"Sokkal kevésbé szerettünk volna aktuálisak lenni" - 10 dolog, amit nem tudtál A szolgálólány meséjéről

Az HBO Maxon egy nappal korábban a tervezettnél, már szeptember 14-én elérhetővé vált A szolgálólány meséje ötödik évadának első két epizódja – nekünk pedig ez elég nyomós indok volt rá, hogy összeszedjünk a sorozatról közel egy tucat érdekességet.

1. Az első évad első részében a széria eredetijéül szolgáló regény szerzőjének, Margaret Atwoodnak van egy cameója: ő az egyik néni, aki felpofozza a főhősnőt, amikor az nem akar csatlakozni az egyik társukat megszégyenítő körhöz.

2. Joseph Fiennes egyszer elárulta, hogy a felesége inkább nem nézi A szolgálólány meséjét, mert tudja, milyen felkavaró lenne a számára a főgenyó szerepében látni a férjét.

3. Fiennes azt is elmesélte, hogy hosszú hónapokig tart, amíg olyan szépre tudja növeszteni a szakállát, mint ami Fred Waterford parancsnok karakteréhez szükségeltetik – és minden évad forgatásának a végén az első dolga, hogy leborotválja ezt a szakállat, ily módon is megszabadítva magát a nyomasztó karaktertől.

 


4. A sorozatban egy idő után kiderül, hogy a főhősnő – akit Gileádban csak Offrednek (Fredé) hívnak, mivel Fred a keresztneve annak a férfinak, akihez szolgálólányként tartozik és aki rendelkezik felette – igazi neve June. A regényben viszont sosem tudtuk meg, hogy hívják a lányt, de sok olvasó bizonyos elejtett utalásokból szintén a June-t valószínűsítette. Margaret Atwood azonban 2017-ben elárulta, hogy neki magának nem volt ilyen gondolata, az utalások nem voltak szándékosak, de tetszett neki az olvasói megfejtés. A könyv alapján forgatott 1990-es filmverzióban egyébként az alkotók Kate-nek nevezték el Offredet.

5. A szerző szintén 2017-ben fedte fel, hogy az Offred név nem kizárólag arra utal, hogy a főhősnő Fred tulajdona, hanem az ’offer’, azaz felajánl igéből képzett ’offered’ szóra is, amivel azt akarta kifejezni, hogy ezeket a nőket feláldozzák.

6. Atwood volt az is, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a regény, s így a sorozat cselekményének legtöbb eseménye a valóságban is megtörtént. A bibliai Ráhel és Jákob történetétől kezdve (akiknek eleinte nem született saját gyerekük, ezért a férfi a nő szolgálólányát ejtette teherbe, hogy legyen örököse) az 1978-79-es iráni forradalmon át a nyolcvanas évekbeli feminista mozgalom elleni támadásokig. Sőt, még a hajmeresztő gyereklopások is megtörténtek: az argentin diktatúrában rendszeres volt, hogy a terhes női politikai foglyoktól a szülés után elvették a csecsemőjüket, és tehetős katonai vezetőknek adták oda.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Amy Landecker (@amylandecker) által megosztott bejegyzés


7. A sorozat két szereplője, Bradley Whitford (Lawrence parancsnok) és Amy Landecker (Mrs. Mackenzie) 2019-ben összeházasodtak (nem A szolgálólány meséje forgatásán jöttek egyébként össze, hanem egy másik közös szériájuk, a Nincs titok /Transparent/ munkálatai folyamán). Nem túl ízléses módon Landecker úgy osztotta meg az esküvői fotójukat az Instagramon, hogy az Of Bradley szavakat írta alá.

8. Nemcsak Whitford és Landecker dolgoztak korábban is együtt: Samira Wiley (Moira) és Madeline Brewer (Janine) mindketten játszottak a Narancs az új feketében (egy szintén fogságban tartott nőkről szóló sorozatban), Elisabeth Moss (June) és Alexis Bledel (Emily) a Mad Men – Reklámőrültekben, Moss és Bradley Whitford Az elnök embereiben, Bledel és Whitford pedig a Négyen egy gatyában című tinifilmben.

9. Ahogy arról egy korábbi cikkünkben mi is beszámoltunk, 2018 szeptemberében egy Yandy nevű online jelmez- és fehérneműbolt jó ötletnek tartotta, hogy piacra dobjon egy, A szolgálólány meséje kosztümjei által ihletett, Brave Red Maiden fantázianévvel ellátott halloweeni jelmezt, ami a sorozatban látott alávetett nők ruházatának szexi, nyilvánvalóan vágykeltési célzattal készült verziója volt, a reklámfotón tűsarkú cipővel feldobva. Szerzői jogi okokból a ruhát nem „szolgálólánykosztümnek” nevezték, hanem „bátor cselédlányjelmeznek”, de a termékleírásból egyértelműen kiderült, hogy bizony nem a Grimm-mesebeli Piroska ruhájára akartak utalni.

A nyugtalanító jövőben a nőknek többé nem számít a szava.

Mi azonban azt javasoljuk, légy merész, és fejezd ki a gondolataid ezzel az exkluzív "bátor" cselédlányjelmezzel amelynek a része egy vörös miniruha, egy hozzáillő köpeny és egy fehér fityula. A harisnyanadrág nem része az ajánlatnak” – olvashattuk az azóta már eltávolított hirdetésben. A terméket ugyanis olyan közfelháborodás fogadta (még maga Margaret Atwood is tett pár pikírt megjegyzést), hogy a cég jobbnak látta kivonni a forgalomból a szexi szolgálólányjelmezt.

 

 

10. 2022. június 24-én a frissen elfogadott új amerikai abortusztörvényre (pontosabban a nők szabad választáshoz való jogát biztosító 1973-as Roe vs. Wade-törvény visszavonására) reagálva Warren Littlefield, A szolgálólány meséje executive producere a következőt nyilatkozta:

„Sokkal kevésbé szerettünk volna aktuálisak lenni.

És ez a mai nappal még égetőbbnek tűnik. Szerintem mindannyian azt kívánjuk, bárcsak kiderülne, hogy ez az egész csak valami bizarr disztópia.” A Roe vs. Wade-törvény eltörléséről itt, itt és itt írtunk korábban.


(via IMDb)