Titokban készült egy dokumentumfilm a Marilyn Manson által bántalmazott Evan Rachel Woodról

A Sundance-en debütál, az HBO-n is látható lesz. A színésznő a Manson-botrányról is sokat beszél benne.

Az Oscar-jelölt Amy Berg (Deliver Us from Evil, Janis – A Janis Joplin-sztori, Az Adnan Syed-ügy) több mint két éven át dolgozott titokban Evan Rachel Wooddal egy, az életéről szóló dokumentumfilmen. Az alkotásban a sztár színészi pályája mellett azt a témát is érintik, amikor aktivistává lépett elő – szoros összefüggésben azzal, hogy nyilvánosan is előjött vele: kapcsolatuk ideje alatt vőlegénye, Marilyn Manson énekes borzalmas terrorban tartotta (ahogy arról annak idején mi is írtunk, Wood bántalmazásról, fenyegetésről, zsarolásról és agymosásról beszélt).

Manson és Wood egy 2006-os premieren. Forrás: Eric Charbonneau / WireImage for Disney Pictures / Getty Images


A végeredmény egy Phoenix Rising című dokumentumfilm lett, ami – ahogy azt szerdán bejelentették – az idei, január 20. és 30. között kizárólag online formában megrendezendő Sundance filmfesztiválon fog bemutatkozni,

majd a következő hónapokban az HBO-n is látható lesz, két részben (a magyar premierről egyelőre nem áll rendelkezésre információ).

A doku legizgalmasabb része egyébként, hogy 2020 tavaszán kezdték el forgatni, és először csak Evan Rachel Wood gyerekfilmes pályakezdésére, színészi karrierjének felívelésére és arra a mozgalomra koncentrált, amit a sztár Phoenix Act néven indított 2019-ben, és amelynek a segítségével sikerült kivívnia, hogy Kalifornia államban háromról öt évre emeljék a családon belüli erőszak bűntettének elévülési idejét.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Evan Rachel Wood (@evanrachelwood) által megosztott bejegyzés

 

Wood csak a forgatás közben találta ki, hogy miután korábban már többször tett célzást rá, hogy egy volt élettársa bántalmazta, meg is nevezi az illetőt (ez végül 2021 februárjában történt meg). Így a film ezt a küzdelmet is bemutatja, második része pedig – amelyen Berg még az utolsó simításokat végzi – a bejelentéssel és utóhatásaival foglalkozik.

„Ez nem Marilyn Mansonról és az ő világáról szól. Ez egy Erin Brockovich-sztori.

Arra koncentráltunk, hogy egy olyan történetet meséljünk el, ami bátorítást nyújthat azoknak a nőknek és férfiaknak, akik hasonló bántalmazott helyzetbe vannak ragadva. (…) Eközben pedig egy igazán intim portré Evanről, aki nagyon nyílt volt velünk. Így ez egy nagyon személyes film lett” – nyilatkozta a rendező, aki azt is hozzátette, hogy tudomása szerint a színésznő vallomásának hatására nemcsak kiadója, menedzsere, szóvivője és ügynöke fordult el Mansontól, és a sorozataiból rakták ki, de az FBI is nyomozást indított ellene.


(via Variety)