Abigél, Egri csillagok, Harry Potter - kötelező olvasmányok filmeken

Elkezdődött a téli szünet, és feltehetően a legtöbb iskolás ágya mellett fekszik legalább egy kötelező olvasmány (is.) Ám míg a nem kötelező könyvekből az ember könnyedén elolvas bármennyit, addig előfordulhat, hogy a kötelező olvasmánnyal nem sikerül haladni. Pedig néha elég csak ráhangolódni, például egy jó filmmel, összeszedtük hát azokat a filmeket, amelyek alapjai most is kötelező olvasmányok, és elérhetőek online vagy streamelhetőek. A linkeket osszátok meg a nagyival is, mert biztos szereti ezeket a klasszikusokat. És persze ez nem az olvasás helyett van, hanem mellé, szóval tessék olvasni is!

A kőszívű ember fiai

Klasszikus a könyv és a Várkonyi Zoltán által rendezett, 1965-ben készült film is. Az 1848-49-es forradalom és a szabadságharc története három testvér története alapján, akiknek anyjuk szembeszegül apjuk végakaratával. Kaland, romantika, parádés szereposztás a magyar filmtörténet egyik legszívszaggatóbb befejező jelenetével. 

Elérhető: Filmio, Indavideo

Rómeó és Júlia

William Shakespeare halhatatlan remekművének talán az egyik legsikeresebb és legszebb feldolgozása Franco Zeffirelli filmje. Eredeti helyszínen, Veronában forgatták. A Rómeót és Júliát alakító színészek korukat meghazudtoló hitelességgel és mély átéléssel alakítják a tragikus sorsú szerelmeseket. Ebben a filmben minden együtt van, amit csak elvárhatunk. A díszletek és jelmezek varázslatos reneszánsz hangulatot varázsolnak elénk, míg Nino Rota szép dallamai elandalítanak. 

 

 

Elérhető: Indavideo

Abigél

Szabó Magda Abigél című könyve a szerző legismertebb műve Magyarországon, nemrég megjelent végre angol nyelven is, és ez alakalomból a New York Times is ajánlót írt a könyvről. Az 1978-ban készült tévéfilmsorozat is máig népszerű, nagyban hozzájárulva ahhoz, hogy újabb és újabb generációk fedezzék fel az alapművet. A történet főszereplője Vitay Gina, egy tábornok lánya, akit a II. világháború utolsó esztendejében egy vidéki egyházi leánynevelő intézetben rejtenek el, mert édesapja tevékeny résztvevője a magyar ellenállási mozgalomnak, és letartóztatás fenyegeti. Gina mindjárt az első nap megtudja, hogy ebben a világtól "távoleső" helyen sok különös dolog történik, s bár társai kiközösítik, egyetlen reménye marad, a titokzatos Abigél, aki végső kétségbeesésében mindenkin segít.

A filmet december 21-től leadja a Duna World , online pedig elérhető az Indavideon itt és itt

A Pál utcai fiúk

Molnár Ferenc könyvéből, az 1968-ban készült, Fábri Zoltán által rendezett film egyik különlegessége, hogy amerikai-magyar koprodukcióban készült, és a gyerekszereplőket egy londoni gyermekszínészképző iskolából válogatták össze. Mivel a forgatásra az eredeti helyszínt már beépítették, Budapest XIII. kerületében, a Visegrádi és a Gogol utca sarkán építették fel a grundot. A történet Budapesten játszódik 1902 áprilisában. A Pál utcai grundon délutánonként játszó fiúk megtudják, hogy a Füvészkertben tanyázó vörösingesek arra készülnek, hogy az ő grundjukat elfoglalják, mert nekik is szükségük van labdaterületre.

Elérhető: Filmio

Egri csillagok

A Gárdonyi Géza azonos című történelmi regényén alapuló Egri csillagok az 1500-as években játszódik, amikor a hódító török csapatok feldúlják Magyarországot. Bornemissza Gergely és Cecey Éva gyermekként esik a félszemű Jumurdzsák fogságába, aki foglyait rabszolgának kívánja eladni. Ám a gyerekek megszöknek, és magukkal viszik a babonás férfi talizmánját, akit ezt követően elhagy a szerencséje. Harminc esztendő telik el: 1552-ben járunk, Eger várát teljesen körülzárta a török sereg, Gergely és Éva sorsa pedig ismét összefonódik egykori fogvatartójukéval. Várkonyi Zoltán valós történelmi alapokon nyugvó klasszikusában tanúi lehetünk az egri várvédők Dobó István vezetésével folytatott, kilátástalannak tűnő harcának. Az alkotás egy lebilincselő, kalandos történet keretében állít emléket azon bátor, a végsőkig kitartó nőknek és férfiaknak, akik vállt vállnak vetve küzdöttek a várat körülvevő, sokszoros túlerőben lévő török sereg katonái ellen.

Elérhető: Filmio, Indavideo

 

Harry Potter

Igen, ma már a Harry Potter is lehet kötelező olvasmány, mert mostanra elmondható, hogy J.K.Rowling könyve klasszikus lett. Szülei halála után Harry Potter mostohaszülőknél nevelkedik. Sanyarú a sorsa, a lépcső alatti kuckóban lakik, és elviselhetetlen az unokatestvére. Ám hamarosan kiderül, hogy Harry nem közönséges kisfiú, hanem egy varázsló házaspár árvája, aki csak átmenetileg keveredett a lényegről mit sem sejtő muglik közé. Most viszont végigsétál az Abszol úton, hogy beiratkozzon a titokzatos Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolába. Néhány jó barát, jó sok nagy kaland és nem kevés ősi ellenség vár itt rá, de mi ez egy elsőéves varázslótanoncnak?

Elérhető: HBO Go, Netflix