Ezért lett más a Trónok harca-beli Vastrón a Sárkányok házában

Nektek is biztos feltűnt a különbség, de az okát nem biztos, hogy tudjátok.

„Hatalmas.” „Ronda.” „Aszimmetrikus.” Így írta le a Trónok harca alapjául szolgáló A tűz és jég dala-regényekben maga George R.R. Martin a legendás Vastrón külsejét. „Az HBO trónja ikonikussá vált. Nagyon helyesen. Kiváló a dizájn, és nagyon jól szolgálta a sorozatot. És mindenki ismeri, hiszen számos replika és papírnehezék készült, több különböző méretben (ahogy arról korábban írtunk, még egy PORT-olvasó is készített egy csodálatos másolatot, de annak idején az Aldi is kimaxolta a dolgot – a szerk.). Imádom őket, nekem is megvan az összes, ott figyelnek a polcomon.

Az eredeti Vastrón a Trónok harcából. Forrás: HBO Max

De valahogy mégsem stimmelt a dolog.

Én nem ezt a Vastrónt látom magam előtt, amikor a The Winds of Wintert írom. És ez nem az a Vastrón, amiről azt akarom, hogy megjelenjen az olvasóim képzeletében” – írta még 2013-ban a szerző A tűz és jég dala-saga évezredek óta készülő hatodik kötete kapcsán. „Igen, valóban nagy, de nem annyira, ahogy leírtam a regényekben” – tette hozzá.

Részben azért, hogy a csalódott írót kiengeszteljék (és részben persze amiatt, hogy ezzel is alátámasszák a Targaryen-ház extravaganciáját), a magyar HBO Maxon augusztus 22-én debütált előzményszériában, a Sárkányok házában az alkotók jelentősen módosítottak az ikonikus trónszék dizájnján. „Úgy tekintettünk rá mint a Targaryenek birodalmának szimbólumára, hiszen ugye ez volt a dekadencia kora. Ezért meg akartuk jeleníteni benne mindazt a gazdagságot és virágzást, ami a béke hat rövid évét jellemezte.

A Sárkányok háza-beli új Vastrón. Forrás: HBO Max


A Targaryenek tényleg nagyon jók voltak az olyan fejlesztésekben, mint az utak, a szobrok, az egyéb műtárgyak és építmények, például a szökőkutak” – mesélte a Vanity Fairnek adott interjúban az előzményszéria egyik showrunnere, Ryan Condal. „Szerintem a Trónok harca kreátorai, David Benioff és D.B. Weiss valami igazán ikonikus dolgot álmodtak meg a trónnal. Ha csak a sziluettjét látjuk, már akkor mindenki felismeri, hogy miről van szó.

Az ő Vastrónjuk olyan legendássá vált, mint a fénykardok a Star Warsból.

Mi pedig egyszerre akartunk tisztelegni ez előtt az örökség előtt és megfogalmazni azt, hogy 200 év azért nem múlt el nyomtalanul. Ha nagyon alaposan nézed, kirajzolódik benne a jól ismert Vastrón, csak még sokkal több minden van hozzáadva: nagyobb és díszesebb, ami kiválóan utal arra, hogy a történelem megváltoztatja a dolgokat” – tette hozzá. És hát a Vastrónok különbsége csak az egyetlen a Trónok harca és a Sárkányok háza eltérései közül. További részletekért katt múlt heti kritikánkra és friss podcastünkre.


(via Uproxx)