Otthonodba költözik a mozi #4 – Animációs csodák az egész családnak

  • X

A legjobb animációs filmek nem csak a gyerekeknek szólnak. Olyan meséket ajánlunk az ünnepekre, amelyeket nyugodtan fogyaszthat együtt mindenki a legkisebbektől a legnagyobbakig.

Spongyabob Kockanadrág

Már több mint húsz éve, hogy Stephen Hillenburg egykori tengerbiológus gondolt egyet, és megalkotta minden idők legnépszerűbb sárga szivacsát, Spongyabob Kockanadrágot, aki a Csendes-óceán legmélyén, egy kisvárosban él Garyvel, a csigával és Patrickkal, a tengeri csillaggal. Kalandjaikkal azóta 13 évad 265 epizódjában találkozhattunk, és népszerűségük máig töretlen. A gyerekeket megcélzó sorozat egyik különlegessége, hogy a felnőttek is imádják sajátos humora és a nekik szóló utalások miatt. A teljes 9. évad mellett most a két karácsonyi különkiadást is megnézhetjük.

Szenilla nyomában

Az óceán mélyén persze nemcsak vidám sárga szivacsokat találhatunk, hanem olyan különleges lényeket is, mint a memóriazavarban szenvedő doktorhal, Szenilla. Először az óriási sikert arató Némó nyomában című filmben tűnt fel, a folytatásban azonban már a főszerep is az övé. A történet szerint Szenilla elhagyja otthonát, a Nagy Korallzátonyt, hogy megkeresse a szüleit. A nagy kalandban persze útitársa is akad, a két bohóchal, Pizsi és Némó. Útjuk során különös figurák sorával találkoznak, például Hankkel, az akváriumról álmodozó polippal, egy rövidlátó cápával, egy tájékozódási képességét veszített delfinnel és három bugyuta fókával.

A folytatások sokszor csak azért készülnek, hogy lehúzzanak egy újabb bőrt az eredeti filmről, de itt erről szó sincs: a Szenilla nyomában a Némó nyomában rajongóinak sem okoz csalódást.

Agymanók

A Pixar filmjei általában az egész családot megcélozzák, az Agymanókról azonban tényleg elmondható, hogy minden korosztályt megszólít. Mindenki volt ugyanis tinédzser, és mindenki emlékszik rá, milyen érzelmi viharokkal jár a kamaszkor. Az Agymanók nagy ötlete, hogy ezek az érzelmek meg is elevenednek: látjuk, ahogy a főhős, Riley agyában Derű, Bánat, Harag, Majré és Undor kezelik az irányítópultot. És van is dolguk bőven, a kislány ugyanis nehezen tudja feldolgozni, hogy szüleivel a csendes kertvárosból a nyüzsgő San Franciscóba költöznek, ahol egy teljesen új közösségbe kell beilleszkednie.

Pete Docter egyszerre megható és mulatságos filmje az Oscar-díjat is begyűjtötte, teljesen megérdemelten.

Coco

Az animációs filmeket azért is szeretjük, mert elrepítenek bennünket egy másik világba. A Pixar Cocója esetében ez a másik világ egy teljesen más kultúrkört is jelent: a mexikói hiedelmek birodalmát. A főhős egy tizenkét éves fiú a mexikói Santa Cecillia városából. Annak ellenére, hogy családja ősidők óta megveti a zenét, Miguel arról ábrándozik, hogy egyszer neves muzsikus lesz, akárcsak bálványa, Ernesto de la Cruz. Rejtélyes események láncolatát követően a fiú előtt megnyílik a holtak bámulatos és színpompás világa, ahol bizonyítani tudja tehetségét. Varázslatos útja során összeakad a simlis Hectorral, s ketten együtt próbálják megfejteni a titkot, ami fényt derít Miguel családjának valódi történetére.

Lee Unkrich filmje villámgyorsan közönségkedvenc lett, emellett a legjobb animációs film és a  legjobb eredeti betétdal kategóriában is megnyerte az Oscart.

Luis és a Zűrlények

A legnagyobb animációs sikerek Amerikából érkeznek, de szerencsére van élet Hollywoodon kívül is. A Luis és a Zűrlények luxemburgi és dán koprodukcióban készült német film, rendezői pedig a Lauenstein testvérek, akik a legjobb animációs rövidfilm kategóriában már Oscart is nyertek. Történetük főszereplője a magányos Luis, akinek a kertjébe szó szerint bepottyannak a földönkívüliek. A kisfiú hamar összebarátkozik a három fura jövevénnyel, és rejtegetni kezdi őket apja elől, aki egy gyerekkori találkozás miatt veszélyesnek gondolja a galaktikus idegeneket. Amikor azonban az elfoglalt apuka miatt az iskolaigazgató bentlakásos iskolába akarja kényszeríteni, Luis komolyan fontolóra veszi, hogy nemcsak segít hazajutni a mókás triónak, de maga is elhagyja a bolygót.

Karácsonyi ajándékként kedvedre válogathatsz a Telekom MoziKlub több mint 6000 filmet és sorozatot tartalmazó kínálatából, hiszen december 23. és január 3. között külön díj fizetése nélkül éred el a tartalmakat! A Telekom TV előfizetőinek szóló ajánlat IPTV-n és Telekom TV GO-n. A filmek és sorozatok többnyire magyar nyelven érhetők el.