Nézz botrányos sportfilmeket!

Van, amikor a sport nem játék. Igaz történetek zaklatásról, csalásról, doppingról.

Időről időre bebizonyosodik, hogy nemcsak az egészséges rivalizálásról, a fantasztikus lelkierőről és a katartikus pillanatokról szól az élsport világa, de gyakran sajnos a visszaélésekről, csalásokról vagy zaklatásokról is. A most zajló téli olimpián is volt példa doppingbotrányra, de számunkra az is elég felkavaró volt, amikor kizárták a magyar versenyzőt. Lássuk ennek kapcsán a legnagyobb sportbotrányokat feldolgozó filmeket!

A szabadság vihara (2006)


1956. Miközben Magyarország magára hagyatva vívja szabadságharcát a hatalmas Szovjetunióval szemben, a Melbourne-i olimpián a szovjet és a magyar vízilabda-válogatott a medencében csap össze. A kint lévő sportolók bár nagyjából ismerik az itthon történteket, de szeretteikről, barátaikról, az otthon hagyottakról nem tudnak semmit. A magyar csapat tagjai ebben a pattanásig feszült helyzetben merülnek a vízbe, hogy megmérkőzzenek a szovjet válogatottal. Az indulatok az első pillanattól kezdve forronganak a medencében, az utolsó percben pedig egy magyar játékos vére festi vörösre a vizet... Hogyan történt mindez? Erről mesélnek a játékosok mindkét oldalról az Andv Vajna, Lucy Liu és Quentin Tarantino produceri közreműködésével készült dokumentumfilmben.

Én, Tonya (2017)


Tonya Harding története a kilencvenes évek amerikai médiaeseményeinek egyik legnagyobb port kavart sztorija volt. A tehetséges fiatal műkorcsolyázó karrierje ragyogóan ívelt felfelé, amelyben a sportoló elszántsága mellett vitathatatlan része volt a nem éppen finomkodó nevelési és edzői módszereket alkalmazó szabad szájú anyjának. Aztán Tonya egy nap megismerkedett egy férfival, s az élete innentől egészen más irányt vett. Például egy legnagyobb riválisa elleni merénylet is belefért. A sportolónő egyszeriben közellenséggé vált, pedig lehet, hogy ő is csak egy áldozat volt, neveltetése és expasija áldozata. Craig Gillespie szatirikus formában dolgozta fel az eseményeket az emlékezeteset alakító Margot Robbie-val a főszerepben. A sztár anyját játszó Allison Janney-t is Oscarra jelölték, és meg is kapta a szobrot.

Paterno – Eltemetett bűnök (2018)


Joe Paterno igazi legendája volt az amerikai egyetemi futballnak, a  Penn State edzőjeként ő nyerte a legtöbb meccset. A rekord beállítása után két héttel, 45 évnyi szolgálatot követően az egyetem azonban elbocsátotta az addig köztiszteletben álló edzőt. A vád: gyerekek molesztálása, amit nem ő követett el, hanem egykori edzője, Jerry Sandusky, azonban kiderült, hogy a vádakról korábban tudott ő is, és segített is eltussolni a botrányt. Barry Levinson filmje az eset kipattanása utáni feszült napokat dolgozza fel, amikor az Al Pacino által (kiválóan) alakított Paterno még a tagadásba menekül, de végül kénytelen szembenézni a múlt bűneivel.

Elérhető: HBO GO

Maradona (2019)


Az „isteni Diego” a hírnevét nemcsak annak köszönhette, hogy minden idők egyik legzseniálisabb futballistája volt, de botrányos életvitelének, kokainfüggőségének és a nápolyi maffiával ápolt bensőséges kapcsolatának is. Utóbbiról korábban főképp pletykák szóltak, de a belemenős, oknyomozó és nem utolsósorban igazságfeltáró filmjeiről (Senna, Az Amy Winehouse-sztori) ismert Oscar-díjas rendező, Asif Kapadia 2019-es filmjében alaposan körbejárta a témát. A 130 perces alkotás szinte csak a sztár nápolyi időszakára koncentrál, és az újonnan rögzített felvételek mellett 500 órányi, javarészt eddig sosem látott archív anyagból is válogat.

Az első tornász (2020)


Larry Nassar, az Amerikai Tornaszövetség sportorvosa 1998 és 2015 között 265 tinédzsert, illetve fiatal nőt, köztük olimpiai érmeseket molesztált. A férfit első büntetőtárgyalása után 60 év, a második után 40–175 év börtönre ítélték. Az áldozatok közül sokan az Amerikai Tornaszövetség felelősségét is felvetették az ügyben, miután szerintük a szervezet nem tett meg minden tőle telhetőt a panaszok kivizsgálására, illetve a visszaélések megakadályozására. A szervezet végül kénytelen volt csődeljárást kérni maga ellen, hogy ki tudja fizetni a polgári perekben megítélt pénzösszegeket. A botrányról (amelyben magyar szál is van) a Netflixre készült egy megrázó, minden részletre kiterjedő dokumentumfilm.

Elérhető: Netflix

Bad Sport (2021)


A sportnál már csak a true crime műfaja népszerűbb, ezért a Netflix egy dokuszériában kombinálta a kettőt. A hat epizódból álló Bad Sport az elmúlt évtizedek legszaftosabb botrányait idézi fel a résztvevők és a szemtanúk közreműködésével.

Minden részben más-más sport szégyenfoltját ismerhetjük meg,

a focisból például a „Calciopoli”, vagyis a Juventus bundabotránya tárul fel, de az amerikai kosárlabdaszíntér fogadási csalásaiból is kapunk egy kis ízelítőt.

Elérhető: Netflix

+1 Szárnyaló madár (2019)


Steven Soderbergh filmje nem konkrét valós eseményeken alapul, de így is maximálisan hiteles bepillantást nyújt az amerikai profi sport kulisszái mögé. A Szárnyaló madár főhősei Ray Burke, egy dörzsölt sportmenedzser (Andre Holland) és segítőtársa (Zazie Beetz), akik kihasználják, hogy leállították az NBA-meccseket, és a jól bejáratott, milliós szponzori szerződéseket lefölöző rendszeren kívül közvetítik a fiatal tehetségek kosármeccsét a rajongóknak. A film feszültségét többek közt az adja, hogy a terv végrehajtására Burke-nek mindössze 72 órája van. A forgatás során Soderbergh a 2018-as Tébolyulthoz hasonlóan ismét egy iPhone-t használt, ami a képi világon persze nem látszik meg.

Elérhető: Netflix