Barátság perverziókkal - Pikánsabb is lehetett volna, de így is bevállalós a domina vígjátéksorozat

A dominaság is egy munka, ahogy ez a Netflix sorozatából kiderül, csak itt még hülyébbek az ügyfelek, és pont azért kell egy jó asszisztens, aki történetesen meleg, és a hősnőnk legjobb barátja. Innen pedig akármi történhet, és történik is.

Bár minden ízében klasszikus sitcom volt, a Will és Grace (1998) tematikájában volt annak idején igazán meglepő, hiszen egy olyan kapcsolatról szólt, amelyben adott egy férfi és egy nő, de a férfi meleg. A sorozat 8 évadot élt meg, ma a 90-es évek egyik legjobbjaként szokás emlegetni, én is szerettem, és nyilván nem véletlen, hogy a Netflix új szériájáról rögtön ez jutott eszembe. Azon persze a Barátság perverziókkal készítői is nyilván sokat agyaltak, hogy ne ugyanazt a formulát melegítsék fel – nem volt szándékos a szóvicc, esküszöm -, és egy kis csavarral jöttek elő.

Az új felállásban a srác, Pete (Brendan Scannell) egyáltalán nem olyan magabiztos és jóképű (meleg) srác, mint a Will és Grace jóképű ügyvédje, hanem szerény és könnyen jön zavarba, a lány, Tiff (Zoe Levin) pedig nem egy átlagos belsőépítész, hanem – és itt jön a csavarka! – egy pszichológus hallgató, aki másodállásban dominaként dolgozik. Ez nem rossz ötlet, ebben sok poén és sok lehetőség rejlik, de lássuk, milyen a megvalósítás! Az indítás jó, Tiff megkéri a legjobb barátját, hogy legyen az asszisztense, aki, mivel valamiért pincérként még a lakbérre valót sem keresi meg, igent mond, és így kezdődnek a pikáns kalandok. Kettősen pikánsak, mert az ügyfeleknek megtetszik a segéd, aki aztán Carter művésznéven maga is része lesz a műsornak.

Itt persze lehetett dönteni, hogy a készítők merre és milyen messze menjenek el, és naná, hogy a könnyebb megoldást választották, logikusan, hiszen egy vicces, könnyed, ráadásul elég rövid epizódokból álló sorozatra nyilván többen kíváncsiak, mint a valódi perverziók valódi okait boncolgató sötét szériára. Bár arra is lenne kereslet, de itt most szórakozni akarunk, és fogunk is. A 2018-ban indult Barátság perverziókkal, amelynek magyarul az első évadát láthatjuk mostantól a Netflixen - azóta folyamatosan megy a show – végig nagyon szórakoztató, és sokszor zavarbaejtő. A segglyuk itt alapszó – érdekes módon az elsődleges női nemi szervek nem azok – és akad néhány valóban pikáns helyzet, de nem kell megijedni, mindent azért nem látunk. Kiszámítható módon sokkal kevésbé izgalmas a két főszereplő civil és magánélete, és itt az alkotók elkövették azt a hibát, hogy mindkettőjüknek viszonylag sótlan, nagyjából érdektelen partnert találtak - Micah Stock és Theo Stockman -, és velük már elég sokszor ül le a történet.

Értem én, hogy az őrült „munkahelyi” kalandok mellé egy kis normalitást akartak rendelni, de miért nem vállalták be azt, hogy az egész teljesen őrült legyen, a normálist pedig elintézhettük volna egy  gyorsan felhörpintett cappuccinóval? Ráadásul a normális résznél derül ki, mekkora különbség van a két karakter összetettsége és az őket játszó színészek képességei között. Pete sosem haladja meg a „jópofa meleg srác mocskos fantáziával” címkét, ahogy az őt alakító Brendan Scannell sem különösen sokrétű színész, míg Tiffben azért csak van valami extra, akárcsak Zoe Levinben, és mindkettőjüknek van egy gyengédebb és egy rejtélyesebb oldala is, ami izgalmassá teszi a karaktert és a sorozatot is. Ami viszont a kettőjük műsora marad, sőt, mintha a srácból kapnánk kicsit többet, amiért kár, viszont az első évad legvégére azért kiderül, hogy nem minden ügyfél jópofa őrült, hanem van a perverziónak egy sötétebb oldala is – kérdés, innen hogyan lépnek majd tovább kényelmetlen bőrszerkóba öltözött hőseink!

Értékelés: 7/10