Vállalj szolidaritást a hétköznapok szuperhőseivel, nézz orvosos filmeket és sorozatokat!

Március 1-jén radikálisan megváltozott a magyar egészségügyi dolgozók jogviszonyának helyzete, és az érintettek szerint az új „orvostörvény” egyáltalán nem megnyugtató a számukra. Mi az alábbi film- és sorozatválogatással szeretnénk kifejezni az együttérzésünket feléjük.

New Amsterdam (2018–)

Az Amerika legrégebbi közkórháza által inspirált orvosi sorozat a briliáns elméjű és elbűvölő Dr. Max Goodwin, az intézet legújabb igazgatójának történetét követi, amint megpróbálja lebontani a bürokráciát, és igyekszik magas színvonalú szolgáltatásokat nyújtani. Az ellentmondást nem tűrő férfi célja elérése érdekében kénytelen teljesen felforgatni a jelenlegi állapotokat, és bebizonyítani, hogy semmi sem akadályozhatja meg abban, hogy új életet leheljen ebbe a munkaerőhiánnyal küszködő és nem sokra tartott kórházba (ami az egyetlen a világon, ahol képesek egyetlen helyen kezelni ebolás betegeket, a Rikers-szigetről származó rabokat és az Egyesült Államok elnökét), és visszaadja régi dicsőségét.

A sorozat a Netflixen érhető el, de sugározza az RTL Klub és a Cool is.


Úttörő sebészek (2020)

Ebben az inspiráló dokumentumsorozatban négy sebész a világ különböző tájairól – akik filozófusok, mesemondók és úttörők a szakmájukban – mesél az életéről és munkájáról. Megismerhetjük az innovatív és szenvedélyes magzati specialistát, Dr. Kypros Nicolaidest, aki a terhesség alatt fellépő komplikációk érzelmi hullámvasútjain kíséri végig a pácienseit; Dr. Alfredo Quiñones-Hinojosát, aki bevándorló napszámosból lett elsőrangú idegsebész; a horrorfilmeken felnőtt, szigorú családból származó, de feminista gondolkodású Dr. Nancy Aschert, az első nőt, aki májtranszplantációt hajtott végre; és végül, de nem utolsósorban Dr. Devi Shettyt, aki eldöntötte, hogy a szívsebészetet választja szakterületének, de egy Teréz anyánál tett látogatás megváltoztatta az életét.

A sorozat a Netflixen érhető el.


Lenox Hill (2020)

Dokumentumsorozat a New Yorkban működő legendás Lenox Hill-i Kórház négy orvosáról, akik próbálnak egyensúlyt teremteni a magánélet és a szakmai elhivatottság között. Két idegsebész, egy sürgősségi orvos és egy szülész-nőgyógyász napjaiba nyerünk bepillantást, akik mind azért küzdenek, hogy a szakmai és a személyes nehézségek ellenére is minőségi egészségügyi ellátást nyújtsanak. A széria utolsó, kilencedik része egy különkiadás, ami a koronavírus-járvány első hullámának kitörésekor készült, és azt mutatja be, ahogy hőseink a válságos állapotú betegek életéért küzdenek a karantén miatt lezárt New Yorkban.

A sorozat a Netflixen érhető el.


A sebész (2014–15)

A Cinemax saját gyártású, Steven Soderbergh által rendezett sorozata az 1900-as évek fordulóján játszódik egy nehéz helyzetbe került New York-i kórházban. Itt dolgozik a briliáns, ám drogfüggő sebészorvos, John Thackery (Clive Owen), aki az orvostudomány határait feszegeti. A második évadban azt figyelhetjük, hogy a kórház most már tényleg az anyagi csőd szélén áll, miközben egy fekete sebész, Algernon Edwards (André Holland) Thackery helyére pályázik.

A sorozat az HBO GO-n érhető el.

Holtak útja (1999)

Bármely hívás lehet gyilkosság, bármely megállás öngyilkosság, bármely éjszaka az utolsó. Frank (Nicolas Cage) a manhattani éjszakában mentőzik társaival: Larryvel (John Goodman), Marcusszal (Ving Rhames) és Tommal (Tom Sizemore). Valamikor szerette a munkáját, de mára a teljes fizikai és szellemi összeomlás szélére került. Az állandó stressz mellett lelkiismeret-furdalástól szenved, a múlt szellemei gyötrik, elvesztett életek kísértik, melyeket megmenthetett volna. Kétségbeesetten szabadulna a munkájától, valami azonban újra és újra visszahúzza. Martin Scorsese filmje.

A film az HBO GO-n érhető el, szombat éjjel pedig a Cinemaxon is leadják.