Nézz heist movie-kat végkimerülésig!

Április 7-én került fel a Netflix kínálatába A világ legnagyobb műkincsrablása című dokumentumszéria, és ugyanitt töretlen sikerrel fut A nagy pénzrablás című spanyol sorozat is. Ennek kapcsán összeszedtük a jelenleg elérhető legjobb heist movie-kat.

A Thomas Crown-ügy (1968)

Thomas Crown, a fiatal bostoni milliomos (Steve McQueen) bankrablást tervez, hogy bebizonyítsa, mennyire nem működik az intézményesített bankrendszer. Hősünk vérbeli profi, nagy játékos, akinek élvezet bankot rabolni, s nem akármilyen szisztémával. Saját maga dolgozza ki rendkívül precíz terveit, és több, egymástól független profi vagy balek figurát mozgat egyszerre úgy, hogy egyik sem tud a másikról, s természetesen a főnököt sem ismerik. Thomas lépésről lépésre követi az általa kidolgozott akciót, de igazi arcát soha sem tárja fel. Izgalmat jelent számára a nagy kaland, a kihívás, s természetesen a pénzt sem veti meg. Egyik nagy bevetése előtt azonban emberére akad a szépséges biztosítási nyomozó, Vicki (Faye Dunaway) személyében.

A film elérhető az Apple iTunes és a Google Play Movies kínálatában. Mindkét szolgáltatónál megtalálható az 1999-es, Pierce Brosnan és Rene Russo főszereplésével készült remake is.

A nagy balhé (1973)

Ez a harmincas években játszódó kis remek minden heist movie-k alfája és ómegája, amelynek főhőse, Johnny Hooker (Robert Redford) piti bűnöző, aki társával együtt évek óta egy jól begyakorolt trükkel fosztogatja a gyanútlan járókelőket. Amikor véletlenül a maffia pénzszállítóját zsebelik ki, partnerét megölik, és hősünk élete is veszélybe kerül, ezért befolyásos barátjához, Henry Gondorffhoz (Paul Newman) menekül: arra kéri, segítsen neki bosszút állni barátja gyilkosán. Gondorff és Hooker elhatározza, hogy egy gondosan kidolgozott tervet követve húzza csőbe Doyle Lonnegant, a nagy hatalmú maffiafőnököt. Ha minden jól megy, a kolosszális átveréssel két legyet üthetnek egy csapásra: nemcsak bosszút állnak rajta, de az utolsó dollárjától is megszabadítják.

A film elérhető a Google Play Movies kínálatában.

Briliáns csapda (1999)

Robert MacDougal (Sean Connery) hosszú évek lelkiismeretes munkájával elérte, hogy mára a világ legkiválóbb műkincstolvajaként tartják számon. Nincs tehát azon semmi csodálkozni való, hogy amikor New Yorkban eltűnik egy felbecsülhetetlen értékű Rembrandt-kép, mindenki Macet gyanúsítja. Leginkább Virginia Baker biztosítási nyomozó (Catherine Zeta-Jones), aki meggyőzi főnökét, hogy ha a cég nem akar 24 millió dollárt veszteni a festmény eltűnése miatt, el kell kapniuk a mestertolvajt. A határozott egyéniségű és találékony Gin ki is főz egy tervet a férfi csapdába ejtésére, ám az izgalmas játszma közben a két ellenfél lassan megkedveli egymást, sőt: úgy alakul, hogy szövetkezniük kell...

A film elérhető az Amazon Prime Video, az Apple iTunes és a Google Play Movies kínálatában.

Ocean’s Eleven – Tripla vagy semmi (2001)

Három alapszabály van: senki ne sérüljön meg, senki olyat ne érjen kár, aki nem szolgált rá, és játssz úgy, mintha nem lenne vesztenivalód. Danny Ocean (George Clooney) 24 órával feltételes szabadlábra helyezése után már új, eddigi legmerészebb tervén dolgozik: egy nagy bokszmeccs éjszakáján Las Vegas három legnagyobb kaszinóját akarja kirabolni. Bandája csupa különleges emberből áll, akik mindannyian profik, és tudják: a tét 150 millió dollár. Azt azonban, hogy a három kaszinónak ugyanaz a tulajdonosa (Andy Garcia), és mostanában Ocean egykori feleségével (Julia Roberts) jár, egyikük sem sejti.

A film elérhető a Netflix, az Apple iTunes és a Google Play Movies kínálatában.

Ronin (1998)

Egy eldugott párizsi kiskocsmában egy hideg, esős éjszakán hat ember találkozik titokban, hogy megkapják életük legveszélyesebb megbízatását. Napjaink roninjai ők, a nemzetközi helyzet enyhülésével munka nélkül maradt titkos ügynökök, akiket már nem a lojalitás hajt, hanem a pénz. Belőlük toboroz bandát egy titokzatos megbízó. A cél pedig egy rendkívül szigorúan őrzött táska megszerzése. A hat profi nem ismeri a táska tartalmát, nem ismerik egymás szándékait és nem ismernek lehetetlent sem.

A film elérhető a Horizon Go, az Apple iTunes és a Google Play Movies kínálatában.

Tolvajok városa (2010)

A Bostonban történő rablások és más erőszakos bűncselekmények nagy részét ugyanabból a kerületből származó tettesek követik el. Doug (Ben Affleck) itt él, ezt a világot ismeri, ezeket a szabályokat fogadja el. Ő és emberei sosem haboznak: mindig megszerzik, ami kell nekik, és nem hagynak nyomot maguk után. Ám most az egyszer hibáznak, és egy rosszul sikerült bankrablás során kénytelenek túszul ejteni egy banktisztviselőt (Rebecca Hall) – ettől kezdve pedig minden megváltozik.

A film elérhető a Netflix, az Apple iTunes és a Google Play Movies kínálatában.

Eredet (2010)

Dom Cobb (Leonardo DiCaprio) az ipari kémkedés legzseniálisabb bűnözője, aki mások álmait szerzi meg. Amikor áldozata az álomfázisba jut, ő belopózik az elméjébe, és hozzáfér a legtitkosabb információkhoz is. Saito (Ken Watanabe) visszautasíthatatlan és életveszélyes ajánlattal keresi fel. Egy gondolatot kell elültetnie a haldokló milliárdos, Maurice Fisher (Pete Postlethwaite) fiának, Robert Fischernek (Cillian Murphy) a tudatalattijába úgy, hogy a célszemély halálos védelmi rendszerrel felvértezett elméje ne kaphassa el. Dom legjobb emberét, Arthurt (Joseph Gordon-Lewitt) bízza meg a csapat összeállításával.

A tévés sugárzás mellett a film elérhető az HBO GO, a Horizon Go, az Apple iTunes és a Google Play Movies kínálatában.

Hogyan lopjunk felhőkarcolót? (2011)

Josh (Ben Stiller) egy Central Park-i luxusház gondnoka. Egy nap megtudja, hogy a tőzsdeguru tulaj (Alan Alda) átverte az ügyfeleit, és elsikkasztotta a pénzüket, beleértve a lakóház alkalmazottait is. Amikor mindezt számon kéri a milliárdoson, munkatársaival együtt kirúgják. Josh úgy dönt, saját kezébe veszi az igazságszolgáltatást. Elhatározza, hogy társaival (Matthew Broderick, Casey Affleck, Gabourey Sidibe, Michael Peña) kirámolja a milliárdos lakását, és visszaveszik, ami jár nekik – na jó, egy kicsivel azért többet! Felbérelik a környék rutinos betörőjét (Eddie Murphy), hogy segítsen nekik.

A film elérhető a Netflix, az Apple iTunes és a Google Play Movies kínálatában.

Betörő az albérlőm (2004)

Egy professzor is lehet betörő. Dorr (Tom Hanks) egyébként sem úgy szerezte tudományos fokozatait, ahogy mások. Mindent meg tud szerezni, de ritkán jár a törvényesség útján. Most éppen az évszázad bűntényére készül, és a nagy akcióhoz a legjobb szakembereket szerződteti. Az akció főhadiszállása pedig egy mit sem sejtő, templomba járó fekete asszonyság, Marva Munson lakása, egy tenyeres-talpas házinénié, aki hamar kimutatja a foga fehérjét. A lebukás garantált, hacsak a házisárkányt nem éri véletlenül baleset.

A tévés sugárzások mellett a film elérhető az HBO GO, a Horizon Go és a Google Play Movies kínálatában.

Jackie Brown (1997)

Jackie Brown stewardessi fizetését azzal próbálja kiegészíteni, hogy pénzt csempész be az Államokba a fegyverkereskedő Ordellnek (Samuel L. Jackson), míg egy nap egy ügynök (Michael Keaton) és a társa rajta nem ütnek a reptéren. Börtönbüntetéssel fenyegetik – hacsak nem segít nekik elkapni Ordellt. Az együttérző óvadékügynök, Max Cherry (Robert Forster) segítségével Jackie vakmerő tervet eszel ki, amivel kijátszhatja egymás ellen az őt fenyegető erőket. A dolgot komplikálja Ordell két barátja, Louis Gara (Robert De Niro) és Melanie Ralston (Bridget Fonda), akiknek szintén megvan a saját hátsó szándékuk... Quentin Tarantino filmje amellett, hogy izgalmas heist movie, a film noir és a blaxploitation műfajok előtti tiszteletadás, a címszerepben a hetvenes évek fekete szexbálványával, Pam Grierrel.

A film elérhető az HBO GO, a Horizon Go és az Apple iTunes kínálatában.