Ramaty időhöz skandináv krimi dukál

Körbenéztünk, milyen skandináv krimiket nézhetünk mostanában.

A mesterlövész

A mesterlövész izgalmas politikai/környezetvédelmi thriller, amelyben egy orvlövész tesz kísérletet arra, hogy pár napig befolyásolja a dán belpolitika történéseit. A kormány arra készült, hogy választási ígéretét megszegve megállapodást írjon alá az Egyesült Államokkal, engedélyezve az olajfúrások megindítását Grönlandon. Egy televíziós vitaműsor során Mia, a politikai tudosító azt állítja, hogy megértené, ha a környezetvédelmi aktivisták erőszakos eszközökhöz nyúlnának a fúrások leállításának érdekében. A geofizikus és egykori olimpiai céllövő Rasmus szó szerint veszi Mia üzenetét, és elkezdi a gondosan kiválasztott célpontok kiiktatását, hogy rávegye a politikusokat döntésük visszavonására. A férfi felveszi a kapcsolatot Miával, aki a jól kidolgozott terv részévé válik. (Megtekinthető a Netflixen.)

 

Homály

A testvérének bénulással járó öngyilkossági kísérletét feledni nem tudó, önváddal viaskodó Jakob odahagyja újságírói állását és könyvírás fedőnevű önsanyargató semmittevésbe kezd. Ám amikor húga neten szerzett pasijával megjelenik, nehezen bár, de elhiszi, hogy a dolgok megváltoznak, a szerelem legyőz mindent. Ez hiú ábrándnak bizonyul - az újabb, sikeres öngyilkosság a nászéjszakán már-már az őrületbe kergeti Jakobot. Biztos, hogy öngyilkosság? Mi a szerepe a férjnek? Beigazolódtak a kezdeti ellenérzések? (Megtekinthető a Netflixen.)

 

Peremvidék

Egy tehetséges nyomozó elvállal egy kisvárosi állást, mert több időt szeretne tölteni a családjával. Nemsokára azonban gyilkossági ügyek hálójában találja magát. (Az eddigi három évad elérhető a Netflixen.)

 

Nyomtalanul

Egy szolgálatteljesítés közben vétett hiba miatt a tehetséges, de öntörvényű nyomozót, Carl Morc-ot parkolópályára állítják, és megbízzák, hogy egy alagsori irodában irányítsa a Q-ügyosztály munkáját. Társa, Assad segítségével megoldatlanul lezárt ügyeket vesznek újra elő, hogy szelektálják és átolvassák a régi aktákat. Egy nap kezükbe kerül egy eltűnéses-öngyilkossági ügy, és a páros váratlanul olyan részletre bukkan, amely új megvilágításba helyezi az esetet. Minél tovább nyomoznak, annál nyilvánvalóbbá válik, hogy az öngyilkosságként lezárt ügy valójában bűncselekmény volt. Az egyetlen szemtanú azonban az eltűnt beszédképtelen öccse, aki csak korlátozottan képes kommunikálni, és nem akárkinek nyílik meg. Ráadásul a nyomozók főnöke is mind gyanakvóbban tekint a különcnek tekintett párosra.

 

Fácángyilkosok

Egy tóparti nyaralóban brutálisan meggyilkolnak egy fiatal ikerpárt. A nyomok alapján a rendőrség egy helyi bentlakásos iskola gazdag és befolyásos családból származó diákjai között keresi az elkövetőt, mivel azonban a bizonyítékok nem perdöntőek, vádemelés nélkül a lezáratlan ügyek közé kerül az akta. Az elfekvő ügyekkel foglalkozó Q-ügyosztály 20 évvel később újra foglalkozni kezd az esettel. Carl Morck nyomozó és társa beleássa magát az ügybe, és hamar rájönnek, hogy a bűncselekmény körül valami bűzlik. A meglévő nyomok egy, a testvérpár meggyilkolásával egy időben eltűnt lányhoz vezetnek, ám hamar kiderül, hogy nem csak a nyomozók próbálják elszántan felkutatni a nőt, hogy a hiányzó információkat megszerezzék tőle. Az ország három legbefolyásosabb köreiből néhányan szintén kétségbeesetten kutatnak az utcán élő nő után, mert olyan tudás birtokában van, ami egy életre tönkreteheti őket. A hajtóvadászat kezdetét veszi.

 

Az ifjú Wallander

A népszerű nyomozó előéletét bemutató történetben az újonc zsaru, Kurt Wallander szemtanúja lesz egy bizarr gyilkosságnak, és megkérik, hogy segítsen a nyomozásban. (Elérhető a Netflixen.)