Több Oscarra is esélyes lehet a Borat 2.

A legnevesebb amerikai filmes lapok szakújságírói szerint a Borat utólagos mozifilm...-nek minden esélye megvan rá, hogy előbb a Golden Globe-gálán, majd az Oscaron is kiérdemeljen több jelölést.

A 2020-as év egyik legnagyobb érdeklődést generált filmje kétségtelenül a 2006-os Borat – Kazah négy nagy fehér gyermeke menni művelődni Amerika folytatásaként október 23-án az Amazon Prime-on debütált Borat utólagos mozifilm: Produkciós kenőpénz szállítása az amerikai rezsimnek a Kazahsztán egyszeri dicsőséges nemzetének hasznára – és nem csak azért, mert idén a koronavírus miatt úgy alakult, hogy a szokásosnál jóval kevesebb volt a bemutató.

A szándékosan a november 3-i amerikai elnökválasztásra időzített szatíra egyrészt nagyon jól eltalálta a korszellemet, másrészt a címszereplő lányaként, azaz Sacha Baron Cohen partnereként debütált fiatal bolgár színésznő, Maria Bakalova annyira lenyűgözte a közönséget, a szakmát és a kritikusokat is, hogy egyre gyakrabban hallani, hogy alakításával Oscar-jelölést érdemelhet. Erre egyébként először maga Baron Cohen, vagyis hát Borat hívta fel a figyelmet, amikor azt nyilatkozta, „valódi travesztia lenne, ha Bakalovát nem jelölnék” – a ’travesztiá’-t természetesen a ’tragédia’ szó helyett használta hibásan a „kazah riporter”.

De nemcsak a komikus, komoly filmes szaklapok is úgy gondolják, a fiatal színésznő valóban esélyes lehet a legjobb női mellékszereplő kategóriában. A Variety elemzése szerint az április 25-re halasztott Oscar-gálán elsősorban olyan kolléganőivel versenyezhet, mint Olivia Colman (The Father) vagy Amanda Seyfried (Mank), de a site szerzője mások mellett Glenn Close-t (Vidéki ballada az amerikai álomról), Ellen Burstynt (Pieces of a Woman) és Kristin Scott Thomast is (A Manderley-ház asszonya) a kisebb esélyesek között említi.

A szakértők azonban nem állnak meg egy nominációnál. A Borat utólagos mozifilmnek ugyan eleinte nem terveztek hivatalos mozis bemutatót, de azóta elkezdték több autós moziban is vetíteni Amerika-szerte, így hivatalosan is jelölhetővé vált bármely kategóriában. A legjobb film kategóriájára a filmes újságírók nem látnak sok esélyt, de a szatíra simán bekerülhet a legjobb színész és a legjobb forgatókönyv versenyébe.

Annak idején már az első Borat is kapott egy nominációt a legjobb forgatókönyv kategóriájában, a folytatás scriptje ráadásul sokkal nézőbarátabb módon van megírva, így minden esélye megvan rá, hogy felkeltse a jelölésekről döntő Akadémia tagjainak a figyelmét. A főszerepet alakító Sacha Baron Cohennek pedig A chicagói 7-ek tárgyalása című netflixes filmdrámában nyújtott alakítása miatt amúgy is kinéz egy jelölés (a Variety az öt legnagyobb esélyes közt tartja számon a legjobb mellékszereplők versenyében), és az egyik kiemelkedő alakítás az Oscar íratlan szabályai szerint mindig nagyon jó hatással van a szóban forgó színész többi aktuális filmjére is.

Borat megformálója így tehát akár a legjobb színész kategóriájába is bekerülhet. A Borat utólagos mozifilm Oscar-esélyeinek latolgatásakor egyébként majd a Golden Globe-gála fog sokat segíteni, hiszen annak az eseménynek a díjai általában jó előrejelzésnek bizonyulnak az Oscar-versenyben is. (A Golden Globe-jelöléseket egyébként február 3-án hirdetik majd ki, és 28-án adják át a trófeákat.) A nagy kérdés csak az, hogy a jelenleg elképesztően forró témának számító alkotás hype-ja kitart-e a jövő év februárjának végéig, amikor az Akadémia tagjainak le kell adniuk javaslataikat a jelöltekre.


(via Variety, DigitalSpy)

Cikkünk bekezdései között a Borat utólagos mozifilm időközben nyilvánosságra hozott kimaradt jeleneteiből válogattunk. Egy további kimaradt képsor pedig ide kattintva érhető el.