Diana bosszúruhájának titkos története

Hihetetlen a hasonlóság Elizabeth Debicki és a „bosszúruhás” Diana között. A színésznő elmesélte: minden ismerőse azt várta, mikor lesz rajta A Korona sorozatban a hercegné ikonikus, 1994-ben viselt fekete szettje.

November 9-én felkerült a Netflixre A Korona ötödik évada. A brit királyi családot bemutató, de persze leginkább az idén szeptemberben elhunyt II. Erzsébet alakjára koncentráló sorozatot természetesen most is az a vád érte, hogy nem  volt minden valósághű benne (erről itt írtunk bővebben). Mások viszont a 2016 óta futó sorozat legjobb évadának kiáltották ki a mostanit, elsősorban amiatt, mert igencsak hiteles(nek látszó) képet fest az 1997-ben tragikusan fiatalon autóbalesetet szenvedett Diana hercegnéről.

Most épp az robbantotta fel az internetet, hogy a hercegnét alakító, feketébe öltözött Elizabeth Debickit szinte meg sem lehet különböztetni a „bosszúruhás” Dianától, akkora a hasonlóság!

 

Diana hercegné 1994-ben, a híres-hírhedt „bosszúruhában” (forrás: Jayne Fincher/Getty Images)

 

De mi is ez a „bosszúruha”?

1994 nyarán a brit ITV csatorna levetített egy dokumentumfilmet Charles: The Private Man, the Public Role (kb. Károly: A magánember, a közszereplő) címmel, amelyben az akkor még walesi hercegi rangban lévő III. Károly a műsort vezető Jonathan Dimblebynek bevallotta, hogy hűtlen volt feleségéhez, Diana hercegnéhez, miután házasságuk (ahogy a herceg akkor fogalmazott) „menthetetlenül megromlott”.

De nem Károly volt a brit királyi család egyetlen tagja, aki bekerült akkor a hírekbe: Diana ugyanis a 13 milliós nézőszámot produkáló interjú idején épp a londoni Serpentine Galériában tartott partin vett részt egy fekete, testhezálló, váll nélküli Christina Stambolian-ruhában, amit az uralkodócsalád tagjai szemérmetlenül merésznek tartottak. Persze ez a vélemény akkor már nem sokat számított, hiszen az egykori álompár 1992-ben szétköltözött (jóllehet, a válásukat végül hivatalosan csak 1996-ban mondták ki).

Természetesen Diana nem véletlenül viselte aznap pont ezt a figyelemfelhívó szettet, amit végül az utókor ma már „bosszúruha néven emleget”, és a képe sokak fejében még mindig élénken él – miközben Károly 18 hónapon át forgatott, magyarázkodó dokuját már rég elfelejtette mindenki. A ruha Elizabeth Debicki színésznőnek is sűrűn eszébe jutott, amikor a Netflix hivatalosan is bejelentette, hogy ő kapta meg Diana szerepét a sorozat ötödik évadában:

Lenyűgözött, hogy az embereket mennyire megbabonázta az a ruha. Amikor kiderült, hogy megkaptam a szerepet, özönlöttek a gratuláló sms-ek, de rengeteg olyan üzenet is érkezett, hogy »Ugye a bosszúruhát is viselni fogod?« vagy hogy »Ó, Istenem, rajtad lesz a bosszúruha!«

 

A Bosszú-ruha története egyébként még 1991-ben kezdődött, amikor Diana és testvére, Earl Spencer besétáltak Christina Stamboulian divattervező londoni butikjába. Miután vásároltak egy alkalmi ruhát és néhány blúzt, Diana azt mondta Stambouliannak, hogy szeretne valamit, amit különleges alkalmakkor viselhet. Stamboulian utóbb így emlékezett vissza az ikonikus fekete ruhára a Sunday Mirrornak adott interjújában:

A ruha igencsak kurta volt, és elég sokat mutatott a vállakból és a lábakból. Diana nem is volt biztos benne, hogy kell neki, mert úgy gondolta, hogy egy kicsit kockázatos viselet. Én erre azt mondtam: »Miért ne lehetnénk merészek?«. Ő viszont azt akarta, hogy a ruha jobban takarjon, hosszabb legyen, és a nyaka magasabb legyen.

Stamboulian erre azt mondta Dianának, hogy jó lába van, és ezt igenis meg kellene mutatnia. A hercegné megkérdezte a bátyját a dologról, ám ő nem akart beleszólni a döntésbe.

Végül [Diana] igent mondott a stílusra, majd áttértünk a színre. Én a feketére gondoltam, de ő krémszínűt akart. Számomra viszont Diana egy fekete-fehér típusú ember volt.

Diana végül három évet várt a ruha nyilvános bemutatásával, és majdnem az ominózus 1994-es estén is mást vett fel. A hercegné eredetileg úgy tervezte, hogy Valentino ruhát fog viselni a Serpentine Galériában rendezett partin, de az utolsó pillanatban meggondolta magát, ismételten bevonulva ezzel a sajtótörténelembe.

Addig ugyanis a fekete színt temetésen viselték. Ott és akkor viszont egyetlen divatos ruhába lett belesűrítve egy házasság vége és a palotától való elszakadás, ami később mindent megváltoztatott.

 

(via Insider.com & EW.com)