Robert Altman nélkül Downton Abbey se lenne – Nézz filmeket a rendezőzsenitől!

15 évvel ezelőtt, 2006. november 20-án hunyt el Robert Altman, az egyik legizgalmasabb és legsokoldalúbb filmrendező a XX. századból. Összeszedtük, mely filmjeit nézhetitek meg akár most rögtön a tévében vagy valamely streaming szolgáltatónál.

M.A.S.H. (1970)

Minden idők egyik legsikeresebb háborús vígjátékának sztorija a koreai háború idején játszódik egy mozgó katonai kórházban. A cselekmény középpontjában álló sebészek minden erejükkel azon vannak, hogy a maguk módján enyhítsék a katonaélet elviselhetetlenségét. Hangszórókon át közvetítik egyik társuk szerelmeskedését, lelopják a budi falát a főnővér elől – nem szűkölködnek tehát fantáziában és humorban, csupán egy tulajdonságukból van a szokásosnál egy kicsit kevesebb: gátlásból.

A Hiester Richard Hornberger Jr. saját élményei alapján álnéven írt regényéből készült film nemcsak azért érdekes, mert zseniális és öt Oscar-díjra jelölték (amely jelölések közül egyet, a legjobb adaptált forgatókönyvnek járót díjra is váltott), hanem mert

a M.A.S.H. indította el az addig sikertelenül próbálkozó Altman karrierjét – és szerzői kézjegyeit is (hatalmas, rengeteg sztárból álló szereplőgárda, átfedő dialógusok, egyszerre beszélő szereplők, ugró vágások, szatirikus hangvétel stb.) itt kísérletezte ki.

A film elérhető az Apple iTunes és a Google Play Movies kínálatában.

McCabe és Mrs. Miller (1971)

Presbyterien Church egy észak-amerikai bányászvároska a XIX. és XX. század fordulóján: tökéletes helyszín a szerencsejátékos McCabe (Warren Beatty) és a bordélyházairól hírhedt madám, Constance Miller (Julie Christie) ügyleteihez. McCabe pénzével és Mrs. Miller tapasztalatával bordélyházat nyitnak a kisvárosban, amely virágzó üzletnek bizonyul. De semmi sem tarthat örökké: a városba érkező vetélytárs mindenki életét felforgatja...

Altman korai alkotása szinte azonnal modern klasszikussá vált, és jó példa arra, milyen szívesen kísérletezett az alkotó a különböző műfajokkal: ezúttal a western zsánerét dekonstruálta – ő maga antiwesternnek tekintette művét.

A rendező ebben a filmben dolgozott először együtt a magyar operatőrrel, Zsigmond Vilmossal, és forradalmi látványvilágot kísérleteztek ki,

elsősorban ami a világítást és a különféle szűrők alkalmazását illeti. Ezenkívül mindenképpen említést érdemel még a Leonard Cohen által írt kísérőzene.

A film elérhető az Apple iTunes és a Google Play Movies kínálatában.

Kaliforniai pókerparti (1974)

Bill (George Segal) és Charlie (Elliott Gould), a két megrögzött szerencsejátékos egy dél-kaliforniai klubban találkoznak. Bill lezser fickó, mellesleg főállású magaziníró, míg Charlie piti, léha kártyás, aki csak a pénzre hajt. Miközben egyre több időt töltenek egymás társaságában, Bill mindinkább felveszi Charlie stílusát, beleértve a férfi prosti barátnőivel, Sue-val és Barbarával való bandázást. Nem csoda, hogy elpártol tőle a szerencse, és adósságokba veri magát. Végső elkeseredettségében még értéktárgyait is zálogba adja, hogy összeszedjen annyi pénzt, amennyivel Renóba mehet a nagy versenyre.

Ez az egyszerre vicces és szomorú alkotás talán nem a legfontosabb Altman karrierjében, de a szinte kizárólag kaszinókban és lóversenyeken játszódó mű fontos állomása volt a fent már említett

„egyszerre beszélés” művészetének

az alkotói pályán. Ezenkívül a Kaliforniai pókerparti fedezte fel a film világának Jeff Goldblumot, akit a rendező egy színdarabban látott New Yorkban, és olyan elégedett volt vele, hogy később további három filmjébe is (Nashville, Tökéletes kezelés, A játékos) beválogatta.

A film elérhető az Apple iTunes kínálatában.

Cuki hagyatéka (1999)

A déli kisváros gazdag és bohókás matrónája, Cuki (Patricia Neal) úgy dönt, hogy véget vet hosszú, boldog, de férje halála után magányos életének. Holttestét unokahúga, Camille (Glenn Close) találja meg, aki azonban botrányosnak, és illetlennek találja nagynénje tettét, és a halálesetet gyilkosságnak próbálja feltüntetni – hamarosan le is tartóztatják a nagynéni odaadó és hűséges barátját (Charles S. Dutton). A kisváros lakói azonban jól ismerik egymást, és meg vannak győződve a férfi ártatlanságáról. S miközben a nyomozás hivatalos formában, és a közösség tagjai által is zajlik, a halálesethez fűződő rejtély mellett további titkokra is fény derül.

Habár a Cuki hagyatékát már Altman pályája leszálló ágának kevésbé sikerült darabjaihoz szokás sorolni, parádés kis krimivígjátékról van szó, amelyben gyönyörűen ad randevút egymásnak

tragédia és komédia, érzelmek és rejtély, groteszk és fekete humor (az egyik legviccesebb jelenetben például Camille úgy tünteti el nagynénje búcsúlevelét, hogy megeszi).

Arról nem beszélve, hogy a rendező ezúttal is kiváló alakításokat hozott ki sztárjaiból: a felsoroltakon kívül Julianne Moore-ból, Liv Tylerből, Chris O'Donnellből, Courtney B. Vance-ből, Ned Beattyből és kabalaszínészéből, Lyle Lovettből.

+ Downton Abbey (2010–2015)

Igen, tudjuk, hogy a Downton Abbey című sorozatot nem Robert Altman rendezte. Ti viszont tudtátok, hogy a közkedvelt szériának a rendező Gosford Park című 2001-es kosztümös drámája volt a kiindulópontja? A Maggie Smith, Ryan Phillippe, Michael Gambon, Kristin Scott Thomas, Charles Dance, Clive Owen, Helen Mirren, Kelly Macdonald és még sokan mások főszereplésével készült alkotás utóbb Oscart érdemelt forgatókönyvét – Altman és Bob Balaban ötlete nyomán – Julian Fellowes írta, aki a sikeren felbuzdulva (és mert a Gosford Parkhoz végzett kutatásai közben annyira megragadta a XX. század tízes–húszas–harmincas éveinek világa) egy eredetileg három évadosra tervezett, majd a rajongói nyomásnak engedve hat évadra bővített sorozatban bontott ki mindent, ami még a Gosford Park után benne maradt: azaz a downtoni kastélyt lakó Crawley család és szolgáik hadának érzelmes és kalandos történetét.

A tévés sugárzásokon kívül a széria teljes hat évada elérhető a Netflixen.

 

A Port.hu zenés műsora, a SZESSSÖN e heti vendége a Nem akarok beleszólni trió egyik frontembere, Fancsikai Eszter, aki a YouTube-ról úgy lehet ismerős mint Vegamama. Most megmutatta, hogy mit tud a dobok mögött.