Duffy nyílt levélben kritizálja a Netflixet és a 365 nap című erotikus filmet

Az énekesnő, aki korábban maga is emberrablás és nemi erőszak áldozata lett, éles hangon bírálja a lengyelek jelenlegi legismertebb alkotását.

Korábban már mi is megírtuk itt a Port.hun, hogy „a szegény ember Szürke ötven árnyalata”, a 365 nap című lengyel erotikus film volt pár hétig a legnépszerűbb tartalom a Netflixen (azóta már a Floor Is Lava című blőd ügyességi vetélkedő az első). A filmet azonban rengetegen támadták amiatt, hogy pozitív színben tünteti fel a nemi erőszakot és a Stockholm-szindrómát. Az ellenzők táborába állt most be a híres brit énekesnő, Duffy is, aki nyílt levélben ment neki a Netflixnek, a streaming szolgáltató vezérigazgatójának, Reed Hastingsnak és a 365 napnak.

Duffy a Sydney-i Operaházban énekel (forrás: Graham Denholm/Getty Images)

 

A filmben Laura (Anna Maria Sieklucka), egy varsói luxushotel értékesítési igazgatója egy szicíliai nyaraláson próbálja megmenteni a zátonyra futott kapcsolatát. Csakhogy a sziget ura, Massimo (Michele Morrone), a szicíliai maffia új vezére elrabolja a nőt, és 365 napon keresztül fogságban tartja, és mindenféle szexjátékokat űz vele a fürdőszobában, a magánrepülőjén, jachtján és a kikötözős kéjbarlangjában. Laura pedig nem lesz közömbös a maffiavezér iránt.

Aimee Anne Duffy azért szólalt fel nagy nyilvánosság előtt a film ellen, mert ő maga is hasonló dolgokon ment keresztül, mint a filmbéli Laura, de abban egyáltalán nem volt semmi romantikus. Az énekesnő idén februárban beszélt arról hosszú hallgatás után először, hogy évekkel ezelőtt egy férfi bedrogoztatta egy étteremben, majd elrabolta, és heteken keresztül fogva tartotta az otthonában, sőt, egy hotelszobában meg is erőszakolta. Az énekesnő saját bevallása szerint nem mert megszökni, mert az elrablója megfenyegette, hogy megöli. Emiatt később a rendőrségnek sem jelentette a történteket. Az énekesnő így fogalmazott a Netflixnek címzett nyílt levelében:

El sem tudom képzelni, hogy a Netflix miként kezelhette ennyire gondatlanul, érzéketlenül és veszedelmesen ezt a témát. Számos fiatal nő érzett késztetést arra [a film megtekintése után] a közelmúltban, hogy lelkesen kérlelje Michele Morrone-t, a film főszereplőjét, hogy rabolja el őket is. A 365 nap óriási fájdalmat okozott azoknak, akik átestek azokon szenvedéseken és borzalmakon, amelyeket ez a film a szórakoztatás és a dollárhegyek reményében dicsőít. Nekem, és mindazoknak, akik már megtapasztalták ezeket az igazságtalanságokat, épp az ellenkezőjére lenne szükségünk: igazságra, reményre, és hogy meghallgattassék a hangunk.

(via Hollywood Reporter)