Igazak vagy hamisak A Király sztorijai? - Itt vannak a válaszok

Az RTL sikersorozatának stábja rendhagyó igaz/hamis játékban válaszolt A Királlyal kapcsolatos, nagy port kavaró pletykákra és városi legendákra.

Igen érdekes összeállítást közölt a napokban az RTL.hu az RTL+ streaming platformon elérhető A Király című tévésorozattal kapcsolatban: az alkotók egy rendhagyó igaz/hamis játék keretében meséltek a sorozat (vagyis Zámbó Jimmy életének) nagy port kavaró történéseiről.

Nagy Ervin, mint Zámbó Jimmy (forrás: RTL)

 

Igaz, hogy Jimmy „csak” a kakasra lőtt azon a bizonyos tragikus éjszakán?

Mint ismeretes, az énekes 2001. január 1-jén az újévet ünnepelte családi körben, másnap hajnalban azonban (igazából máig tisztázatlan okokból) a Beretta típusú pisztolyával főbe lőtte magát. Az akkori újságcikkek szerint Jimmy a szomszédban kukorékoló kakasra akart rálőni, mert idegesítette, ám véletlenül saját magának okozott halálos sérülést. A felesége verziója később már úgy szólt, hogy „csak meg akarta mutatni, mekkorát szól a fegyver”, és két lövés után kiürítette a tárat, majd a nejére fogta a pisztolyt, de „hogy megnyugtassa őt, nincs benne több lőszer, a saját halántékára célozva sütötte el újból”.

A kakasos legenda azonban már az első napon elkezdett terjedni, és minden újság, sőt, még a rendőrök is átvették ezt a narratívát.

Kovács Dániel Richárd, a sorozat főrendezője szerint a kakasos sztori már csak azért sem lehet igaz, mert a halálos lövés hajnali 3-kor dördült el, a kakasok viszont rendszerint ennél később, hajnalhasadáskor kukorékolnak. Herman Péter kreatív producer hozzátette: a kutatómunka során annyi anomáliába ütköztek Zámbó Jimmy halála kapcsán, hogy egy ponton túl már elengedték azt, hogy kiderítsék, mi volt pontosan a lövés valódi oka.

Az viszont igaz, hogy Jimmy fegyvert fogott Pataky Attilára, ahogy az is, hogy nyomdafestéket nem tűrő módon kiabált a tévéműsora egyik szerkesztőjével – ezeket a sztorikat több helyről is megerősítették A Király stábjának.

 

 

 

Igaz az amerikai sztárkarrier?

Az, hogy Jimmy Amerikában élt, az egyik legismertebb mítosz a Király körül. A sztori, mely szerint egy angolul szinte semmit sem beszélő, vasfüggöny mögül érkező énekes komolyan vehető zenei karriert fut be az Egyesült Államokban a '80-as években, már messziről gyanús. Mégis sokáig tartotta magát ez a legenda. Jimmy felesége, Edit asszony jóvoltából a készítők hozzájutottak az énekes személyes dolgaihoz, irataihoz is – többek között az útleveléhez, amelyben nem volt többéves amerikai vízum.

Jimmy valóban járt Amerikában, de csak turistaként, amikor ott nyaralt a családjával.

 

Igaz, hogy Jimmy playbackről énekelt a tévében?

Kovács Dániel Richárd főrendező szerint igen. Bár hozzátette: ez lehetett szimplán technikai kérdés is, sok esetben a stúdióban nem lehetett olyan jó akusztikát csinálni.

Mindenhonnan azt erősítették meg, hogy igen, a tévéműsorokban meg az utolsó időben ő bizony playbackről énekelt.

 

Nagy Ervin, mint Zámbó Jimmy (forrás: RTL)

 

Igaz, hogy Jimmy alkoholista volt?

Azt, hogy Jimmy mennyi alkoholt fogyasztott, képtelenség pontosan megmondani. De árulkodó, hogy még az őt egyébként nagyon nagyra becsülő, róla mindig nagy tisztelettel beszélő testőre is ezt írta a könyvében:

Jimmy felpörgött időszakában egy éjszaka három-négy üveg whiskyt is megivott.

A Király készítői szerint ezek után bajosan lehetett volna őt józan életű trubadúrként ábrázolni... Amiatt egyébként, hogy a sorozat nagyivó piásnak állítja be Jimmyt, mivel „nincs olyan képkocka, ahol ne lenne alkohol kezében”, az énekes fia, Zámbó Szebasztián is nemtetszését fejezte ki (erről ebben a cikkünkben írtunk részletesen itt a PORT.hun). Herman Péter producer szerint a családtagok és a barátok igyekeznek csak a szépre emlékezni, ha Jimmyről van szó. Csakhogy:

Sosem az volt a cél, hogy Jimmy rajongóinak csináljunk egy emlékműsort. Sokkal inkább az, hogy a mai fiataloknak, vagy azoknak az embereknek, akik elutasították Jimmy zenéjét, vagy elfordultak tőle, szóval számukra is egy olyan érdekes történetet mutassunk be, ami izgalmassá teszi ezt az embert, vagy akár az ő zenélését, éneklését.

 

(forrás: RTL.hu)