Haláli jó halloweeni vígjátékot forgatott Adam Sandler! (Á, dehogy, csak vicceltünk!)

Akár egy jó Netflix-film is kerekedhetett volna a Hubie Halloweenből, csak sajna minden jó jelenet végén jött egy hányás, egy fingás vagy egy kakkantó kutya!

Adam Sandler tavaly, a Netflix saját gyártású, Csiszolatlan gyémánt című gengszterfilmjében végre minden eltartott kisujjú, garbós filmkritikusnak bebizonyíthatta: tud ő, ha akar! Tessék, igenis jó színész ő, aki képes elvinni a hátán egy ütős krimit is akár – ráadásul mindezt anélkül, hogy egyszer is előbújna belőle a susogós mackófelsős, disznó vicceket ontó, gatyába rotyogtató tróger. Aztán a Netflix megnézte a hétpecsétes titokként kezelt nézettségi számait, és azt látták, hogy még mindig a Stranger Things a legnézettebb sorozatuk, a filmek közül pedig Jennifer Aniston és Adam Sandler krimi-vígjátéka, a Gyagyás gyilkosság húzza be a legtöbb nézőt (főleg, hogy egy ideje már Netflix-előfizetés nélkül is meg lehet nézni mindkettőt). Az vesse rájuk az első követ, aki ezek után nem mondaná be egy hétfői hétindító meetingen, hogy:

Főnök! Forgassunk le egy olyan Adam Sandler-filmet, amiben van álmos kisváros, nagy halloweeni buli, ronda rémpofa, csúf kísértet, meg pár aranyos kisgyerek és néhány dekoratív, egymással szerelembe eső fiatal! Ha ráér valamelyik Stranger Things-sztár, jöhetne ő is, Adam Sandler pedig biztosan igent mond majd, ha hozhatja az összes filmjébe benyomott, országos cimboráit!

Na, hát valahogy így eshetett meg, hogy elkészült idén októberre a Hubie Halloween, ez a Stranger Things-pótléknak túl debil és közönséges, Adam Sandler-vígjátéknak viszont szokatlanul félelmetes, sehová sem besorolható, mozgóképes Frankenstein-szörnyeteg. Ami akár egy kellemes horrorvígjáték is lehetett volna, pont mint legutóbb A bébiszitter: A kárhozottak királynője, ami történetesen épp a Netflix másik saját gyártású, nagy durranása volt az idei őszre. Csak valahogy Sandler úgy érezte, muszáj minden egyes jól felépített (sőt, akár még humorosnak is nevezhető!) jelenetet tönkre vágnia egy totálisan felesleges, grátisz hányással, rottyantással vagy egyéb kínos prosztósággal...

Forrás: Netflix

 

Mert ugye mitől is működik jól egy igazi, szórakoztatóan befosatós, vicces-belezős tinihorror? A Rémálom az Elm utcában, a Sikoly, az Az, a Stranger Things, a Sabrina vagy a Locke & Key tökéletesen bemutatták a receptet az elmúlt évtizedekben, még csak fel sem kell hozzá találni a spanyolviaszt (főleg, hogy a Netflix maga is igen erős az efféle tartalmakban). Végy egy Isten háta mögötti amerikai kisvárost, rakd tele biciklin száguldozó, csapatban bandázó tinikkel, az első randijaikra, berúgásaikra és szexuális élményeikre készülő gimisekkel, a környéket régóta sújtó, ősi átokkal, sötét múltbéli titkokkal, maszkos sorozatgyilkossal, gyanúsan viselkedő, de valójában teljesen ártalmatlan kisvárosi népekkel és pokolbéli szörnyetegekkel! Mit sikerült ebből megvalósítania Adam Sandleréknek? Annyit, hogy Sikoly-álarcos, bringázó gyerekek kergetik meg párszor a balfácán kisvárosi főhőst...

Oké, ne legyünk ennyire igazságtalanok! A Hubie Halloween (itthon Hubie, a halloween hőse címmel találjuk meg a streaming szolgáltató kínálatában) kimondottan erős a Halloween-hangulat megteremtésében. A történet eleve a Massachusetts-állambeli Salemben játszódik, amely városnév mára teljesen egybeforrt a hírhedt XVII. századi, New England-i boszorkányperekkel, és mint helyszín, kiváló választás egy jó kis halloweeni nevetgélve rettegéshez. Ami azt illeti, derekasan kitett magáért a film összes maszkmestere, ruhakészítője, kellékfestője és díszletépítő ácsa, hiszen a töklámpáserdőbe borult utcák és szobabelsők tökéletes összhangot képeznek a kreatívabbnál kreatívabb jelmezekkel (lásd: életnagyságú Barbie-baba a dobozban, lenyakazott gentleman, kezében a fejével, és társai).

Forrás: Netflix

 

Minden más azonban úgy recseg-ropog, mint egy pókhálós kísértetház lépcsője... A történet főhőse a kissé tökkelütött, de jó szándékú Hubie Dubios (Adam Sandler), aki felnőtt korában is az anyukájával él, és ugyanúgy imádja a Halloweent, mint mikor anno csokiért kuncsorgott kis csínytevőként. A rendmániás Hubbie az önkéntes polgárőrködésével rendszeresen őrületbe kergeti a kisváros lakóit, október 31-én viszont halálos komolysággal meg van győződve róla, hogy a titokzatos új szomszédja (Steve Buscemi) valójában farkasember, és miatta kezdenek sorra eltünedezni az emberek a városból! A kelekótya Hubbie-nak azonban nem hisz senki. Egyedül a gimnáziumi szerelme, Violet Valentine (Julie Bowen) áll ki mellette, aki egy kávézóban robotolva álmodozik arról, hátha egyszer összejönnek, és végre normális pótapa kerül a három gyereke mellé.

Sajnos már a fenti alapfelállás is több sebből vérzik. Hubbie egyáltalán nem az a kelekótya, de kedves figura, mint akinek görcsösen láttatni akarja a film. Egyetlen percig sem drukkol neki az ember, hogy oldja meg a rejtélyt, és jöjjön össze a végén a titkos imádottjával – sokkal inkább azt szeretnénk, ha jól megdobálnák tojással, baltával vagy trombitával a Sikoly-maszkos csirkefogók. Sőt, ha már fullba tolja Sandler a kretént, akkor két fingás és hányás között lépjen bele a ház előtt felejtett gereblyébe, és látványosan kenődjön ki egy fán, mint valami hús-vér Tom & Jerry-rajzfilmfigura! Mindennek a tetejébe semmilyen szinten nem működik Adam Sandler és Julie Bowen között a romantikus évődés, és ezt alighanem maguk a készítők is érezhették, mivel behoztak a képbe egy másik szerelmi szálat is, ami Valentine anyuka gimis lánya (Paris Berelc) és a suli gyógyegere (a Stranger Thingsből már ismert Noah Schnapp) között alakulgat, amíg a titokzatos emberrabló rémet üldözik a kukoricásban. Ez a szál egyébként elbírt volna egy külön Halloween-filmet is.

Forrás: Netflix

 

A fentiek mellett ráadásul van még egy nagyon komoly hibája a filmnek. Szerepeltet egy rakás ismert színészt, akiknek a karakterét nyugodtan kivághatnánk a történetből, nem veszítenénk semmit. De nem lehet, hiszen olyan nincs, hogy Kevin James vagy Rob Schneider kimaradjanak egy Adam Sandler-vígjátékból! Buscemi még úgy-ahogy elviselhető holdkóros öregemberként, hiszen ő egy igazi színészlegenda, megoldja rutinból (és talán még élvezi is, hogy ökörködhet egy kicsit), Kevin James kisvárosi seriffjét azonban bármelyik mackósabb alkatú hollywoodi színész ezerszer jobban eljátszotta volna. Rob Schneider bepisálós poénja és egyéb disznó viccei viszont nagyjából annyira kellettek ide, mint vámpírnak a szenteltvíz. Vagy mint egy új Netflix-film Halloweenra.

Ítélet: 4/10

Kiknek ajánljuk? Jó szívvel senkinek! A Halloweenkor kizárólag Halloween-tematikájú filmeket nézők, illetve a megveszekedett Adam Sandler-rajongók persze bizonyára ezen a blődlin is kiválóan fognak szórakozni!