Élőben közvetíti az Oscar-gálát a Disney+

Már a vörös szőnyeges bevonulást is megnézhetjük éjjel fél 12-től.

Március 13-án, magyar idő szerint hajnalban adják át 95. alkalommal az Oscar-szobrokat, és a gálát, illetve a vörös szőnyeges bevonulást nálunk is élőben közvetíti a Disney+, utólag pedig vissza is nézhető a teljes díjátadó.

A platformon egyébként az elmúlt évek győztesei, illetve jelöltjei külön kategóriában várják azokat a nézőket, akik filmekkel hangolódnának a gálára. Többek közt A segítség, a Három óriásplakát Ebbing határában, a West Side Story és A nomádok földje nézhető meg, illetve az idei jelöltek közül a Pirula Panda, A szerelem tüze, illetve vasárnapról A sziget szellemei.

A teljes menetrend:
Vörös szőnyeg: március 13. 23.30 – 1:00
A gála: március 13. 01:00 – 04:30

Néhány érdekesség a hír apróján az Oscar történelméből:

A lovag, a filmtekercs és a kard

Cedric Gibbons, az ír-amerikai művészeti igazgató volt az, aki kitalálta a filmtekercs előtt álló, kardot markoló lovag alakját, vagyis a közismert szobrot. A filmtekercs öt karikája az Akadémia díjának eredeti kategóriáit, vagyis a színészeket, a rendezőket, a producereket, a technikusokat és az írókat jelképezte. A kard pedig az iparág jólétének és fejlődésének védelmét szimbolizálta. 1928 elején George Stanley szobrász alkotta meg a terv háromdimenziós változatát. Az arcnélküli, áramvonalas alak alatt mozgott a filmtekercs. A szobrocska eredeti kialakítása nem, a talapzat mérete viszont változott. 1945-ben fogadták el a jelenlegi szabványt.

Forrás: wikipedia

 

Ellopott szobrok

A 24 karátos arannyal bevont bronz szoborból az 1929-ben, hollywoodi Roosevelt Hotel Blossom Roomjában rendezett első díjátadó óta több mint 3 000 szobrocskát adtak át. Minden év januárjában készülnek el New Yorkban, itt öntik ki bronzból és vonják be a már említett arany bevonattal. 2000-ben történt az első és ezidáig utolsó olyan eset, amikor mindössze néhány héttel az esemény időpontja előtt elrabolták a szobrokat a szárazföldi fuvarozó rakodó dokkjából. Nagyjából egy héttel később meg is találták a szobrokat, így szerencsésen végződött az eset, ez azonban elég volt ahhoz, hogy az akadémia azóta is minden évben plusz egy ceremóniára elég szobrocskát tartson készleten.

Oscar, a nagybácsi

Az Oscar-díj eredeti neve valójában Academy Award® of Merit. Bár a becenév története nem teljesen tisztázott, úgy tartják az Akadémia egykori könyvtárosának, majd ügyvezető igazgatójának, Margaret Herricknek tűnt fel, hogy a szobor Oscar bácsikájára hasonlít. Amint ez kiderült, kollégái elkezdték így hívni a szobrot, a hatodik díjátadón pedig Sidney Skolsky, hollywoodi rovatvezető is már a becenevet használta, végül 1939-ben a díj hivatalos elnevezését is Oscarra változtatták.

Via: Disney+