Újra szingli - Nem elég szórakoztató a meleg Szex és New York

Ha abból a közhelyből indulunk ki, hogy a melegek színesek, harsányak és izgalmasak, akkor a Szex és New York készítőinek új netflixes sorozatának sziporkáznia kellett volna, de épp csak szórakoztató lett.

 

 

A Szex és New York (1998) már hivatalosan is halott. Voltak filmek, volt újrázás, bár Samantha nélkül, már nem lehet mit kisajtolni belőle, így nem tűnt rossz ötletnek, hogy fogják a formátumot, és elviszik egy kicsit más irányba.. És mi lenne a MÁS irány 2022-ben, New Yorkban, mint egy melegsorozat, amit az eredeti széria forgatókönyvírója Darren Star jegyez. És ha melegsorozat, akkor ki más lenne a logikus választás, mint egy másik New York-i sikersorozat, a Így jártam anyátokkal (2005) legnépszerűbb színészére bízni a főszerepet, aki felvállaltan meleg. Ráadásul Neil Patrick Harris már vitt egy egész sorozatot a vállán, a A balszerencse áradását (2017), szóval úgy tűnt, a Netflix számára készült Újra szingli jó csillagzat alatt született, készítői hallgattak az idő szavára és biztos receptből dolgoztak. És lehet. hogy pont azért lett ilyen a végeredmény, mert nagyon biztosra akartak menni.

 

Forrás: Netflix

 

Hősünk, a 40-es évei végén járó New York-i ingatlanügynök Michael Lawson (Harris) már 17 éve él boldog kapcsolatban az 50-et éppen betöltő Wall Street-i bankár pasijával (Tuc Watkins), akinek meglepetés születésnapot tervez. Lesz is nagy meglepetés, mert a pasas bejelenti, szakít vele, már ki is költözött a lakásukból. Michael így kénytelen szembenézni az újrakezdéssel és a randizással, csak éppen nem akar semmit újrakezdeni. Akárcsak a Szex és New Yorkban, itt is kötelező jelleggel vannak barátok, akik tanácsokat adnak, segítenek, vagy csak hangosan beszélnek – és a legvégére saját történetet is kapnak. Arra a karakterre, aki a Szex és New Yorkban meleg volt, most egy nagyszájú negyvenes nőt (Tisha Campbell-Martin) találtak, aki Michael munkatársa, és akivel együtt árulnak méregdrága ingatlanokat, mert ők a felsőbb kategóriában utaznak.

 

Forrás: Netflix

 

Hogy miért ketten csinálnak egy egyszemélyes melót, és osztozkodnak a jutalékon, azt nem tudom, de ha már ingatlanos szakma, hát kapunk egy tök érdektelen mellékszálát egy nagyon gazdag, válófélben lévő asszonyság (Marcia Gay Harden) személyében, mert a közös motívum a fontosabb szereplők esetében az újrakezdés. A másik motívum a melegek életének bemutatása, ami nyilván hatalmas vállalás. Merthogy: kerülni kell a gigantikus mennyiségű klisét ezzel kapcsolatban, és a képnek értelemszerűen sokszínűnek kell lennie, még úgy is, hogy itt egy pincérsrác kivételével csak felső középosztálybeli melegeket látunk, és csupa szimpatikus embert. Na jó, egy arrogáns pöcs mégis van, hősünk legfőbb riválisa a cégnél, de róla csak sejtjük, merre játszik.

Michael pedig, mintha egy listát akarna kipipálni, mindenféle kapcsolatba belekezd. vagy legalábbis lehetőséget kap, hogy arra, hogy kipróbálja az egyéjszakás kalandot, az elsietett új kapcsolatot és még sok minden mást.

 

Forrás: Netflix

 

Ne tessék megijedni, olyan nagyon meredek dolgot nincsenek, mert az Újra szingli készítői is pontosan tudják, hogy a meleg intimitás még ma is érzékeny téma a vásznon. Vissza is fogták magukat, ami nem feltétlen baj, hiszen a sorozatot nyilván szélesebb közönségnek szánták, csak nincs egyetlen más terület sem, ahol villantanának.

A sorozat vidám, udvarias, mértéktartó, teljesen nézhető, de nem markáns és nem emlékezetes.

Ami baj, nekem legalábbis. Neil Patrick Harrisben azért benne lett volna a polgárpukkasztás, a fanyarság és valami meghökkentő, ám ehhez képest őt tették meg a legátlagosabb, legvisszafogottabb karakternek, ami bizarr döntés. Én még így is szerettem, de ezerszer jobb is lehetett volna. De ha már így döntöttek, kellett volna mellé harsányabb, izgalmasabb figurákat tenni, hogy feldobják az összképet. A két jóbarát, egy tévés (Emerson Brooks) és egy galériatulajdonos (Brooks Ashmanskas) színtelen, szagtalan, súlytalan, és a jelek szerint nem tudták egy az egyben átültetni a Szex és New York formulát – ott a barátok legalább annyira érdekesek voltak, mint a főhős.

Értékelés: 6/10

 

Forrás: Netflix