TOP10 BRAND
1
INDEX 1 113 092 RU
2
BLIKK 1 031 016 RU
3
IDOKEP 807 636 RU
4
24 779 008 RU
5
ORIGO 767 720 RU
6
TELEX 637 568 RU
7
NLC 527 340 RU
8
FEMINA 495 040 RU
9
RIPOST 473 348 RU
10
PORTFOLIO 421 736 RU
1
INDEX 1 113 092 RU
2
BLIKK 1 031 016 RU
3
IDOKEP 807 636 RU
4
24 779 008 RU
5
ORIGO 767 720 RU
6
TELEX 637 568 RU
7
NLC 527 340 RU
8
FEMINA 495 040 RU
9
RIPOST 473 348 RU
10
PORTFOLIO 421 736 RU

Áll a bál Ricky Gervais új netflixes standupja miatt

Transzneműekkel kapcsolatos vicceket sütött el.

Kedden debütált Ricky Gervais második netflixes stand-up előadása, A természetfeletti és egyéb képtelenségek, és már a megjelenés napján elindult a panaszáradat. A legnagyobb LMBTQ+ szervezet, a GLAAD az első közt szólalt meg, a transzneműekkel kapcsolatos poénokat nehezményezve.

Megnéztük az új Ricky Gervais-specialt a Netflixen, hogy nektek már ne kelljen. Tele van veszélyes, viccnek álcázott transzellenes kijelentésekkel. Emellett melegellenes retorikát használ és téves információkat terjeszt a HIV vírusról”

– áll a szervezet közleményében.

Gervais a műsora elején valóban elsüt pár transzviccet, például amikor összehasonlítja a „régimódi nőket”, akiknek méhük van, az újakkal, akik „szakállasak és fütyijük van”. (A poén csattanója sajnos lefordíthatatlan, mert a magyarban minden névmás gendersemleges.)


A műsor végén a komikus újra visszatér a témára, és leszögezi, hogy a való életben természetesen támogatja a transz emberek jogait.

„Támogatok minden emberi jogot, és a transz jogok emberi jogok. Éljétek az életeteket úgy, ahogy a legjobb nektek. Használjátok a preferált névmásotokat. Tartozzatok ahhoz a genderhez, amelyben jól érzitek magatokat." 

A szórványos taps után ezután újra beszúr egy poént:

De kössünk kompromisszumot, lányok, és szabaduljatok meg a fütyitől. Én csak ennyit kérek."

A műsorra reagálva a Twitteren is sokan kifejezték a felháborodásukat; volt, aki azt írta, hogy Gervais előbb-utóbb gyűlölet-bűncselekmények és transz emberek halálát fogja okozni.


Más bevallotta, hogy Gervais transzellenes kirohanására és a cancel culture miatti panaszkodására válaszul törölte a Netflix-előfizetését.

A The One Show című műsorban maga Gervais is reagált a standup fogadtatására. Elmondta, hogy szerinte a komédia célja, hogy a tabutémákat érintve olyan helyre vigye el a közönséget, ahol még nem jártak.

Olyan ez, mint az ejtőernyős ugrás. Ijesztő, de amikor földet érsz, rájössz, hogy minden oké. Szerintem a humor is erre szolgál, hogy hozzányúljunk a tabukhoz is, amik utána már nem ijesztőek.”

Gervais szerint „ezek csak viccek. Nem jelentenek semmit, csak arra szolgálnak, hogy egy órán át megnevettessék a közönséget.”


Nem a brit komikus az egyetlen, aki transzvicceivel tiltakozást váltott ki: legutóbb Dave Chappelle került kereszttűzbe, aki miatt még a Netflix dolgozói közül is többen az utcára vonultak tüntetni. Talán ezért is frissítette a cég egy hónappal ezelőtt a munkahelyi kultúrával kapcsolatos irányelveit. Bekerült egy új, művészi önkifejezéssel kapcsolatos passzus is, amely leszögezi, hogy

„hagyjuk, hogy a néző maga dönthesse el, mit tart helyénvalónak, ahelyett, hogy a Netflix cenzúrázzon bizonyos alkotókat, véleményeket”.

A szövegben felhívják a munkavállalók figyelmét arra is, hogy beosztásuktól függően előfordulhat, hogy olyan műsoron kell dolgozniuk, amit károsnak érzékelnek, a konklúzió pedig az, hogy

ha nehézséged támadna azzal, hogy kiállj változatos tartalomkínálatunk mellett, akkor lehet, hogy nem a Netflix a te helyed.”


Via: Variety / Independent / Forbes

 

A hirdetések megjelenítése akadályba ütközött.

Ezt okozhatja valamilyen hirdetésblokkoló (Adblock) használata, illetve egyes vírusirtók, böngésző kiegészítők, beállítások.

A hirdetés blokkolás kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamTovábbi segítségért kattints ide! Köszönjük, PORT.hu