Kiderül végre az igazság Woody Allen gyerekmolesztálási ügyében?

A Neverland elhagyása után titokban újabb oknyomozó dokumentumfilm-sorozat készült az HBO berkeiben egy pedofil szexbotránnyal, méghozzá a MeToo egyik legellentmondásosabb esetével kapcsolatban.

A négy részből álló Allen v. Farrow arra tesz kísérletet, hogy feltárja az igazságot Hollywood egyik leghírhedtebb nyilvánosságra került botrányával kapcsolatban, és lerántsa a leplet arról, hogy a szenzációhajhász főcímekkel ellentétben mik zajlottak valójában a kulisszák mögött. A Woody Allent érintő, hétéves lánya, Dylan, illetve annak édesanyja, Mia Farrow részéről érkező gyerekmolesztálási vádak mellett a széria kitér a rendező és a színésznő között zajlott gyermekelhelyezési perre, illetve Allen és Farrow nevelt lánya, Soon-Yi Previn viszonyára is.

Ahogy arról korábban mi is sokszor írtunk, a Manhattan és az Annie Hall rendezőjéről saját nevelt lánya, Dylan Farrow állította egy 2014-es nyílt levélben, hogy hétéves korában molesztálta. Amikor az állítólagos események történtek (1992-ben), Dylan örökbefogadó szülei, azaz Allen és Mia Farrow épp egy eldurvuló gyermekelhelyezési vita közepén jártak, ráadásul zajlott is hatósági nyomozás az ügyben, és az illetékesek arra jutottak, nincs bizonyíték a gyermek állítására, akinek többek szerint Farrow tanította be az apja bűnösségéről szóló vallomást.

Mia Farrow és Woody Allen a gyermek Dylan és a csecsemő Ronan Farrow-val. Forrás: David Mcgough / DMI / The LIFE Picture Collection via Getty Images

 

A MeToo után újra fellángoló botrány miatt a rendező ennek ellenére páriává vált Hollywoodban: nemcsak egyre több egykori színésze határolódott el tőle, de szerződést bontott vele az Amazon Studios (sőt: már elkészült filmjét sem voltak hajlandóak bemutatni), és önéletrajzi könyvének megjelentetésére is alig talált kiadót. A most teljes titokban leforgatott dokuszéria viszont állítólag új megvilágításba helyezi az ügyet azzal, hogy korábban sosem látott home videókat, egyéb fontos videófelvételeket, bírósági papírokat, rendőrségi nyomozati anyagokat és most először hallható hangszalagokat mutat be.

Az HBO GO-n mindössze egy nappal az amerikai premier után, február 22-én debütáló Allen v. Farrow alkotói, az Oscar-jelölt alkotópáros, Kirby Dick és Amy Ziering ezenkívül mélyinterjúkat is készítettek az ügy érintettjeivel, azaz Mia Farrow-val, Dylan Farrow-val, Ronan Farrow-val (Mia Farrow és Woody Allen fia volt az az egyik újságíró, aki annak idején egy cikkében leleplezte Harvey Weinsteint, és ezzel ő lett a MeToo-mozgalom egyik elindítója), a család közei barátaival, rokonokkal és Frank Maco ügyésszel, más nyomozókkal, szakértőkkel és szemtanúkkal.

Dylan és Mia Farrow. Forrás: Ben Gabbe / Getty Images for Time

 

A napokban nyilvánosságra hozott előzetes alapján ennek ellenére úgy tűnik, hogy az alkotás eléggé elfogult lesz Woody Allennel szemben, Mia Farrow oldalán. Ezt támasztja alá az is, hogy a rendezőt nem szólaltatták meg a sorozatban, a trailerbe pedig bevágták a színésznő szívbe markoló szavait, hogy ő sem akarta elhinni a dolgot, ezenkívül elég demagóg módon azt is, hogy Allen összejött Farrow nevelt lányával, Soon-Yi Previnnal (aminek amúgy semmi köze a molesztálási ügyhöz). A bő egy perc továbbá tele van olyan szándékoltan kétértelmű képekkel, amiken a férfi a gyerekeit fogdossa (ahogy egyébként minden apa szokta).

De ez még csak a teaser, ne ássuk el az egész szériát, hátha majd annak négy részében tárgyilagosabbak lesznek.

Dicktől és Zieringtől egyébként nem idegen a szexuális zaklatás témája:

On the Record című tavalyi dokujuk a hiphopmogul Russell Simmons elleni zaklatási vádakról szól, Oscar-jelölt 2012-es munkájuk, a The Invisible War pedig az amerikai hadsereg berkein belül elkövetett nemierőszak-hullámot tárta fel.


(via The Hollywood Reporter)