Nézz klasszikusokat: Kínai negyed

AZ HBO GO-n már megtekinthető Roman Polanski zseniális krimije.

1. Jack Nicholson a forgatás idejének környékén kezdett el járni Anjelica Hustonnal (17 évig voltak együtt), amit a nő apja, John Huston nem nézett valami jó szemmel. Nicholsonnak ezért igen kínos volt egy filmben szerepelni vele, különösen az a jelenet sokat mondó, még ha nem is a valóságra vonatkozik, hanem a film történetére, amikor Huston karaktere megkérdi Nicholson nyomozójától: "Mr. Gittes... le szokott feküdni a lányommal?"

2. Robert Towne-nak, a film forgatókönyvírójának 125 ezer dollárt ajánlottak A nagy Gatsby filmváltozatának megírásáért, de Towne úgy érezte, nem tudna jobbat írni F. Scott Fitzgerald regényénél, így inkább a saját ötlete, a Kínai negyed mellett döntött, amiért 25 ezret kapott.

3. Faye Dunaway és Roman Polanski rendre összerúgták a port a forgatáson, a rendező egyszer ki is tépett valamennyit a syzínésznő hajából. Egy másik alkalommal Dunaway a karaktere motivációi felől érdeklődött Polanskinál, mire az ráförmedt: "Csak mondd el azokat a kibaszott szavakat, a fizetésed a motiváció!" 

4. A pletykák szerint Dunaway sem fogta vissza magát: állítólag arra sem volt hajlandó, hogy lehúzza a saját vécéjét, az asszisztense tette meg helyette. Egy autós jelenetet forgattak, amikor a színésznőnek pisilnie kellett, de Polanski nem engedte meg neki, be akarta fejezni a felvételt. Erre Dunaway, jobb híján egy egy pohárba végezte el a dolgát, majd az egészet Polanski arcába öntötte.

 

5. A film 1937-ben játszódik, habár ez volt az egyetlen év, míg Los Angelesnek nem volt kínai negyede. Az eredetit 1933 és 1936 között lerombolták, mert a helyén építették fel a Union Station nevű hatalmas pályaudvart. Néhány háztömbbel odébb, 1938-ban létesült a város új kínai negyede.

6. Robert Towne állítólag trilógiát tervezett Jake Gittes (Nicholson) főszereplésével. A folytatás 1990-ben el is készült: ez volt a Cinikus hekus, amit maga Nicholson rendezett. A harmadik részből végül nem lett semmi, ám bizonyos elemei, ahogy megerősítették, felbukkantak a Roger nyúl a pácban történetében. A három rész egyébként Los Angeles terjeszkedésének fontos pilléréit dolgozza fel egy-egy bűnügy apropójából: a váris vízellátása, ingatlanok és közlekedés.

7. Phillip Lambro szerezte eredetileg a filmzenét, de az utolsó pillanatban megváltak tőle és munkájától. Jerry Goldsmith ugrott be a helyére: összesen tíz napja volt, hogy megírja a zenét, majd rögzítsék is azt. David Lynchnek egyébként ez a kedvenc filmzenéje.

8. Hosszasan készítették elé azt a jelenetet, amelyben Polanski karaktere megvágja Gittes orrát. Egy speciális kést használtak, amit nagyon óvatosan kellett használni, és annyit vacakoltak vele, hogy mindketten elment a kedvük az egésztől, így Polanski állítólag tényleg megvágta Nicholsont.

9. Towne eredetileg happy endet akart a történet végére, és nagyon sokat vitatkozott erről (is) Polanskival, végül a rendező győzött. Később elárulta, hogy a film rendkívül sötét befejezése a saját kétségbeesését tükrözte, felesége, Sharon Tate meggyilkolása után.

10. Ez volt az utolsó film, amit Polanski az Egyesült Államokban forgatott. A rendezőt az amerikai hatóságok 1977 márciusában tartóztatták le és állították bíróság elé az akkor 13 éves Samantha Geimer megrontásának vádjával, amit Jack Nicholson lakásán követett el. Részleges beismerő vallomást tett, a nemi erőszakot azonban tagadta. 42 napot töltött előzetes letartóztatásban, majd még az ítélethirdetés előtt Franciaországba szökött.

(Forrás: IMDb)

 

A Kínai negyed április 5-től megtekinthető az HBO GO-n.