Így hinti be sóval a 90-es éveket a Disney+

Emlékszel még a Zorróra, a Kalóz Jack száz életére vagy A sulira? Na, ezeket hiába is keresed a streamszolgáltató felületén!

A kilencvenes évek egyik nagy szenzációja volt a vasárnap délutánonként jelentkező Walt Disney bemutatja összeállítás. Aki ekkor volt gyerek, annak szinte kötelező volt nézni, nem csak azért, mert elterelte a figyelmet a közeledő hétfőről, hanem mert kifejezetten ciki volt, ha másnap kukán álltál a suliban, mikor arról volt szó, hogy mi is volt előző nap a Kacsamesékben vagy A gumimacikban.

Ha matek házid hiányzott, azt túl lehetett élni, de ha nem láttad a vasárnapi Walt Disney-t, akkor te voltál a világ szégyene.

Egy nyomorult lúzer. (A rafkósabbak olykor be tudták pótolni, mivel hétfő délelőtt ismételték a szettet, így elég volt egy napra beteget jelenteni, vagy szimplán ellógni az első pár órát.)

A Walt Disney bemutatja 1991 elején indult a királyi tévé egyes csatornáján, és egészen 1998-ig futott. Emlékezetes koncepciója volt: két animációs sorozat közé ékeltek egy élőszereplős szériát. Ezek közül a rajzfilmek bizonyultak maradandónak, hiszen még mindenki emlékszik A Csipet Csapatra, A gumimacikra, a Balu kapitány kalandjaira vagy Micimackó új kalandjaira (igen, ebben van a “stitürli fickó”), és arra is, amikor 1993. december 12-én megszakították a Kacsamesék A gonosz bálna című epizódját, hogy Boross Péter bejelentse az akkori miniszterelnök, Antall József halálát. De mi a helyzet az élőszereplős szériákkal?

Igazából egy-két tényleg népszerű élőszereplős sorozaton túl (mint például a Nehéz napok egy Föld nevű bolygón, a Kalóz Jack száz élete, a Zorro vagy A suli) hosszú távon inkább az animációs szériák váltak ikonikussá. Végül a Walt Disney bemutatja is elhagyta őket, és új koncepciója lett: 1994-től a két animációs sorozat közé egy rövidebb rajzfilm került, így az összeállítás játékideje 105 percről 65 percre csökkent. 

A tavaly óta nálunk is elérhető Disney+-on jó pár animációs sorozat megtalálható az egykori Walt Disney bemutatja szettből, igaz, a többségük sajnos az új szinkronnal, amit az RTL Klub (most már RTL) készített. A legtöbb csorbát a Balu kapitány kalandjai szenvedte, itt ugyanis az új fordítás jóval kevésbé frappáns mint eredeti (például a szállítmányozási cég nevét Szárnyalj fennen!-ről Szabad a magasba!-ra változtatták), de a hangokat se sikerült igazán megtalálni, és Don Kartács jellegzetes, infantilis nevetése is sokkal fakóbb.

Forrás: RTL Klub

 

A Walt Disney bemutatja élőszereplős sorozatit azonban hiába keressük a streamszolgáltató kínálatában, egyet se fogunk találni, pedig ezek is benyomnák a nosztalgia nagy piros gombját.

Félreértés ne essék, mai szemmel ezek a szériák már messze nem állják meg a helyüket, de ha szétnézünk a Disney+ kínálatában, azért akad jó pár olyan cucc, aminek tényleg csak azért örül az ember, mert az ifjúságára emlékezteti. Ezért nézzük a Kacsameséket, A Csipet Csapatot vagy A gumimacikat, és néznénk még többet is, ha tehetnénk. Íme hat olyan, élőszereplős széria, ami annak idején a Walt Disney bemutatja szettben futott, ám hiába keresed a Disney+-on.

 

Ausztrál expressz

A Louis L'Amour regénye alapján készült sorozat eredetileg 1983 és 1985 közt futott, Magyarországon ez volt az első élőszereplős széria a Walt Disney bemutatja összeállításban. Később az RTL Klub, a Prizma TV és az RTL2 is leadta. A széria amolyan Váratlan utazás-szerű világot épít az 1860-as évekbe, amikor tombolt az aranyláz. A helyszín egy kikötőváros és egy bányásztábor közti terület, ahol hőseink egy postakocsi állomást üzemeltetnek. Ez így elég neccesen hangzik, de ez a széria megszépíti a dolgokat. Ami miatt viszont még mindig emlegetni szokták, hogy láthatjuk benne a fiatal, mindössze 17 éves Nicole Kidmant, aki a harmadik, és egyben utolsó évad mind a 13 epizódjában szerepel.

 

Nehéz napok egy Föld nevű bolygón

A mindössze 13 epizódot megélt szériát a kritikusok nagyon utálták, volt aki azt hangsúlyozta, hogy Walt Disney forog a sírjában ettől a szériától. Ennek ellenére tisztán emlékszem, hogy mi mennyire bírtuk ezt gyerekkorunkban: egy idegen bolygó katonáját emberi alakban a Földre száműzik, hogy bebizonyítsa, képes uralkodni magán, és kordában tudja tartani az indulatait. Vele jön egy hatalmas, mechanikus szemnek kinéző robot is, Árnyék, aki felügyeli őt. Az idegen a Jesse nevet kapja (ez áll a ruhán, amit először magára vesz a Földön), és az a feladata, hogy segítsen a rászoruló embereken. Ráadásul az egész nyakon van öntve egy jó adag iróniával, hiszen Jesse a földi kultúráról alkotott képét elsősorban a tévéműsorok alapján alakítja ki, ami számtalan félreértésre ad okot. Amúgy az utolsó előtti, Az eszményi amerikai című epizódban egy bolt pultja tele van ragasztgatva trikolór és magyar címeres matricákkal, fene tudja, miért.


A suli

A musical, a vígjáték és a szappanopera elemeit ötvöző ifjúsági sorozat a Cordell Hull High School mindennapjait mutatja be: foglalkozik a tanár-diák kapcsolatokkal, miközben iszonyú menő, mivel rap kórus is van a suliban. Bár Emmy-díjra is jelölték, mindössze kilenc epizód készült belőle, amiből hármat le sem adtak annak idején, az eredeti sugárzáskor. Ez iszonyú bukta, ilyet kevés sorozat esetében lépnek meg, ennek ellenére érdekes módon, a magyar tévé megvásárolta, és a leadta az elkészült részeket.


Kalóz Jack száz élete

Bár ez a széria sem futott sokáig, hiszen mindössze hét epizódja van, de egy szűk kör számára (mint például az általános iskolám udvarán összeverődött társaság, vagy a Salshfilm) kultikus státuszba emelkedett. A sztori szerint Jack Savage-nek száz életet kell megmentenie, ám mivel erre szellemként nem képes, ezért egy kastélyban bolyong, amellett a fa mellett, amire még a 17. században felkötötték. Mivel senki se látja Jacket és a kastélyt se hagyhatja el, reménytelennek tűnik a dolog, ám egyszercsak felbukkan egy Wall Street-i szélhámos, aki hogy, hogy nem, képes kommunikálni vele, így ketten szövetséget köznek. A Kalóz Jack száz életét mi iszonyú menőnek tartottuk a kilencvenes években: volt benne kísértet, repülő démon, és egy bazivagány motorcsónak, a Blackbird.


Zorro

A maszkos igazságosztó számtalan feldolgozást megélt, ezek egyike a Disney-összeállításban sugárzott sorozat, ami eredetileg az ötvenes évek végén készült. Bár az álruhát öltő Don Diego de la Vega és néma szolgája, Bernardo (aki süketnémának tetteti magát, hogy kihallgasson masokat) is elég emlékezetes, de talán a legtöbbünknek a nehézkes felfogású, kétbalkezes és nagydarab García őrmester maradt meg, akiből akkoriban még a Kretén magazin hasábjain is gúnyt űztek. Bár a sorozat eredetileg fekete-fehér volt, emlékeim szerint mi már színesben láttuk, ami nem kizárt, mert később kiszínezték. A Zorróból több mint 80 epizód készült, és kifejezetten sikeres volt, ám végül a Walt Disney stúdió és az amerikai ABC közti tulajdonjogi vita miatt nem készült több rész.


A kicsi kocsi újabb kalandjai

Bár számtalan Kicsi kocsi-film fent van a Disney+-on, ezt a sorozatot hiába keressük. A szériát 1982-ben sugározták először, és sokáig ez volt az utolsó sztori, amiben Herbie szerepelt. Egészen 1997-ig kellett várni, amikor A kicsi kocsi újra a régi című filmben ismét feltűnt az életre kelt 1963-as Volkswagen bogár versenyautó. Ugyanakkor az ötrészes sorozatban ismét Dean Jones alakítja Jim Douglas-t, aki A kicsi kocsi kalandjaiban és a Herbie Monte Carlóba megy című filmekben is szerepelt. A sorozat sorsa igazából kicsit mostoha, hiszen évadközi helyettesítő szérinak készült: ezeket akkor szokták elővenni, ha az épp betervezett sorozatot nem tudják leadni. Szóval szegény Herbie csak tartalék volt.


(via Wikipedia, Disney+, D23)