Ezeket nézd a szülinapos Csákányi Eszterrel!

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő június 10-én ünnepli hatvannyolcadik születésnapját. Ebből az alkalomból összegyűjtöttük egy pár, akár azonnal streamelhető filmjét és sorozatát, illetve egy vele készült színpadi előadást is, amit hamarosan szintén láthatunk.

Hol volt, hol nem volt (1987)

Volt egyszer egy kisfiú, aki apa nélkül jött világra. Édesanyja csak egyszer találkozott az apával, s az egyéjszakás szerelem gyümölcsét egyedül neveli. Orbán Antal gyámügyi előadó maga elé idézi Andris anyját, s tudatja vele a törvényt: ha a gyermek apjának kiléte nem állapítható meg, a születési anyakönyvbe apaként képzelt személyt kell bejegyezni. Andris édesanyja e képzelt személynek a gyámügyi előadó nevét javasolja. Az anya egy véletlen baleset folytán meghal. Andrist állami gondozásba akarják venni, de ő megszökik és ismeretlen apja keresésére indul.

A film elérhető a Filmio kínálatában.

Terápia (2012–2017)

A sorozat középpontjában a sármos ötvenes pszichológus, András (Mácsai Pál) és páciensei állnak. A széria mindegyik évadában naponta más és más betege érkezik hozzá, nagymenő alfahím üzletembertől kezdve sérülékeny fiatal lányon át megromlott viszonyú házaspárig és kiskamasz gyermekükig. Péntekenként pedig András maga is pszichológushoz jár: az első két évadban egykori tanára és mentora, Ágnes (Csákányi Eszter), a harmadik évadban pedig a fiatal és vonzó Adél (Balsai Móni) fogadja. Az izraeli formátumon alapuló Terápia különlegessége, hogy szinte az elejétől a végéig egyetlen helyszínen, egy szűk szobában (András irodájában) játszódik, így minden apró rezdülés felnagyítódik.

A sorozat elérhető az HBO GO kínálatában.

Swing (2014)

Három elkeseredett, különböző korú nőt egy esős éjszakán egymás mellé sodor az élet. Katit (Ónodi Eszter), Ritát (Csákányi Eszter) és Angélát (Törőcsik Franciska) aztán egy kiöregedett dizőz, Emmi (Törőcsik Mari) karolja fel, és létrehozza velük élete utolsó nagy művét, a Swing Angels nevű énekes haknizenekart. A lányok az ötvenes évek női trióinak stílusában egy transzvesztita bártulajdonos (Kulka János) és egy hakniszervező menedzser (Mészáros Béla) segítségével körbeturnézzák a Balatont. A zenekarral így vagy úgy, egy újabb lehetőséget kapnak az élettől a továbblépésre. A kérdés: hogyan élnek vele?

A film elérhető a Netflix, az Amazon Prime Video és a Filmio kínálatában.

Halj már meg! (2016)

A fiatalon elhunyt rendező, Kamondi Zoltán utolsó filmje egy fordulatos fekete komédia, amelyben Pócs Gábor, a hatvanas éveiben járó titokzatos mozdonyvezető hirtelen halála után Pócsné felkeresi a férfi szeretőjét, Marcsit, aki Pócs törvénytelen lányának anyja. A két, egymásra féltékeny nő abban reménykedik, hogy Pócs őt szerette jobban, ezért halálosan gyűlölik egymást. Ám csak addig, míg ki nem derül, hogy Pócs nemcsak kettős életet élt, de mindkettejüket becsapta. Évtizedek óta illegális ügyleteket folytatott, és társai, valamint ellenlábasai szerint hatalmas vagyont gyűjtött össze. Olyan sokat, hogy ezért még az ellenségeknek, Pócsnénak és Marcsinak is érdemes összefogni. A két asszony megpróbálja hát kideríteni, hol rejtegette drága szerelmük bűnös életének gyümölcsét. A maffiával a nyomukban elindul a versenyfutás...

A film elérhető a Netflix kínálatában.

Akit az istenek szeretnek (2014)

Önálló zenés estjében Csákányi Eszter saját bevallása szerint magáról és a női lélek megannyi arcáról mesél. A téma örök. Nők – végletes lelkiállapotban. Nők, akik alárendelik magukat a férfinak, akik hiába várakoznak a megbeszélt randevún, akik kiszellőztetik a lakásból a magányt, és akik mégis mindig életben maradnak. Csákányi Eszter pedig nagy empátiával és rokonszenvvel, humorral és öniróniával mutatja be őket. „Csákányi úgy szól a nézőtéren ülő nőkhöz, hogy közben a férfiak is tökéletesen értik, miről beszél, és olyan természetességgel adja elő magát, hogy az élő koncert szinte észrevehetetlenül válik egy színésznő keserédes vallomásaival átszőtt spontán sanzonestjévé” – írta az Akit az istenek szeretnekről a Dívány.hu.

Az előadás június 30-án, 19 órai kezdettel látható a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központban.