Itt az új Disney-siker: a Dumbóból és A dzsungel könyvéből összegyúrt Ivan, az egyetlen!

A Disney+ csatornán debütáló, beszélő állatokkal és hollywoodi sztárokkal telezsúfolt családi film az azonos című könyv alapján készült.

Augusztus 14-én mutatja be a Disney+ a legújabb, beszélő CGI állatokkal felturbózott családi filmjét – ám ezúttal nem egy korábbi animációs kasszasikerük kel életre hús-vér szereplőkkel, mint legutóbb A dzsungel könyve vagy a Dumbó, hanem Katherine Applegate 2013 as gyerekkönyve, a The One and Only Ivan (ami 2015-ben magyarul is megjelent Ivan, az egyetlen címmel). A történet főszereplője Ivan, a hatalmas, de barátságos ezüsthátú gorilla, aki valaha az afrikai dzsungelben élt, de már egy ideje egy amerikai bevásárlóközpont látványossága, és amikor nem az embereket szórakoztatja, akkor Stellával, az elefánttal és Bobbal, a kóbor kiskutyával tölti a napjait. Ám amikor csatlakozik hozzájuk Ruby, az elefántbébi, akit elszakítottak a családjától, Ivan is egyre többet gondol a vadonra, és arra, hol is kellene élnie valójában... Íme a film előzetese:

A film igazi sztárparádét vonultat fel: Bryan Cranston alakítja a pláza cirkuszának hoppmesterét és Ivan nevelőjét, Sam Rockwell kölcsönzi Ivan hangját, Danny DeVito Bob kutyáét, Helen Mirren egy Snickers nevű uszkárét, Angelina Jolie pedig (aki egyúttal a film producere is) a Stella nevű elefántét. A filmet Thea Sharrock írta és rendezte, aki Emilia Clarke-kal forgatta le nemrég a Mielőtt megismertelek című romantikus drámát.

Az eredeti Ivan, az egyetlen könyv valós történeten alapul. Katherine Applegate valóban egy Ivan nevű, 1962-ben, Kongóban született ezüsthátú hím gorilláról mintázta a főszereplőjét. Az igazi Ivánt kölyökkorában fogták be, és szállították az Egyesült Államokba. Kezdetben egy háznál lakott, igen rossz körülmények között, később 27 éven keresztül volt cirkuszi látványosság a Washington állambeli Tacoma B&I bevásárlóközpontban (pont úgy, ahogyan a filmben). A Progressive Animal Welfare Society nevű állatvédő szervezet azonban 1987-ben 30 ezer dollárt (9,4 millió forintot) kalapozott össze, hogy megvásárolhassák Ivant a bevásárlóközponttól, és áthelyezhessék a seattle-i Woodland Park állatkertbe. 1991-ben a National Geographic is készített egy dokumentumfilmet Ivanról, The Urban Gorilla címmel, amit aztán felkapott a People és a The New Yorker magazin is, így a nagy médiavisszhang és az állatvédők nyomására 1994-ben a B&I bevásárlóközpont odaadta a PAWS-nak Ivant, akinek a fogságban töltött évtizedei miatt ezután külön meg kellett tanítani, hogyan viselkedjen ezüsthátú hímként a többi gorillával. Végül 50 évesen, 2012-ben pusztult el egy atlantai állatkertben. (via Independent)