Az összes tévécsatorna csatlakozott a magyar film napjához

Idén kivételesen egész héten át, azaz április 29-től május 5-ig tart a magyar film napja – moziban, tévében, streamingen.

A magyar film napján az első magyar film, A táncz 1901. április 30-án tartott vetítése évfordulójához kapcsolódva a hazai filmeseket és alkotásokat ünnepeljük. Idén az összes nagyobb tévécsatorna csatlakozott az ünnepléshez: több mint 100 kortárs magyar film és nagy klasszikus lesz látható a közmédia, az RTL és a TV2 csatornáin, a Cool TV-n, a Hír TV-n, az ATV Spiriten, a Magyar Mozi TV-n, valamint a Mozi+-on – összesen 19 csatornán.

A tévés ünneplés kiemelt eseménye a Kojot négy lelke című animációs film országos tévépremierje lesz, amire az RTL-en kerül sor.

 

Kritikánk a Kojot négy lelkéről

Varázslatos indiánmesével tér vissza a Nyócker rendezője

A Kojot négy lelkéből kiderül, hogy nem az ember a teremtés koronája.

Tovább


Az ország legnagyobb multiplex mozilánca, a Cinema City mozijaiban szerdáig kedvezményes áron lehet jegyet váltani a legújabb magyar filmekre. Ezenkívül az artmozik is rengeteg magyar filmet kínálnak, a klasszikusoktól a mai sikerfilmekig. A kultikus fővárosi vetítőhelyek közül a patinás Uránia Nemzeti Filmszínházban 30-án este élőzenei kísérettel vetítenek két 1914-ben készült filmritkaságot, a Munkászubbony és a Dódi karrierje című filmeket.

A streamingszolgáltatóknál is előtérbe kerülnek a magyar filmek. A FILMIO-n egy héten át ingyenesen nézhető az Állítsátok meg Terézanyut!, a Bereményi kalapja, a Mágnás Miska, az Ismeri a szandi mandit? és a Két lány az uccán című 1939-es klasszikus. A Cinegón tematikus válogatás látható magyar filmrendezőnők alkotásaiból, de az HBO Max és az RTL+ felületein is kiemelt helyet kapnak a magyar filmek.

Forrás: NFI


A magyar film napján indul el a hazai animáció kivételesen gazdag történetét bemutató honlap, a magyaranimacio.hu. A Magyar Animáció 110 emlékév kapcsán indított oldal a nagyközönség és a szakma képviselői számára is érdekfeszítő, folyamatosan bővülő tartalmakkal mutatja be a legérdekesebb animációs technikákat, a stábok munkáját és a legendás műhelyeket, köztük a Kecskemétfilmet, a Pannóniát és a Varga Stúdiót.

Az emlékév során ingyenesen látható a FILMIO kínálatában szereplő összes, közel 100 klasszikus animáció, többek közt az Oscar-díjas A légy, Kovásznai György kultfilmmé vált Habfürdő című merész musicalje, Dargay Attila alkotásai, Jankovics Marcell műfajteremtő filmjei (János vitéz, Fehérlófia), valamint olyan örök kedvencek, mint a Macskafogó és a Hófehér.

Forrás: NFI

Minden további információt az eseménysorozatról itt találunk.


(via NFI)