Nézz asszonyokat a teljes idegösszeomlás szélén!

1988. március 25-én tartották Pedro Almodóvar egyik legjobb korai filmje spanyolországi premierjét. Ennek örömére (és mert mostanában minden bizonnyal sokan tudunk azonosulni az idegösszeomlás szélére került nőkkel) összeválogattunk tíz, hasonló témájú alkotást, amit akár most azonnal megnézhettek.

Grace és Frankie (2015)

Az Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén főhősnője, Pepa azért kerül az idegösszeomlás szélére, mert elhagyja a szerelme, akitől ráadásul gyereket vár. A Netflix Jane Fonda (Grace) és Lily Tomlin (Frankie) főszereplésével készült sorozatának központi karaktereit is elhagyja a férjük – azzal a csavarral, hogy egymásért. A két idős nő sosem állt jó barátságban, de egy kényszerhelyzet miatt (mindketten a közösen birtokolt nyaralóba menekülnek kiheverni az első sokkot) úgy alakul, hogy erőiket egyesítve kénytelenek feldolgozni azt a bizarr szituációt, hogy évtizedek óta együtt dolgozó férjeik egymással csalták meg őket.

A sorozat elérhető a Netflixen. Sőt: az első részt ingyen is megnézhetjük!

Koszorúslányok (2011)

A harmincas Annie-nek (Kristen Wiig) semmi sem jött össze az életben. Se pénze, se párja, a munkáját pedig utálja. Amikor megtudja, hogy legjobb barátnője, Lillian (Maya Rudolph) férjhez megy, természetesnek veszi, hogy csakis ő lehet az esküvői tanúja. Bár nagy igyekezettel próbál megfelelni a feladatnak, mindig becsúszik valami gikszer, miközben riválisa, Helen (Rose Byrne) maga a tökély ezen a téren. Annie-t azonban kemény fából faragták: nem adja fel, és mindent megtesz annak érdekében, hogy megmutassa, mire képes azért, akit szeret.

A film elérhető a Netflixen.

A vezércsel (2020)

A Netflix tavaly októberi szenzációjában az egyik legizgalmasabb fiatal színésznő, Anya Taylor-Joy (A boszorkány, Széttörve, Üveg, Emma, Az új mutánsok) játssza a főszerepet, egy fiatal sakkfenomént. Az ötvenes években kezdődő szériában a nyolcéves Beth árvaházba kerül, ahol az intézmény gondnokától megtanul sakkozni, és rádöbben, hogy ebben a játékban visszanyerheti élete felett az elvesztett irányítást. Később a lányt láthatjuk felnőni és önállóvá válni, ám miközben egyre virtuózabb sakkmesterré válik, meg kell küzdnie alkohol- és drogfüggőségével, amely függőségeket szintén az árvaháznak „köszönheti”. A Walt Tevis regénye alapján készült sorozatot nem kisebb név adaptálta kisképernyőre, mint Scott Frank, a Szóljatok a köpcösnek!, a Mint a kámfor, a Különvélemény és a Logan – Farkas forgatókönyvírója.

A sorozat elérhető a Netflixen. A vezércselről írt kritikánk ide kattintva olvasható!

Jóbarátnők (2006)

Négy Los Angeles-i jó barátnő megszokott, kényelmes élete egy csapásra felborul, amikor ráeszmélnek, hogy fiatalságuk mulandó. Az egyedülálló Olivia (Jennifer Aniston – innen a frappáns magyar cím!) egykor középiskolában tanított, de elunta a dolgot, és a takarítást választotta hivatásául, míg nem talál valami kedvére való munkát. Barátnői, Christine (Catherine Keener), Franny (Joan Cusack) és Jane (Frances McDormand) ellenben sikeresek, gazdagok, ráadásul férjezettek. Nem elég, hogy Olivia állandó beszédtéma náluk, mindenféle pasasokkal is folyton össze akarják boronálni. Lassan azonban kiderül, a jó nevű divattervező, az írónő és a gazdag háziasszony élete sem fenékig tejfel...

A tévés sugárzások mellett a film elérhető a Netflixen.

Ízek, imák, szerelmek (2010)

Liznek (Julia Roberts) mindene megvan, amiről csak egy nő álmodhat: férj, ház, sikeres írói karrier. Ám ő mégis boldogtalan. Hirtelen elhatározásból elköltözik otthonról, és kilép a házasságából. Viszonyt kezd egy nála jóval fiatalabb színésszel, Daviddel (James Franco). De igazából ez sem elégíti ki. Úgy érzi, levegőváltozásra van szüksége, ezért világ körüli útra indul. Olaszországban felfedezi az élet örömeit, Indiában a szellemét és a lelkét ápolja, mígnem Bali szigetén megtalálja a belső egyensúlyát. Ráadásul találkozik Felipével (Javier Bardem), a bohém brazillal.

A film elérhető a Netflixen.

Házassági történet (2019)

Noah Baumbach, az Édes vízi élet és A fantasztikus Róka úr forgatókönyvírója, a Margot az esküvőn és a Frances Ha rendezője 2005-ös, A tintahal és a bálna című csodálatos filmjében saját szülei válását dolgozta fel. Az alkotó 14 évvel később folytatta a terápiát, hiszen a Házassági történetet az ihlette, hogy 2010-ben különköltözött, 2013-ban pedig elvált feleségétől és első gyermeke édesanyjától, Jennifer Jason Leigh színésznőtől. Baumbach a filmben kíméletlen őszinteséggel mutatja be, mivé fajulhat egy válási procedúra, ha a felek bevetik a buldózerként előrenyomuló ügyvédeket, és mi lesz azokból a kibeszéletlen dolgokból, amik éveken át mérgeznek egy amúgy szerető kapcsolatot.

A film elérhető a Netflixen. A Házassági történetről írt kritikánk ide kattintva olvasható!

Képeslapok a szakadékból (1990)

Suzanne (Meryl Streep) másodrangú színésznő, aki csak harmadrangú filmekben kap szerepet. Az élet kemény, pláne ha valaki Hollywoodban nő fel, egy, a gyermekét élete végéig irányítani vágyó sztáranyuka (Shirley MacLaine) oldalán. A kokain némi gyógyírt jelent ugyan a számára, de Suzanne kissé túllő a célon, ezért anyja gyámsága alá helyezik. A mama mellesleg sűrűn felönt a garatra, és a drogot sem veti meg. A hangulat csak fokozódik, amikor az ő anyja is színre lép. A három nő csípős nyelve és őszintesége betekintést enged az álomgyár nem olyan álomszerű világába. A film Carrie Fisher önéletrajzi regénye alapján készült, aki saját függőségeit és édesanyjával, Debbie Reynoldsszal való problémás kapcsolatát írta meg.

A film elérhető az Apple iTuneson.

A légikísérő (2020)

A Chris Bohjalian regényéből készült sorozat arról szól, hogyan változik meg egy ember élete egyetlen éjszaka alatt. Cassandra Bowden légikísérő (Kaley Cuoco) egy reggel egy dubaji szállodai szobában ébred másnaposan, az előző éjszakai buli után. A probléma az, hogy egy hulla hever mellette az ágyban, és fogalma sincs róla, mi történt. A rendőrségtől való félelmében Cassie úgy tesz, mintha mi sem történt volna: csatlakozik a többi stewardesshez és a pilótákhoz. New Yorkban azonban már az FBI várja, és dubaji tartózkodásáról faggatják...

A sorozat elérhető az HBO GO-n. A légikísérőről írt kritikánk ide kattintva olvasható!

Dolgozó lány (1988)

Tess McGill (Melanie Griffith) átlagos nő, nem mindennapi vágyakkal. A jóhiszemű lány élete nagy lehetőségét látja saját ötletében, ami felkeltette új főnöke, Katherine Parker (Sigourney Weaver) érdeklődését. Katherine azonban a nagy lehetőség küszöbén eltöri a lábát, így Tess egy őrült ötlettől vezérelve Katherine Parkernek adja ki magát. Hamarosan rájön, hogy főnöke el akarta lopni az ötletét, hősünk ezért szövetkezik egy jó nevű és jóképű brókerrel, Jackkel (Harrison Ford). A dolgok azonban hamarosan még bonyolultabbá válnak...

A film elérhető az Apple iTuneson.

Ragadozó madarak (és egy bizonyos Harley Quinn csodasztikus felszabadulása) – 2020

Gotham legizgalmasabb nője, Harley Quinn (Margot Robbie) sosem volt jó kislány. Sem normális. De amióta szakított Jokerrel, megváltozott benne valami. Feladja addigi magányát, és újabb kalandokra indul három, nem kevésbé életveszélyes barátnőjével: Fekete Kanárival, Vadásznővel és Renee Montoyával. És amikor egy gonosz maffiavezér elrabol egy fiatal lányt, Harley úgy dönt, társnőivel együtt kipróbálja, milyen érzés, ha egyszer a jó oldalon harcol. Hát, furcsa. Lehet, hogy nem is bírja így sokáig...

A tévés sugárzások mellett a film elérhető az HBO GO-n.