Éjszakázz egy jót ezekkel a kiváló minisorozatokkal!

A „maradj fent egész éjszaka!”-nap alkalmából szemezgetünk a streaming szolgáltatók minisorozat-kínálatából. Ha most nekikezdesz, hajnalban befejezed, aztán mehetsz is dolgozni.

Peacemaker – Békeharcos

Elvileg lesz folytatás, de egyelőre egyévados James Gunn elmeroggyant Az öngyilkos osztag-spinoffja, aminek van eleje, közepe, vége, így akár minisorozatnak is tekinthetjük. Gunn szabad kezet kapott, mi pedig jól jártunk: eszeveszett, harsány, trágár, ugyanakkor igen érzelmes a sztori, sőt, még az is kiderül, hogy a címszerepet alakító John Cena elég jó színész. „A Peacemaker ráadásul nemcsak a vérbő humorban és a véres akciójelenetekben jó, de igen erős epizódvégi cliffhangerekkel és űrlényinváziós konteókkal bolondítja meg a szuperhősös és zsarusorozatok ezerszer látott toposzait.

Emellett annyi zenei, filmes, képregényes, valamint egyéb popkulturális utalást és cinkos összekacsintást kapunk

minden egyes részben, hogy a negyedik fal adja a másikat. A sztorit inkább nem spoilerezném el, legyen elég annyi, hogy muszáj Herkulesünk harmadvonalbeli ügynököket kap maga mellé a világ sorsát eldöntő, nagyszabású fedett akció lebonyolításához, és tetteik következményeként nemcsak szem nem marad szárazon (értsd: könnyesre röhögöd magad), de padló, plafon és fal sem (értsd: annyi vér spriccel szanaszét)!” – írtuk kritikánkban. (HBO Max)

 

Tündöklő lányok

Az Apple TV+ viszonylag kevés tartalmat gyárt, de akkor odateszik magukat. Bár nyilván becsúszik egy-egy gyengébb vagy vegyes megítélésű darab (A szolgáló, Alapítvány), nagyon magasra tették a mércét az olyan alkotásaikkal, mint a For All Mankind vagy a Különválás. A Tündöklő lányok Lauren Beukes magyarul is megjelent regénye alapján készült, és egy sorozatgyilkos támadását túlélő nőről szól, akinek titokzatos módon folyton-folyvást megváltozik a múltja és a jelene. Összefog egy újságíróval, hogy elkapják a fickót,

aki mintha manipulálni tudná az időt.

A főszerepet Elisabeth Moss játssza, és ugyanúgy behúzott nyakkal sunnyog és forgatja a szemeit, mint A szolgálólány meséjében, viszont ott van mellette a zseniális Wagner Moura (Narcos, Elit halálosztók), a visszataszító gyilkost pedig Jamie Bell alakítja. A sorozatdarálás világában nehéz megszokni, hogy hetente jön csak új rész, a Tündöklő lányok így valahol a közepénél tart épp.

 

Győzelmi sorozat: A Lakers dinasztia felemelkedése

„Úgy tűnhet, A Lakers dinasztia felemelkedése Magic Johnson karakterén keresztül a Rocky és a többi kultikus sportfilm jól ismert dramaturgiája mentén mutatja be a semmiből jött, de mindent megnyerő (majd mindent hátrahagyó) sztárjátékos karrierjét. Ez azonban csak félig igaz, mert ez a sorozat sokkal inkább A Wall Street farkasa, csak kosárlabdákkal, amelyben

egy minden nap más Playboy-nyuszi mellett ébredő,

szemtelenül magabiztos, néha egyenesen a nézőknek kikacsintó üzletember dolgos-bulizós mindennapjait követhetjük nyomon, hol elhűlve, hol hahotázva” – összegezte véleményét kritikusunk. Az HBO Max sorozata a Los Angeles Lakers történetének arról a 12 évéről szól, amikor Jerry Buss volt a csapat tulajdonosa, s mindezt az ifjú Magic Johnson szemszögéből meséli el. 

 

Az utolsó lépcsőfok

2001-ben Michael Peterson felesége, Kathleen gyanús körülmények közt halt meg, és a férjet elítélték gyilkosságért. 21 év után sem tudni egyértelműen, hogy mi történt, de az özvegy a sok-sok jogi hercehurca után jelenleg szabadlábon van. Legyen akár ártatlan, akár bűnös, ez ismét egy olyan eset, ami megkérdőjelezi az amerikai igazságszolgáltatási rendszer hatékonyságát. Az igaz történetből a zseniális Mindig az ördöggel rendezője, Antonio Campos készített 8 részes minisorozatot Colin Firth, Toni Collette, Sophie Turner, Michael Stuhlbarg, Parker Posey és Dean DeHaan főszereplésével. Jelenleg 3 rész érhető el az HBO Maxon, hetenként érkezik az újabb epizód.

 

Clickbait

„A Clickbaitet sorozatfogyasztásra találták ki, arra, hogy amint lecsúszott egy cliffhangerrel végződő epizód, már indítsuk is a következőt,

lehetőleg minél gyorsabban, hogy addig se legyen időnk a sztori logikátlanságain agyalni” – írta szerzőnk a sorozatról szóló kritikánkban. És nem lódított: a Netflix minisorozatában egy jóravaló családapa eltűnik, majd egy videó bukkan fel az interneten, amelyen a fickó megkötözve és összeverve látható, és azzal vádolják, hogy nőket bántalmazott, sőt, gyilkolt is. A lényeg pedig:

ha a videó átlépi az ötvenmilliós megtekintést, a férfi meghal.

Ennyi legyen elég is, tényleg darálásra találták ki a sztorit, de annyit azért elárulunk, hogy a videó csak a kezdet, mert számos fordulat következik még a fináléig.