuális életre. A Netflix hivatalos közleményben szögezte le:

Ez egy társadalmi kiállás a kisgyermekek szexuális tárgyként való kezelése ellen. Ez egy díjnyertes film, egy súlyos történet arról a nyomásról, ami a fiatal lányokra nehezedik rá a közösségi média, és általában véve a társadalom felől. Mindenkit arra ösztönöznénk, hogy nézze meg a filmet!

Nagyjából ugyanezt fejtette ki részletesen Maïmouna Doucouré is a filmjével kapcsolatban a Torontói Filmfesztivál egyik panelbeszélgetésén:

Miután annyi mindent láttam, és annyi kérdés foglalkoztatott a körülöttem élő fiatal lányokkal kapcsolatban, elhatároztam, hogy elkészítem ezt a filmet. Vészjelzést adok, és kimondom, hogy meg kell védenünk gyermekeinket! Ez egy merész és feminista, de nagyon fontos film. Szükséges a vita megteremtése és a megoldások keresése, nemcsak nekem, mint művésznek, de a politikusok és a szülők számára is. Ez itt a valódi kérdés!

(via NME.com & The Independent)