Időben szólunk: rá fogsz kattanni a Loki sorozatra

A Marvel stúdió összegyúrta a szuperhősfilmjeit Van Damme Időzsarujával, és az olyan vicces irodista sorozatokkal, mint A hivatal és a Városfejlesztési osztály. Most lenne csak jó előre ugrani az időben akkorra, amikor már nálunk is van Disney+ csatorna...

Úgy látszik, a Disney nem ismer kegyelmet, ha a nézők kegyeiért (és pénztárcájáért) vívott harcról van szó. Alig ocsúdtunk még fel az év elején bemutatott, agyalós WandaVision okozta sokkból, és néztük meg a kissé lassan beinduló, de aztán egész korrekt buddy cop történetté fejlődő A Sólyom és a Tél Katonáját, máris itt a (nálunk legálisan sajnos továbbra sem elérhető) Disney+ legújabb, sikergyanús Marvel-sorozata, a Loki! A csínytevő asgardi istent természetesen ezúttal is a karakterrel egybeforrt Tom Hiddleston alakítja – szokás szerint zseniálisan. A szerencsés néző már a június 9-én debütáló első epizód alatt is csak kapkodja a fejét a sok bájvigyorral előadott kamun és svindlin: ha csak egyetlen olyan szereplőt lehet mondani a mozifilmes Marvel-kánonból, akinek igenis kijárt már végre egy saját tévésorozat, hát az bizony pont Loki! Na de várjunk csak, hát ő nem meghalt a Bosszúállók: Végtelen háborúban, amikor Thanos megfojtotta?!? De igen...

V I G Y Á Z A T ,  S P O I L E R V E S Z É L Y !

Forrás: UIP-Duna Film

 

Szóval persze, szegény Loki meghalt. Pedig addigra már egészen megkedveltük, hiszen úgy tűnt, hogy az örökké alakoskodó zsivány végleg elásta a csatabárdot a szeretve gyűlölt testvérével, Thorral, akivel végigcivódták a 2011-es Thort, a 2012-es Bosszúállókat, a 2013-as Thor: Sötét világot, a 2015-ös Bosszúállók: Ultron korát, és a 2017-es Thor: Ragnarököt. De a Marvel-képregények vastörvénye szerint soha, senkinek nem végleges a halála (kivéve Pókember nagybátyját, Ben bácsit!), mert ha kellőképpen szeretik a rajongók az adott karaktert, akkor nincs az az eladásmaximalizáló merénylet és temetés, amit egy következő képregényíró ne írna később felül valami kacifántos módon való feltámasztással.

Azt pedig, hogy Loki halála egyáltalán nem végleges a filmes Marvel-kánonban, már az időutazással mindent összekutyuló Bosszúállók: Végjáték is meglebegtette, hiszen ott Amerika Kapitányék addig-addig kavartak az alternatív múltban a Végtelen Kövekkel az egy csettintéssel a fél világot elpusztító Thanos legyőzése érdekében, hogy az ottani Loki végül sikeresen kiszabadult a S.H.I.E.L.D. fogságából. Sőt, még a bűvös kék kockát, a Tesseractot is magával vitte, ahogy az a Disney+ alábbi, felzárkóztató videónak is beillő, tavalyi előzetesében is látható volt:

Most pedig kiderült végre, hová került a simlis Loki. Egy téren és időn túli köztes térbe, a Time Variance Authority (kb. Időeltérési Hatóság) nevű, pángalaktikus bürokratikus szakszolgálat főhadiszállására, ami egyszerre fogda, tárgyalóterem és javítóintézet az olyan, időben és térben engedély nélkül, kedvük szerint ide-oda ugráló egyedek számára, mint amilyen jelen pillanatban a hősünk. Mivel korábban egyszer már kataklizmához vezetett az efféle önjelölt időutazósdi és hatóságilag nem engedélyezett dimenzióváltás, most a TVA munkatársai hivatottak felügyelni, hogy a Lokihoz hasonló, rebellis elemek ne térjenek le a csillagok közt megírt, egyetlen igaz és szent időfolyamról. Vagy ha mégis megteszik ezt, különféle vélt vagy valós előnyökben bízva (ezeket a vakmerő renitenseket hívja a TVA bürokrata szakzsargonja variánsoknak), akkor legyenek olyan fifikás agyú nyomozók és állig felfegyverzett rohamcsapatok, akik utánuk erednek, nyakon csípik őket, aztán bíróság elé állítják a gaz rend- és időbontókat, visszatoloncolják őket a saját idősíkjukba, majd végül mindenhonnan törlik az okozott időanomáliák és az ebből eredő purparlék nyomait.

No de kik is pontosan az Időeltérési Hatóság öltönyös bürokratái és TEK-páncélos kommandósai? Emberek? Űrlények? Robotok? Nem igazán derült ez még ki az első részből, hiszen ezt értelemszerűen senki sem akarja a folyamatosan okoskodó és kérdezősködő Variáns-Lokinak az orrára kötni, inkább mindenki gyorsan szabadulna tőle (persze csak miután le lett pecsételve és alá lett írva az ehhez kellő nyomtatvány). Loki persze kikéri magának, hogy ő csak holmi variáns, hát így nem lehet beszélni Asgard trónjának jog szerinti örökösével, Midgard (azaz a Föld) leendő királyával! A pampogásával persze mehet a sóhivatalba (illetve pont hogy nem, hiszen már ott van!), a Hatóság territóriumán az alakváltoztató mágiája és a mindenki hasába lyukat beszélő kígyónyelve fabatkát sem ér, hiszen az itteni aktatologatók nála ezerszer veszélyesebb figurákat is megreguláztak már, a Végtelen Köveket és a többi ősi ereklyét meg egyszerű levélnehezéknek szokták használni...

Egyetlen TVA-alkalmazott ismeri csak fel a nagydumás Variáns-Loki lehengerlő beszélőkéjében rejlő lehetőséget: a munkájába kissé már belefásult Mobius-ügynök (Owen Wilson élete alakítását nyújtja kiégett időzsaruként!). Ő az ugyanis, aki szerint bármilyen nemhivatalos út vagy unortodox nyomozati módszer bevethető, mert másként nem lehet elkapni a TVA-kommandókat egy ideje módszeresen legyilkoló, titokzatos csuklyás figurát, aki jelenleg a legveszedelmesebb és legkeresettebb időbűnöző. Ráadásul a pilot epizód fináléja azt sugallja, hogy az illető nem más, mint...

VIGYÁZAT,  E X T R É M  SPOILERVESZÉLY!!!

...maga Loki! Persze azt, hogy az igazi Loki-e a főbűnös, aki valamilyen furmányos úton-módon kifürkészte, hogy Thanos meg fogja őt ölni, ezért idő előtt kicselezte a halált, vagy „csak” egy másik Loki-variánsról van szó, aki a saját idő- és térugrása során gonosz maradt, és cseppet sem hasonlít arra a Variáns-Lokira, aki az eredeti, élete alkonyára jófiúvá vált Loki legjobb pillanatait visszanézve szintén ráérzett a hősködés és a világmegmentés ízére, egyelőre nem tudni. Az viszont egészen biztos, hogy ezzel az alapfelállással egy igencsak izgalmas és iszonyúan szarkasztikus humorú sorozatnak nézünk elébe, és valószínűleg bőven lesz min agyalni hétről hétre a még hátra lévő öt epizód alatt.

Aki most azt gondolja, hogy pont úgy hangzik ez az egész fentebb felskiccelt katyvasz, mintha a Marvel szuperhősfilmjeit valaki összegyúrta volna a Sliders tévésorozattal és Van Damme Időzsarujával, aztán nyakon öntötte egy kis Hivatallal, és a tetejére koktélcseresznyének rárakta a Városfejlesztési osztályt, nos, az nem is téved olyan nagyot! Egészen zseniális, hogy a Disney mennyire megengedően áll hozzá ahhoz, hogy saját különbejáratú streaming platformján kedvére kísérletezhessen a Marvel alkotógárdája, akik a régi, konzervnevetéses sitcomok világába átrakott WandaVision után most az 1950-es évek óta népszerű időjárőrös sci-fi zsánert kapták meg játszótérnek. Márpedig bitang jól működik ez az újabb műfaji mix: az egész Time Variance Authority-főhadiszállás úgy néz ki, mintha Isten, miután megteremtette az eget, a földet, az állatokat és az embereket, a nyolcadik napon kreált volna mellé egy komplett bürokráciát is a '60-as évek dizájnkultúrájában, hogy legyen, aki kordában tartja a sok szalagos magnó és tárcsázós telefon között a téridő kontinuum renitenseit. Lokival ellentétben én ugyan nem vagyok időutazó, de komoly összegben mernék rá fogadni, hogy évek múlva már egy eszelősen jó kultsorozatként fogjuk számon tartani a Lokit, és tucatszor újranézzük majd a sok utalásért, kikacsintásért és aha-élményért!

Kiknek ajánljuk? Mindenkinek, aki szereti a Marvel stúdió szuperhősfilmjeit, a Hivatali patkányokat, a Sliders tévésorozatot, valamint az olyan vicces irodista sitcomokat, mint a Városfejlesztési osztály vagy a Munkaügyek.

Ítélet: 9/10

Forrás: Disney+ / Marvel Studios