Ha már unod a Földet és a gravitációt, nézz űrfilmeket!

Farkas Bertalan, az első és eddig egyetlen magyar űrhajós 41 évvel ezelőtt, 1980. június 3-án érkezett vissza a világűrből a Szojuz-36 űrhajóval. A jeles esemény alkalmából streamingoldalakon elérhető űrhajós filmeket ajánlunk.

A 10-es listában klasszikus sci-fi, horror, romantikus film, dokusorozat és családi dramedy is van.

Gravitáció

Hősünk dr. Ryan Stone, a kiváló orvosmérnök, akinek ez az első küldetése a világűrben, veterán társával éppen rutinjellegű szerelési munkát végeznek, amikor egy meteorzápor elpusztítja az űrbázist és az űrhajóstársaikat, és a két asztronautát elszakítja az űrsiklótól. Egymáshoz kötve sodródnak a végtelen világűrben, egyetlen esélyük eljutni a „közeli” orosz műholdra, onnan pedig az elhagyott kínai űrbázisra. Alfonso Cuarón filmjében az a csodálatos, hogy összességében elképesztően valószínűtlen, ami történik, részleteiben viszont nagyon is hihető az, amit látunk. Sandra Bullock élete legjobb alakítását nyújtja, George Clooney pedig rendkívül alázatosan dolgozik alá.

Elérhető: Netflix / HBO GO

Az űrsepregetők

A történet 2092-ben játszódik, a Föld olyan szennyezett, hogy már csak gázálarcban lehet ott élni. Kiválasztott kevesek számára a UTS vállalat az űrben épít paradicsomi új otthont, valamint a Mars kolonizálására készül, melyet Földszerű bolygóvá kíván alakítani. A UTS-en kívül élők egy része űrszemetet szed, de ebből is alig tud megélni. A Győzelem hajó legénysége is űrsepregetésből tengődik, mígnem egy nap a szemétben találnak valami igen értékeset: egy Dorothy nevű kislányt, akit a UTS égre-földre keres, és aki állításuk szerint egy humanoid robot, melyben hidrogénbombát rejtettek el. Theho, Csang kapitány, Tiger Park és Bubs robot pénzt akarnak keresni a humanoidon, ám belenyúlnak valami sokkal nagyobb dologba.

Elérhető: Netflix

Gyilkos űrhajó

A 2016-os amerikai scifi-horror sorozatban a tét az emberiség fennmaradása. Egy tudóscsapat egy telepatával kiegészülve felmerészkedik egy űrhajó ürességtől kongó, titkokkal teli fedélzetére.

Elérhető: Netflix

Lost in Space - Elveszve az űrben

A klasszikus, 1960-as években készült amerikai tévésorozat remake-je igazi móka, hangulatban a kilencvenes évek kalandos sorozatait idézi. A jövőben játszódó történetben a Föld állapota már annyira leromlott, hogy telepesek indulnak egy messzi-messzi bolygóra, ám az út során félelmetes robotok megtámadják az anyahajót, így a telepesek egy része lezuhan egy lakatlan bolygóra, köztük a főszereplő Robinson család. A sorozat remekül ötvözi a nosztalgiát a nagybetűs kalanddal, remek szórakozás az egész család számára. Két évad érhető el, a harmadik, egyben utolsó, majd jön valamikor.

Elérhető: Netflix

A távolban

Emma Green parancsnok hátrahagyja férjét és lányát, hogy hároméves, veszélyes marsi küldetésre induljon nemzetközi űrhajóscsapatával. A Netflix romantikus sci-fi sorozatában Hilary Swank alakítja a főszerepet.

Elérhető: Netflix

Utazók

Az Avalon nevű űrhajó 5259 utassal a fedélzetén 120 éven át siklik elegánsan távoli célja felé, ahol az érkezők majd új életet kezdhetnek. Addig pedig a vele utazók biztonságosan lefagyasztva alusszák kiro-álmukat, és új otthonukban frissen, fiatalon ébredhetnek fel. Elvileg.
A programba hiba csúszik, kiolvaszt két hibernációs ágyat, és két embert felébreszt. Jim (Chris Pratt) és Aurora (Jennifer Lawrence) maga sem tudja, miért és hogyan, egy hatalmas, néma űrhajó fedélzetén találja magát – és még 90 év van hátra, míg elérik úti céljukat.
Olyanok, mint két hajótörött a lakatlan szigeten. De segítségben nem is reménykedhetnek. Saját erejükből próbálják megoldani a helyzetet, ám egyre újabb nehézségekbe és rejtélyekbe ütköznek.

Elérhető: Netflix

Challenger: Az utolsó repülés

A Netflix négyrészes dokusorozatában mérnökök, tisztviselők és a legénység családtagjai osztják meg emlékeiket az 1986-os Challenger űrrepülőgép-katasztrófáról és utóhatásairól.

Elérhető: Netflix

Másik élet

Miután egy hatalmas, idegen eredetű tárgy landolt a Földön, Niko Breckinridge csillagközi küldetésre indul, hogy felkutassa a tárgy eredetét, és felvegye a kapcsolatot. A Netflix sorozatának főszereplője a Csillagközi rombolóban feltűnt Katee Sackhoff.

Elérhető: Netflix

Napfény

2057-et írunk, a Nap haldoklik. Már nem képes biztosítani azt az energiát és fényt, amire az emberiségnek szüksége van. A Föld utolsó reménysége az Ikarosz 2 nevű űrhajó, amelynek nyolcfős legénysége egy nukleáris töltetet tervez a Napba juttatni, hogy a robbanással új életre keltsék. Útjuk során rábukkannak az előttük ott járt Ikarosz 1 űrhajóra, melyet hét évvel korábban, hasonló céllal indítottak útnak, és hamarosan minden rosszra fordul. A Napfény abban a legjobb, amiben az űrhajós filmek általában is erősek, a sokszínű legénység bemutatásában, az összetartás és az önfeláldozás ábrázolásában, amihez ott van a remek Cillian Murphy, a szépséges Michelle Yeoh és a most kivételesen komoly Chris Evans.

Elérhető: Apple TV

Halálhajó

2047-et írunk. Az Event Horizon nevű, évekkel korábban nyomtalanul eltűnt felderítő űrhajó hirtelen sugározni kezd az űrből. A jel forrása felé száguldó űrhajó elit legénységének tagja az eltűnt hajó tervezője, Dr. Weir is, küldetése megtalálni és megmenteni a legmagasabb fokú technikával készült űrhajót. Amire a legénység rábukkan, amikor elérik a hajót, az a legmagasabb fokú csillagközi rettegés, mert valaki – vagy valami – be akarja őket csalogatni a saját dimenziójába. A Laurence Fishburne és Sam Neill főszereplésével készült film hányattatott utat járt be. Jókora bukta lett, csak 26,7 millió dollárt hozott a ráköltött 60 millióból, de az évek során hatalmas rajongótábora lett.

Elérhető: HBO GO