Az 5 legjobb életrajzi film legendás nőkről

A nemzetközi nőnap alkalmából összeszedtük a legjobb életrajzi filmeket, amelyek a modern történelem ikonikus nőalakjairól készültek, az Erin Brockovich-tól a Fridáig. Egy párat közülük a tévében és a streaming szolgáltatók kínálatában is elcsíphettek.

5. A számolás joga (2016)

Az ötvenes évek vége: az Egyesült Államok elképesztő hajszával igyekszik legyőzni az űrversenyben a Szovjetuniót. És amikor már úgy tűnik, pénz, ész és elszántság mind kevés lehet, találnak néhány kiaknázatlan lángelmét, akiket addig senkinek nem jutott eszébe használni. Hiszen többszörösen gyanúsak: nők és feketék. A három nő (Taraji P. Henson, Octavia Spencer és Janelle Monáe alakításában) igazi emberi komputer: senki nem érti, hogyan képesek megcsinálni azokat a számításokat, amiket végeznek, de rakétasebességgel emelkednek a NASA ranglétráján, odáig, ahol a kor legnagyobb tudósai dolgoznak. A cél: feljuttatni John Glennt az űrbe – és azután haza is hozni.


4. A Vaslady (2011)

Margaret Thatcher hosszú idő után úgy dönt, megszabadul néhai férje ruháitól. Fontos nap ez a számára, és miközben a ruhákat válogatja, megrohanják az emlékek. A konzervatívok jelöltjeként 1959-ben jutott be az alsóházba. 1970-ben oktatásért és tudományért felelős miniszter lett Edward Heath kormányában. Öt évvel később már ő vezeti a Konzervatív Pártot. A kommunizmus elleni határozott kiállása miatt ekkortájt kezdik Vasladyként emlegetni. Azután 1979-ben győzelemre vezeti a konzervatívokat a választásokon, és ő lesz Nagy-Britannia első női miniszterelnöke... Meryl Streep egyik csodálatos átalakulása.


3. Személyes háború (2018)

Marie Colvin (Rosamund Pike) korunk egyik leghíresebb haditudósítója. Félelmet nem ismerő, lázadó szellem, aki a világ legveszélyesebb helyeiről, háborús övezeteiből tudósít. Hangot ad a hangtalanoknak, miközben folyamatosan feszegeti a bátorság és az őrültség közötti határokat. Életét beárnyékolja a sok szörnyűség, amit látott. Marie most a neves háborús fotóssal, Paul Conroyjal (Jamie Dornan) együtt a szíriai Homszba utazik, hogy megmutassa a világnak az ostromlott város életét. Ez életük legveszélyesebb kalandja.

A tévés sugárzás mellett a film elérhető az HBO GO-n is.

2. Erin Brockovich – Zűrös természet (2000)

Az állástalan, háromgyerekes Erin (Julia Roberts) végső elkeseredésében meggyőzi Edet, hogy alkalmazza őt az ügyvédi irodájában. A jogban járatlan nő egy nap ráakad néhány, a telekkönyvi iratok közé keveredett orvosi leletre. Nem érti az összefüggéseket, ezért nyomozni kezd. Hamarosan hihetetlen következtetésekre jut: egy cégóriás gátlástalanul szennyezi egy kisváros vízkészletét, ami súlyos betegségeket okoz az ott lakók körében. Erin házról házra járva több mint hatszáz panaszos aláírását gyűjti össze, és Eddel karöltve elhatározza: kiszedi a cégből az USA történetének pereskedés útján kifizethető legnagyobb kártérítését.

A tévés sugárzások mellett a film elérhető az HBO GO-n is.

1. Frida (2002)

1922, Mexikóváros: Frida Kahlo (Salma Hayek) élvezi diákéveit és az egyre inkább rajongó férfiakat. Barátja, Alejandro (Diego Luna) sok érdekes embernek mutatja be, többek között Diego Rivera festőnek (Alfred Molina). A felhőtlen időknek egy szörnyű buszbaleset vet véget. Frida hosszú időre betegágyba kényszerül. Barátja elhagyja, csak szülei tartják benne a lelket. Édesapja festőkészlettel ajándékozza meg, és Frida elkezd alkotni. A lábadozás után újra felkeresi Diego Riverát, és megmutatja neki a munkáit. A férfit lenyűgözi a lány vad tehetsége. Összeházasodnak, és a kor legirigyeltebb és legünnepeltebb párjaként élnek a szabados erkölcsű művészvilágban. Mindketten elkötelezett kommunisták, így egy nap vendégül látják a száműzött szovjet Trockijt (Geoffrey Rush) és feleségét, de Fridának emellett egy igazi kapitalista, Nelson Rockefeller (Edward Norton) is udvarol...

A tévés sugárzás mellett a film elérhető az HBO GO-n is.


(via ScreenRant)