Ilyen lenne, ha a Predator összeállna a Robotzsaruval

Így írják le a világ egyik legsikeresebb reklámfilmes rendezője, Mark Toia első játékfilmjét, amelyben egy rakás katonai célokra kifejlesztett robot rendez ámokfutást. Elég látványosat!

Nekem speciel nem a furcsa módon ugyanabban az évben készült Ragadozó (1987 ) vagy a Robotzsaru (1987) jutott elsőre eszembe Mark Toia első játékfilmje előzetesét látva, hanem a Tökéletes katona (1992) alapötlete, ahol a katonai célra kifejlesztett félig ember, félig robot katonákkal akad némi gond, hogy aztán a két leghatékonyabb példány egymás ellen forduljon. Csakhogy itt 100 százalékig robot harcosokról van szó, amikkel ugyanúgy akad egy kis gond, és a jelek szerint ugyanúgy egymás ellen fordulnak. Amihez elég sok 100 százalékig ember szereplőnek kell meghalnia.  

Az ausztrál Mark Toia az egyik legsikeresebb és legkeresettebb reklámfilmes ma a világon, és a sikeres reklámfilmesek rendszerint úgy döntenek egy idő után, hogy szeretnék most már a saját történetüket is elmondani, nem csak valami random ügyfél verzióját. És ki tudja, miért, de az általában a saját operatőreként is dolgozó Toia úgy döntött, hogy a saját története gyilkos robotokról fog szólni. Amelyeket egy katonai alvállalkozó fejlesztett ki, és, hogy leteszteljék őket, a prototípusokból négyet ledobnak valahol az Arany Háromszögben, hogy elpusztítsák a helyi drogtermelők egyik táborát, és ehhez valamiért egy gátlástalan CIA ügynöknek is köze van.

A Monsters of Man címre keresztelt akciófilm független produkció – ez a „függetlenség” néha látszik is a színészi játékon -, és már a héten nézhető lesz a gyártó 11:11 Entertainmentnek köszönhetően, akik VOD platformon forgalmazzák a filmet. És lehet, hogy a színészi játék nem üt meg egy bizonyos szintet – az egyetlen ismert név itt a korrupt ügynököt alakító Neal McDonough, Hollywood talán legrosszabb karakterszínésze -, de az igazi főszereplők itt mégiscsak a robotok. Amik baromi jól néznek ki króm felszínükkel, fegyvereikkel, három optikával ellátott fejükkel, és erről persze egy újabb  robotos film jut eszembe, a Chappie (2015). Mert a gépek tényleg Neill Blomkamp alkotására emlékeztetnek, és emlékeztetőként, ott is egymás ellen fordultak.

Az utolsó előtti pillanatban kihozott előzetesből ugyan nem derül ki, mi a robot-robot konfliktus alapja, de kiderül, hogy a megtámadott faluban nem, vagy nem csak drogtermesztő terroristák élnek, hanem békés civilek is, az eseménynek pedig tanúja lesz hat önkéntes amerikai doktor is, és innen a robotküldetés már arról szól, hogy likvidálják a szemtanúkat, ami nem mindenkinek teljesen oké még a gyártó cégnél is. Az sem derül ki, hogy kik azok az állig felfegyverzett kommandós kinézetű fickók, akik a trailer végefelé megjelennek, de azt megtudjuk egy elég ijesztő és bizarr jelenetből, hogy a robotok emberré akarnak válni, és van önérzetük. A rendkívül látványos és nagyon izgalmasnak ígérkező film, amelynek további szerepeiben Jose Rosete, Jessica Blackmore és Kayli Tran látható, már elérhető VOD-on, a részletek pedig megtalálhatók a film hivatalos honlapján.