Régóta vártunk rád, Obi-Wan... De voltál te már jobb is!

Ewan McGregor a szakállas Jedi mester szerepére született, de ne kerteljünk: az Obi-Wan Kenobi az eddigi leggyengébb Star Wars-sorozat a Disney-től, mióta megvették a franchise-t George Lucastól.

V I G Y Á Z A T , 
S P O I L E R V E S Z É L Y !

A szórakoztatóipar egyik legrégebbi (és az évtizedek alatt legnagyobbra hízott) játékosa, a Marvel-képregénybirodalom és a Star Wars brand után a 20th Century Fox stúdiót is szőröstül-bőröstül bekebelező The Walt Disney Company látványosan hadat üzent a konkurenseinek. A jelek szerint ugyanis elképesztő mennyiségű új tartalommal akarja kiütni a nyeregből azon riválisait, akiket még nem vásárolt fel: jelen állás szerint a Disney+ néven futó saját streaming platformján jobbnál jobb tévésorozatokkal üzent hadat a Netflixnek és az HBO Maxnak.

A tervük eddig többé-kevésbé be is jött – mi legalábbis itt a PORT.hu hasábjain ódákat zengtünk a WandaVízióról és a Lokiról, valamint a The Mandalorianről és a The Book of Boba Fettről is (oké, a Sólyom és a Tél Katonája és a Sólyomszem című sorozatoktól azért nem estünk hasra). És akkor még nem is beszéltünk a készülő The Acolyte-ról, ami azt mutatja majd be, miképp tudtak a Sith-ek megerősödni a Régi Köztársaság végóráiban, és persze az újabb nagyágyúról, Rosario Dawson saját Ashoka-spinoffjáról...  

Így festett Ewan McGregor a Star Wars-előzménytrilógiában (forrás: InterCom)


A Disney+ ráadásul komolyan gondolta, hogy odacsap a Netflixnek: a legújabb aduászt, jelen recenzió tárgyát, az Obi-Wan Kenobi minisorozat dupla részes nyitófejezetét ugyanis direkt arra a május 27-i napra időzítette, amikor a Netflix felrakta a kínálatába aranytojást tojó tyúkja, a Stranger Things 4. évadának első 7 epizódját (persze könnyen lehet, hogy pont fordítva történt, és a Netflix ugrott rá arra a május 25. környéki időpontra, amikor a Disney amúgy is látványos örömünnepet tartott volna a Csillagok háborúja mozipremierjének 45. évfordulója alkalmából). Az elmúlt hétvége így tigazi igazi geekfesztivál volt.

Ezúttal azonban a Stranger Things nyerte meg a (fénykard)párbajt a nosztalgiamaratonra vágyó geekek szívéért.

Na persze a fekete öves Csillagok háborúja-rajongóknak valószínűleg így is nagyon tetszeni fog az Obi Wan Kenobi, mert mindent egybevetve – hogy a közbeszédbe mára szervesen beépült tévésorozatos hasonlattal éljek –, nem jó, de nem is tragikus.


A Disney viszont ezúttal nemcsak kimaxolta, de talán kissé túl is tolta a nosztalgiázást. A jelmezek és a díszletek abszolút rendben vannak, minden sarkon felbukkan egy ismerős lény vagy tárgy, ami meg új, az is tökéletesen illeszkedik a régi Star Wars-filmek kissé poros-koszos-olajfoltos hangulatához. Természetesen ezúttal is Ewan McGregor alakítja a közönségkedvenc, nagyon bölcs és nagyon szakállas, jellegzetes barna malaclopóban sétálgató Jedi mestert, azaz a címbéli Obi-Wan Kenobit.

Hiszen nem túlzás azt állítani, hogy (Sir Alec Guinnesshez hasonlóan) ő is erre a szerepre született.

És mivel a 2005-ös A Sith-ek bosszúja óta eltelt már 17 esztendő, az 51 éves sztár pont most van a megfelelő életkorban van ahhoz, hogy hitelesen eljátszhassa a Klónháborúk viharaiban megfáradt Kenobi tábornokot.

A Disney+ új spinoff-sorozata 10 évvel játszódik az előzménytrilógia fináléja után. A jó Obi-Want lelkileg nagyon megviselte legkedvesebb tanítványa, Anakin Skywalker árulása és pálfordulása, valamint az, hogy az addig segítőkész szövetségesnek tűnő Palpatine szenátorról a főkancellári szék megkaparintása után nemcsak az derült ki, hogy egy velejéig gonosz Sith nagyúr, de életbe lépett az összes Jedi kardélre hányását előíró 66-os parancs is, ami miatt Obi-Wan (Yodához hasonlóan) az öngyilkossággal egyenlő harc helyett az önkéntes száműzetést választotta.

Ewan McGregor megint a Tatooine-on poroszkál. Forrás: Disney+


A fenti eseményeket egyébként az első rész szépen össze is foglalja, egyfajta „Mi történt Dallasban?”-jellegű, epizód eleji gyorstalpalóval. Hozzácsapva mindezek mellé azt is, hogy míg a kis Leia a festői Alderaan bolygóra, Bail Organa szenátor puccos palotájába került, addig ikertestvére, Luke a galaxis legunalmasabb koszfészkében, néhai nagyanyja exférjénél mostohafiánál, Owen bácsinál kénytelen enni a sivatagi párafarmerek keserű kenyerét.

Ahogy azt korábban mi is megírtuk, a Lucasfilm elnökasszonya, Kathleen Kennedy nemrég bejelentette, hogy soha többé nem bíznak kultikus Star Wars-karaktereket süvölvény színészekre úgy, ahogyan azt a mérsékelt sikert arató szóló Solo-mozifilm esetében tették, amikor Harrison Fordot „lecserélték” Alden Ehrenreich-ra. Ehhez képest az Obi-Wan Kenobi sorozatban

a 10 éves Leia hercegnő igen komoly szerepet kapott,

és a 10 éves Luke-ot sem egy digitálisan megfiatalított Mark Hamill alakítja... De azért az ígéret félig teljesült, mert jó pár karakteres fizimiskájú színész tért vissza a Csillagok háborúja franchise-hoz Ewan McGregoron kívül is:

  • Most is Joel Edgerton alakítja Owen bácsit, aki nem repes az örömtől, hogy Obi-Wan folyton ott sertepertél a kis Luke körül, hiszen egy másik Skywalkert egyszer már belekevert egy galaktikus háborúba, és lám, mi lett annak is a vége...
  • Bail Organa szenátor szerepét ismét Jimmy Smith-re osztották, akin egyszerűen nem fog az idő: hiába 66 éves, ugyanígy nézett ki az előzményfilmek és a 2016-os Zsivány Egyes idején is.
  • Egy pillanatra feltűnik Temuera Morrison egy sisakját a kezében tartó, veterán klónkatonaként (hiszen ugye minden klónharcos Jango Fett klónja, beleértve Boba Fettet is).
  • Emellett Hayden Christensenről is számos helyen megírták már, hogy ezúttal is ő húzta magára Darth Vader páncélját, sőt, mester és tanítvány az egyik részben ismét összecsap.
Darth Vader is tiszteletét teszi Obi-Wan Kenobi saját sorozatában. Forrás: Disney+


Utóbbi dologgal kapcsolatban máris morognak a kommentelők, hiszen az 1977-es Csillagok háborúja emlékezetes Halálcsillag-jelenete, valamint A Sith-ek bosszúja nagy fináléja ismeretében eddig úgy tudtuk, Obi-Wan és Anakin nem találkoztak egymással a III. és a IV. epizód között. Darth Vader ugyanis ezt mondja az Egy új reményben:

– Régóta várok rád, Obi-Wan! Most végre találkozunk. Ezzel bezárul a kör. Tanítványodként hagytalak ott, s most én vagyok a mester!
– Csak a gonosznak lehetsz mestere, Darth!

Igaz, itt még a Darth afféle keresztnév volt, nem a Sith nagyurak állandó eposzi jelzője, szóval ennyi ellentmondás alighanem belefér. Arról nem is beszélve, hogy Vader itt nem mondja meg konkrétan, mikor is találkoztak utoljára, így a „régóta” utalhat akár a Klónháborúk vége utáni 10. évben történt újabb találkozásukra is (ami 9 évvel a Star Wars eseményei előtt esett meg).


A nagyobb baki inkább az, hogy Leia ebben az új sorozatban 10 évesen együtt bandázik a Jedi-fürdőköpenyes Obi-Wannal, a hercegnő azonban később egy szóval sem említi mindezt. Akkor sem, amikor elküldi Kenobinak legendás holoüzenetét R2-D2-n keresztül, és akkor sem, amikor látja, hogy Vader halálra sújt egy molyrágta köntösös vénembert, akinek ráadásul feltűnően hasonló, gyertyatartó alakú fénykardja van, mint egykori csuklyás mentőangyalának...

Segítsen, Obi-Wan Kenobi, ön az utolsó reményem.


A kontinuitási hibák felett még csak-csak szemet huny az ember, elvégre anno maga a Star Wars szülőatyja, George Lucas sem tudta ellentmondásoktól mentesen összedrótozni az előzménytrilógiát az őstrilógiával. Az Obi-Wan Kenobi sorozat eddigi pár epizódja azonban tényleg nem több jókora adag gátlástalan fanservice-nél, azaz a rajongók maximális kiszolgálásánál. És ezúttal ráadásul még csak egy olyan karizmatikus főgonoszt sem kapunk, mint amilyen Giancarlo Esposito Gideon moffja volt a The Mandalorianben (vagy Thrawn admirális a könyvekben, képregényekben, animációs filmekben és videójátékokban), be kell érnünk Vader felbukkanásáig a piros fénykarddal hadonászó, gonosz tekintetű, fekete páncélos, végtelenül sematikus Inkvizítorokkal.

Sajnos már most látszik, hogy Ewan McGregor egymagában nemigen lesz képes elvinni a hátán az önálló Obi-Wan-sorozatot. Ami eleve egy róka fogta csuka-csuka fogta róka: ha ugyanis a morcos Jedi mester sokat időzik a tatooine-i sivatagban, akkor a szinte ugyanerről szóló Boba Fett-széria után ez már rettentő unalmas sztori lesz; ha viszont a kis Leiát pesztrálja a galaxis másik végében, akkor azzal a magára hagyott fiatal Luke-ot sodorja veszélybe.

Innen szép nyerni – talán nem véletlen, hogy összesen csak 6 epizódot várható, és a sorozat június 22-én véget is ér...

Ítélet: 6/10

Kiknek ajánljuk? Leginkább azoknak, akik bármit bekajálnak, amin ott virít a Star Wars-logó. De azok is bátran tegyenek egy próbát az új Obi-Wan Kenobi-sorozattal, akik szép emlékeket őriznek az őstrilógiáról és az előzményfilmekről – elvégre Az utolsó Jediknél és a Skywalker koránál nemigen lehet semmi sem rosszabb ebben a franchise-ban.

Forrás: Disney+