Az elmúlt tíz év legjobb brit bűnügyi sorozatai

A nemrég debütált netflixes Maradj mellettem példája is bizonyítja, hogy a közönség imádja a Nagy-Britanniából érkező krimiket. Mutatjuk, mit érdemes még nézni a 2010-es és ’20-as évekből, ha esetleg kimaradt volna!

C.B. Strike (2017–)

A Potter-univerzum után újabb J.K. Rowling-alkotások köré épült mozgóképes világ, hiszen az írónő Robert Galbraith álnéven írt krimijeiből 2017-től kezdődően a BBC készített kisképernyős verziót Tom Burke és Holliday Grainger főszereplésével. A széria középpontjában egy háborús veterán áll, aki Afganisztánban a fél lábát, az azt követő években pedig – a háborús trauma mellett elsősorban az őt érzelmileg kiszipolyozó volt menyasszonyának köszönhetően – az életkedvét veszítette el. Ő Cormoran Strike, aki a katonai nyomozóknál töltött évek után egy elég rosszul menő magánnyomozó irodát nyit.

Ide toppan be hozzá a cselekmény elején a helyettesítő titkárnőként küldött fiatal lány, Robin, aki rátermettségével, akkurátusságával és lelkesedésével nemcsak életet lehel a haldokló irodába (és magába Strike-ba is), de asszisztensből szépen lassan egyenrangú társává válik a nyomozónak. Közös kalandjaik során pedig amellett, hogy

véresebbnél véresebb bűntényeket oldanak meg, egymáshoz is fokról fokra közelebb kerülnek.

A sorozat alkotói az eddig megjelent öt regény közül négyet dolgoztak fel (Kakukkszó, A selyemhernyó, Gonosz pálya, Halálos fehér), három évad folyamán. A jó hír, hogy a magyarul tavaly megjelent Zavaros vér sorozatverziója is megérkezik még az idén!

A C.B. Strike Halálos fehér című harmadik évada elérhető az HBO GO-n. Kritikánk itt és itt olvasható.


Testőr (2018)

Ezt a mindössze egy évadból, és azon belül is csak hat részből álló szériát gyorsan le lehet darálni – és érdemes is, hiszen Emmy-díjra jelölték, két Golden Globe-ot pedig meg is nyert. És hogy még tovább csigázzunk mindenkit: a sorozat címszerepét a Trónok harcából ismert Richard Madden játssza, kiválóan. Madden egy David Budd nevű rendőrt alakít, aki háborús veteránként poszttraumás stressz szindrómában szenved. A helyzet még súlyosabbá válik, amikor egy terrortámadást követően egy olyan politikusnak a védelmére vezénylik, aki az egyik fő támogatója volt annak a háborúnak, amelyben ő is harcolt. Hősünkben tehát belső harcot vívnak a személyes érzelmek és a kötelességtudat, miközben családjával kapcsolatban sem lehet nyugodt. Amellett pedig, hogy a Testőr mindezt nem kevés izgalommal ábrázolja,

komolyan és hitelesen mutatja be a kortárs Nagy-Britannia küzdelmét a terrorizmussal, és a politikai szcéna is autentikusan jelenik meg benne.

A sorozat elérhető a Netflixen.


Hajsza (2013–2016)

Aki Jamie Dornant eddig csak A szürke ötven árnyalata-filmekből ismerte, alaposan meg fog lepődni, hiszen elég hiteles alakítást nyújt ennek a három évadon át futott krimi/thrillernek a sorozatgyilkosaként. Ahogy arról már Ezeket a sorozatokat nézd, ha hiányzik az Easttowni rejtélyek! című összeállításunkban is írtunk, az általa megformált, amúgy példás családi életet élő Paul Spector Belfast környékén vadászik fiatal nőkre, ám nemsokára ő is prédává válik, amikor a városba hívják Stella Gibson nyomozót (Gillian Anderson), akivel hamarosan macska-egér játékba kezdenek. A harmadik évad végén egyébként csak Spector sztorija zárul le,

és Anderson nemrég azt nyilatkozta, nagyon szívesen belebújna még Gibson bőrébe – szóval ha jól drukkolunk, hátha egyszer lesz még folytatás!

A Hajsza elérhető a Netflixen.


Broadchurch (2013–2017)

A brit filmvilág két sztárja, a Doctor Who-ból ismert David Tennant és az Oscar-díjas Olivia Colman (A kedvenc, Az elveszett lány) játsszák a két főszerepet ebben a kisvárosi közegben játszódó krimisorozatban, amelyben egy egész közösség kerül bele a gyász és a gyanakvás spiráljába, amikor

egy nap holtan találnak egy 11 éves helybéli kisfiút,

és a tragédia hatására régi titkok kerülnek a felszínre (érdekesség, hogy a gyászoló anyát az a Jodie Whittaker játssza, aki a jelenlegi Doctor Who). A széria három évadon át tartott – elsősorban az első évad az, ami érdemes a figyelmünkre.


Az idegen (2020)

Ebben a 8 részes sorozatban annyi a cliffhanger, hogy még a La Manche csatornát is betemetné – ami nem a véletlen műve, hiszen a népszerű amerikai thrillerszerző, Harlan Coben 2015-ös regényének az adaptációjával állunk szemben. Lefejezett alpakától kezdve színlelt terhességig lesz itt minden, miután egy idegen megdöbbentő tényeket tár fel Adam Price-nak (Richard Armitage A hobbitból) a feleségéről. A példás családapa mindenképpen szeretne válaszokat kapni, ennek azonban igen magas lesz az ára. Armitage-on kívül Az idegenben szerepel Jennifer Saunders is, akit jelenleg szintén egy krimiben, az új Halál a Nílusonban is láthatunk.

A sorozat elérhető a Netflixen.


Marcella (2016–)

A kiváló Anna Friel játssza a címszerepet ebben a női zsarusorozatban, amelynek főhősnője, egy londoni detektív házassági problémákkal, emlékezetkiesésekkel, tragikus veszteséggel és szülői nehézségekkel is meg kell, hogy küzdjön, miután a gyereknevelést követően visszatér a terepre.

Ez a sötét, időnként feltűnően erőszakos széria a szokásos sorozatgyilkosos sztori mellett a mentális betegségek természetrajzát is érinti,

és miközben számtalan alvilági figurával, izgalmas akciójelenettel és véres bűnügyi helyszínnel szembesülhetünk, az igazság Marcella emlékezetkieséseivel kapcsolatban csak az egyelőre utolsó, harmadik évadban derül ki – ezért érdemes kitartani a végéig!

A sorozat elérhető a Netflixen.


Kötelesség/Szégyen (2019)

Ez az egyszerre stílusos és eredeti kétnyelvű thriller amellett, hogy hagyományos brit zsaruszériaként működik, a japán jakuzavilágot is megjeleníti, mivel egyik hőse egy tokiói detektív (Takehiro Hira), akit családja Londonba küld, hogy felkutassa bérgyilkosként tevékenykedő testvérét. Mivel a fivért azzal gyanúsítják, hogy megölte az egyik jakuzavezér unokaöccsét, nem kevés Tarantinót idéző brutális akciójelenetnek is a tanúi lehetünk, miközben a brit vonalat a Trainspottingban megszeretett Kelly Macdonald rendőrnője képviseli. A két, egészen eltérő figura küzdelme pedig nem kevés izgalmat tartogat a néző számára, nyolc epizódon át.

A sorozat elérhető a Netflixen.


Criminal: Egyesült Királyság (2019–)

Ennek az egyelőre kétévados antológiasorozatnak az az érdekessége, hogy egy londoni kihallgatószoba falai között játszódik, és azt a mentális játszmát mutatja be, amelynek során a rendőrök megpróbálják a sarokba szorítani a borzalmas bűntényekkel vádolt gyanúsítottakat. A bűnözőket megizzasztó detektívet Katherine Kelly játssza (aki a listánkon szintén szereplő Hazugban is szerepel), ő a közös pont, aki összeköti az egyes évadokat és epizódokat. Az antológiaszéria első évadában három esetet, azaz három epizódot láthatunk, amelyekben többek közt olyan sztárok szerepelnek, mint a már említett David Tennant vagy Hayley Atwell (Amerika Kapitány-filmek). A második évad négyrészes, és

olyan színészek új oldalát ismerhetjük meg benne, mint Kit Harington (Trónok harca), Kunal Nayyar (Agymenők), Sharon Horgan (Éjszakai játék) vagy Sophie Okonedo (Gyönyörű mocsokságok, Hotel Ruanda).

A sorozat elérhető a Netflixen.


Hazug (2017–2020)

A Hazug című széria két központi karaktere egy szimpatikus középiskolai irodalom-tanárnő, a harmincas Laura Nielson (Joanne Froggatt a Downton Abbey-ből) és egy nem kevésbé szimpatikus sebész, Andrew Earlham, a nő egyik tanítványának édesapja (Ioan Gruffudd az Artúr királyból és a Fantasztikus Négyes-filmekből). Mikor Laura szakít rendőr barátjával, hirtelen felindulásból igent mond a férfinak, aki – szintén váratlan impulzustól vezérelve – egy nap randira hívja. Ezt követően azonban az események gyökeresen máshogy csapódnak le kettejükben. Miközben a férfi lelkesen írogat a nőnek, hogy ismételjék meg a randevút, addig Laura feldúltan azt állítja, hogy Andrew belekevert valamit az italába, és amikor ő öntudatlan volt, megerőszakolta. A két évadból álló cselekmény végéig pedig még több hajmeresztő fordulat vár ránk.

A sorozat elérhető az HBO GO-n. Kritikánk itt olvasható.


Sherlock (2010–2017)

A címet olvasva senki ne ijedjen meg, akinek nincs kedve valami poros kosztümös sorozathoz, hiszen az azóta szupersztárrá vált Benedict Cumberbatch első igazán fontos, időközben ikonikussá vált szerepében a híres Sir Arthur Conan Doyle-féle mesterdetektív modernizált verzióját formálja meg. Ezzel együtt Holmes legfontosabb attribútumai megmaradtak, mint például a főhadiszállás a Baker Streeten, a nagy ellenség, Moriarty (a Fleabagből ismert Andrew Scott) és a jó barát, Dr. John Watson figurája (Martin Freeman alakításában), ahogy a csábító Irene Adler is feltűnik. Watson azonban itt afganisztáni veterán, aki blogot vezet barátja és kollégája ténykedéséről, ahogy minden más lényeges elem is

abszolút a mai korhoz igazítva jelenik meg – és ez csak elsőre hangzik erőltetettnek, ha megnézzük, rájövünk, hogy zseniális.

A sorozat elérhető a Netflixen.


Maradj mellettem (2021)

Az idegenhez hasonlóan szintén Harlan Coben alapján, szintén Richard Armitage szereplésével készült Maradj mellettem egy izgalmas nyomozást mutat be egy álmos kertvárosban, ahol látszólag mindenki ismer mindenkit, de valójában senki sem tudja a másikról, miféle titkokat rejteget egy szövevényes bűnüggyel kapcsolatban. A Netflix decemberi sorozata egyszerre viseli magán az amerikai detektívsztorik főbb jellemzőit és táplálkozik Agatha Christie világából – ami egyúttal azt is jelenti, hogy a Maradj mellettemben szinte nincs is olyan pillanat, ami ne lenne ismerős más krimikből, legyenek azok regények, filmek vagy tévésorozatok.

Értő kezekben azonban az ezeréves klisék is jól tudnak működni – a széria így az első epizódtól egészen a nyolcadik rész végén bekövetkező sokkoló fináléig izgalmas marad.

A sorozat elérhető a Netflixen. Kritikánk itt olvasható.


Luther (2010–2019)

A Sherlockhoz hasonlóan itt is félrevezető kissé a cím, de szerencsére ebben az öt évadot megért szériában nem lesz szó Luther Mártonról és a reformációról – hanem inkább izgalmas és véres bűnesetekről (és újabb párhuzamként a Luther nem mellesleg ugyanaz volt a címszerepet alakító Idris Elbának, mint a Sherlock Benedict Cumberbatch-nek). John Luther a neve ugyanis annak a londoni rendőrnyomozónak, aki briliáns elméje segítségével elképesztő ügyességgel oldja meg az eseteit, heves vérmérséklete azonban nem kis gondot okoz főnökeinek – és persze saját magának. Hősünk tehát egyszerre viaskodik a sorozatgyilkosokkal, a maffiával, a rendőrség vezetőivel, és próbálja meg visszaszerezni a feleségét, miközben veszélyes kapcsolatba bonyolódik egy vélhetően pszichopata fiatal nővel is, aki ugyanannyira vonzza, mint amennyire taszítja.

Forrás: HBO

 

(via Variety)