Meglepte a nézőket a Sárkányok háza főcímzenéje

Többen látták a Sárkányok háza második részét, mint az elsőt: 10,2 millió nézőt vonzott a második rész a bemutatása napján Amerikában. A Trónok harcát anno „csak” 4,2 millióan nézték meg, amikor 2011-ben elindult.

A Warner Bros. Discovery felmérése szerint a Sárkányok háza második epizódja, A tékozló herceg 10,2 millió nézőt vonzott az HBO és az HBO Max csatornákra a vasárnapi amerikai premier után. Ez 2 százalékos növekedést jelent a nyitóepizódhoz képest, amelyet közel 10 millióan néztek meg a Warner adatai szerint a premiert követő napon. Azóta az első rész nézettsége a csatorna szerint lassan megközelíti a 25 milliót.

Forrás: HBO Max

 

A Sárkány örökösei című nyitóepizód lett egyébként az HBO minden idők legnagyobb nézettségű premierje. Megduplázta „a nagy előd”, a Trónok harca nézettségét is, amelyet „mindössze” 4,2 millióan néztek meg, amikor 2011-ben elindult a sorozat. A magabiztos start után az HBO hivatalosan is bejelentette múlt pénteken, hogy második évadot is kap a Sárkányok háza.

A spinoff széria most mért nézettsége azonban meg sem közelítette azokat a számokat, amelyeket a Trónok harca utolsó évada hozott anno: a premierkor 17,9 millió néző követte a westerosi eseményeket, és a második epizód idején is 10,3 milliós nézettséget produkált az aranytojást tojó tyúkjával az HBO. No persze a Trónok harca 2011 és 2019 között, nyolc év alatt nőtte ki magát az HBO legismertebb és legnézettebb sorozatává, így most még talán nem is igazán elegáns rögtön a stabil rajongói bázissal bíró anyasorozat számadataihoz mérni a frissen indult Sárkányok házát, amiből az eddigi 2 epizód alapján még bármi lehet: az idei év legjobb és legrosszabb szériája is akár.

 

Meglepte a nézőket a Sárkányok háza főcímzenéje

A sorozat premierje a hónap elején volt, ám abban még nem volt intró, a nyitójelenetben a történelmi gyorstalpalót tartalmazó narrációt követően rögtön az események sűrűjébe csöppentünk. A második rész elején így egy vadonatúj stáblistát láthattak a nézők, és a Trónok harca-rajongók hatalmas nosztalgiafröccsöt kaptak, mivel az HBO újra felhasználja Ramin Djwadi eredeti Trónok harca-főcímzenéjét. Sokan dicsérték ezt a döntés, mások viszont elégedetlenek voltak az újrahasznosítással.

Íme néhány vélemény a Twitterről:

  • „Örömmel tölt el, hogy az eredeti Trónok harca-főtémát hallhatom a Sárkányok házában.”
  • „Őszintén szólva egyáltalán nem sértődtem meg, hogy A sárkány háza megtartotta a Trónok harca főcímdalát. Még ennyi év elteltével is fantasztikus!”
  • „A főcím újrahasznosítása épp az, amit az emberek akarnak.”

Néhány Twitter-felhasználó azonban nem fogta vissza magát az HBO kritizálásában:

  • „Nem fogok hazudni, eléggé csalódott vagyok, hogy csak úgy újrahasznosították a Trónok harca főcímdalát a Sárkányok háza elejéhez, ahelyett, hogy egy újat készítettek volna.”
  • A Sárkányok háza készítői nem vették észre, hogy az emberek valami újat szeretnének, és nem Trónok harca-múltidézést?!

Az intróban egyébként vér hömpölyög egy kőből épített város utcáin, amely a régi Valyriát ábrázoló makett – lényegében ugyanaz a miniváros, amit Viserys Targaryen király (Paddy Considine) a szobájában nézeget naphosszat. Ez az animáció talán valóban egy kissé visszalépésnek tűnhet a régitől, hiszen ott Westeros szemünk láttára megelevenedő világtérképe tájékoztatta a nézőket arról, hogy a karakterek az adott epizódban hol kóricálnak, itt viszont „csak” annyit látunk, hogy a makettvároson végighömpölygő vérfolyók a Targaryen-ház sárkányos címerénél futnak össze, előre vetítve a küszöbön álló trónviszályt és háborúskodást (arról, hogy a spin off sorozat mely brit történelmi eseményeken alapul, a Sárkányok háza PORT.hus kritikájában írtunk bővebben).

(via Variety & The Independent & Entertainment Weekly)

Na de hol az indokolatlan szex és a vér a Sárkányok házában? Többek között erről beszélgettünk a PORT.hu podcastjében, a PORTcastben, ahol hétről hétre kivesézzük a westerosi eseményeket: