Bradley Coopert a blackface zsidó megfelelőjével vádolják

A botrány a sztár Maestro című Leonard Bernstein-életrajzi filmje miatt tört ki, aminek nemrég jött ki a teasere, és Cooper egy méretes orrprotézissel látható rajta.

Bernstein – akit a legtöbben a West Side Story zenéje révén ismerünk, de több szimfonikus művet is írt, ezenkívül ő volt a New York-i Filharmonikus Zenekar vezetője – annak idején ukrán zsidó szülők gyerekeként érkezett az Egyesült Államokba. A Netflixre érkező Maestrót író, rendező és benne a főszerepet játszó Bradley Cooper viszont nem zsidó származású, és a nemrég nyilvánosságra hozott teaserben orrprotézisben volt látható.

Tracy-Ann Obermann brit színész és aktivista a közösségi médiában tette közzé minderről a véleményét: szerinte ha Coopert nem tudja pusztán a színészet erejével megteremteni annak illúzióját, hogy zsidó, akkor talán nem kéne eljátszania Bernstein szerepét,

mert ez így a műorral számára és sokan mások számára a blackface vagy a yellowface jelenségének felel meg, csak zsidóban.

 

Az első fotók a filmből még májusban

Elképesztő, ahogy Bradley Cooper tökéletesen átalakult Leonard Bernsteinné

Az internet népe csak ámul és bámul, ahogy mi is, hiszen mi is az internet népe vagyunk. A zeneszerző életéről szóló filmben a maszkmesterek egy teljesen más emberré változtatták Coopert.

Tovább


Obermann arra is felhívja a figyelmet, hogy Cooper még 2014-ben egy színpadi alakításában mindenféle protézis nélkül volt képes megformálni John Merricket, az Elefántembert. Szóval ha ezúttal nem képes erre, talán egy zsidó színészt kellett volna találni a szerepre. Obermann egyébként jelenleg színházban játssza A velencei kalmár című Shakespeare-darabban Shylockot, aki eredetileg férfi karakter, szóval talán lehetne kicsit megbocsátóbb.

Forrás: Netflix


Daniel Fienberg, a The Hollywood Reporter vezető tévékritikusa egyébként már májusban, amikor nyilvánosságra hozták az első képeket a Maestróból, aggodalmát fejezte ki a jelenség miatt, azt állítva, hogy ez így nem több „etnikai beöltözős bulinál”. Nem Cooper esete egyébként az első, ami mostanában nagy port kavart zsidó értelmiségi körökben: sokan kritizálták azt a döntést is, hogy az Oppenheimerben a nem zsidó Cillian Murphy játszotta a zsidó tudós szerepét, illetve hogy a Golda című életrajzi filmben a szintén nem zsidó Helen Mirren lett a címszereplő izraeli miniszterelnök-asszony, Golda Meir.

Érdekes módon az – egyelőre legalábbis – senkit sem zavar, hogy a Maestróban Bernstein Costa Ricai- származású feleségét, Felicia Montealegre Bernsteint Carey Mulligan formálja meg, aki egyáltalán nem tűnik latin-amerikainak. Bernstein családja eközben a védelmébe vette Coopert. Jamie, Alexander és Lisa Bernstein, a neves zeneszerző-karmester gyerekei egy közleményben azt írták,

fáj a szívük, amiért az emberek ennyire félreértik a színész törekvéseit, aki egyszerűen csak hasonlítani akart az apjukra, akinek valóban szép nagy orra volt.

 

A szóban forgó teaser

Így karmesterkedik Bradley Cooper

Leonard Bernsteint alakítja a Netflixre készített életrajzi filmben.

Tovább


Bradley azért döntött a protézis használata mellett, hogy felkeltse a hasonlóság érzetét,

és részünkről ez teljesen rendben van.

És biztosak vagyunk benne, hogy az apánkat se zavarná” – szögezték le a Bernstein gyerekek, akik azt is hozzátették, hogy szerintük ezek csak aljas támadások, amelyeknek a célja lerántani a sárba egy kiváló művészt, ahogy azt annak idején Leonard Bernsteinnel is sokan megtették.

 


(via The Guardian, The Hollywood Reporter)