Ezek az idei év legjobban várt sorozatai

Jóbarátok különkiadás, netflixes horror és szuperhősök minden mennyiségben. Ennek a húsz sorozatnak a premierdátumát lesz érdemes 2021-ben felvésni a határidőnaplónkba!

WandaVízió

Hol? Disney+
Mikor? 2021. január 15-én indult.


A Marvel filmes univerzumának negyedik fázisát megnyitó sorozatnak már két epizódja lement, és pont ma debütál a harmadik. A rajongók sokat találgatták előzetesen: hogyan lehetséges, hogy folytatódhat a Skarlát Boszorkány, vagyis Wanda Maximoff és Vízió szerelmének története, miután SPOILER! a férfi már a a Bosszúállók: Végtelen háborúban, Thanos csettintése előtt meghalt, így sok más karakterrel szemben feltámasztani sem tudták a következő részben, a Végjátékban. Nos, úgy tűnik (és ennél a nézők a két epizód megtekintése után sem tudnak többet), hogy valaki, egyes megfejtések szerint maga a gyásztól megbomlott elméjű Wanda létrehozott egy alternatív valóságot a fejében, amelyben ő és Vízió klasszikus amerikai sitcomhősökként élnek házasként egy idilli kertvárosban. A koncepció mindenesetre izgalmas, és számítunk még pár fordulatra az utolsó, kilencedik rész március 5-i sugárzása előtt.

Clarice

Hol? CBS
Mikor? 2021. február 11.


A Clarice minden idők egyik legjobb sorozatgyilkosos thrillerének, A bárányok hallgatnak című 1991-es alkotásnak a tévés folytatása, amelyben egy évvel Starling ügynök és Buffalo Bill összecsapása után követhetjük a főhősnő sorsát. Az ezúttal Hannibal Lecter nélkül kizárólag az FBI-ügynöknőre koncentráló szériában továbbra is azt figyelhetjük, hogyan birkózik meg Clarice Starling traumatikus gyerekkora emlékével, és hogyan találja meg a saját útját egy férfiak dominálta világban. A lélektani izgalmak mellett pedig a primer izgalmakról az gondoskodik, hogy a nő ezután is sorozatgyilkosokra vadászik, és valamiféleképpen a washingtoni nagypolitikába is bekerül.

Young Rock

Hol? NBC
Mikor? 2021. február 16.


A Sziklát, vagyis Dwayne Johnsont, a pankrátorból lett színészt mindenki szereti, nálunk is, ezért kifejezetten hiánypótlónak tekinthető egy róla szóló életrajzi alkotás. Mivel a munkálatokban maga Johnson executive producerként vett részt, a Young Rock ráadásul hivatalos biográfiának is tekinthető. Habár a széria a sztár felemelkedésének korai éveiről szól, így a címszerepet három különböző színész formálja majd meg a Szikla 10, 15, illetve 18–20 éves korában, Dwayne Johnson szerepelni is fog benne, és természetesen saját magát játssza, szóval vélhetően lesznek a jelenben vagy a közelmúltban játszódó jelenetek is. Ja, és senki se készüljön nagy drámákra, a Young Rock ugyanis sitcom formában meséli el a főhős felnövekvéstörténetét.

A Sólyom és a Tél Katonája

Hol? Disney+
Mikor? 2021. március 19.


A széria közvetlenül azután veszi fel a fonalat, hogy SPOILER! Amerika Kapitány a Bosszúállók: Végjáték végén visszatért az időben a II. világháborút követő évekbe, hogy Steve Rogersként szerelmével, Peggy Carterrel élje le az életét, legendás pajzsát pedig Sam Wilsonra, azaz a Sólyomra bízta. Mivel azóta kiderült, hogy Chris Evans hamarosan visszatér a Marvel-filmekbe, méghozzá Amerika Kapitányként, ráadásul a figura a sorozat címében is Sólyomként szerepel, nem valószínű, hogy valamiféle Amerika Kapitány-folytatásra kellene készülnünk. De mivel a Kapitány pajzsán kívül a jelek szerint Sólyom annak barátját, a Tél Katonáját, becsületes nevén Bucky Barnest is megörökölte, A Sólyom és a Tél Katonája minden bizonnyal a kettejük buddy movie-ja lesz.

Untitled Friends Reunion

Hol? HBO Max
Mikor? 2021 március

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Jennifer Aniston (@jenniferaniston) által megosztott bejegyzés


A Jóbarátok nem fikciós egyórás különkiadását már a koronavírus előtt is többször elhalasztották a sztárok kirívóan magas gázsiigénye miatt, de mióta beütött a világjárvány, még nehezebben alakul. Ám ha minden igaz, idén tavasszal, 27 évvel a kultikus sitcom indulása és 17 évvel a befejezése után végre megérkezik. Ahogy arról korábban mi is többször írtunk, a Jóbarátok különkiadás nem rebootsorozat lesz, hanem egyetlen alkalmas műsor, amelyben Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry és David Schwimmer nem egykori karakterüket, azaz Rachelt, Monicát, Phoebe-t, Joey-t, Chandlert és Rosst formálják meg, hanem leülnek egymással sztorizgatni a régi szép időkről, korábban sosem látott kulisszák mögötti felvételek, alternatív jelenetek bemutatásával kísérve.

Loki

Hol? Disney+
Mikor? 2021 május


Ahogy azt már fentebb is láthattuk, a Disney/Marvelt egy cseppet sem zavarja, hogy szuperhősgárdájának több tagját is kiirtotta a Bosszúállók: Végtelen háborúban és az azt követő Végjátékban. SPOILER! Ennek megfelelően a negyedik fázisban az elvileg szintén halott Loki, a Marvel szimpatikus rosszfiúja, Thor testvére (egyúttal főellensége), a csínytevés istene is kap hat saját epizódot a Disney+-on. A dolgot ezúttal úgy oldották meg, hogy egy alternatív verzióban Loki az események teljesen új idővonalát hozza létre. Szóval a WandaVízióhoz hasonlóan itt is szürreális kalandra számíthatunk.

Dexter, 9. évad

Hol? Showtime
Mikor? 2021 ősz

Forrás: Christian Weber / CBS via Getty Images

 

Mivel az erkölcsös pszichopata sorozatgyilkos 2006 és 2013 között nyolc évadon át futott meséjének nagy fináléjával nem minden néző volt maradéktalanul elégedett, biztos sokan örülnek a hírnek, hogy a sorozatgyilkos-kollégáira vadászó miami vérnyomelemző még egyszer utoljára lecsap (ezt onnan lehet tudni, hogy a csatorna limitált hosszúságú sorozatnak rendelte be a Dexter kilencedik évadának tíz epizódját). A címszerepet alakító Michael C. Hall mellett Clyde Phillips showrunner is visszatér, a főhős nagy ellenfelét pedig ezúttal Clancy Brown fogja megformálni. A sztoriról annyit lehet tudni, hogy Brown karaktere egy Iron Lake nevű kisváros ura, és akit nem kedvel, annak annyi. Vele kerül majd tehát szembe Dexter Morgan, aki természetesen nem hagyhatja mindezt.

The Book of Boba Fett

Hol? Disney+
Mikor? 2021 december


Boba Fett saját élőszereplős tévésorozata már a 2000-es évek közepe óta napirenden volt a Lucasfilmnél, hiszen a Star Wars: A Birodalom visszavágban bevezetett karakter SPOILER! korai (és meglehetősen nevetséges) halála ellenére is máig az egyik legnépszerűbb figurának számít a franchise-ban. A cég karácsonyi ajándékaként pedig a The Mandalorian második évadának záró epizódja legvégén, a stáblista utáni bónusz jelenetben hullott le a lepel a The Book of Boba Fett címmel készülő spin-off szériáról. Boba Fettet a The Mandalorianhez hasonlóan Temeura Morrison játssza, a széria másik főszereplője pedig Ming-Na Wen lesz, egy Fennec Shand nevű női mesterlövész/zsoldos szerepében.

Ms. Marvel

Hol? Disney+
Mikor? 2021 vége


A bejelentéskor kisebbfajta szenzációnak számított, hogy saját sorozatot kap a Marvel-univerzum első muszlim női szuperhőse is. A Ms. Marvel központi figurája egy Kamala Kahn nevű New Jersey-beli átlagos tinilány, pakisztáni bevándorló szülők gyermeke, mélyen vallásos muszlim rokonsággal (az újonc Iman Vellani alakítja), aki a tinédzsergondok elől való menekülésként fanfiction történeteket írogat a Bosszúállókról, elsősorban példaképéről, Carol Danversről, azaz Marvel Kapitányról. Az ő tiszteletére veszi fel később a Ms. Marvel nevet, amikor az Inhumans nevű csoport mesterkedése nyomán ő is szuperképességekre tesz szert, és képes lesz alakváltással ugyanúgy megnyúlni, mint Reed Richards a Fantasztikus Négyesből.

Sólyomszem

Hol? Disney+
Mikor? 2021 vége


Habár ez a Marvel-sorozat is a Bosszúállók: Végjáték után játszódik, és ismét Jeremy Renner játssza benne Sólyomszemet, vagyis Clint Bartont, a széria valamiféleképpen a figura múltját fogja feltárni, különös tekintettel arra, hogyan lett belőle Sólyomszem. Ennek folyamán pedig az alkotók bevezetnek egy vadonatúj karaktert is Kate Bishop személyében, akit Hailee Steinfeld (A félszemű, Űrdongó) formál majd meg. Mivel a szériában szerepel a nálunk forgatott közelgő Fekete Özvegy előzménymozi egyik karakterét hozó Florence Pugh is, a fent látható előzetes 57. másodpercében pedig felvillan fővárosunk látképe, nem kizárt, hogy megjelenik benne a Marvel-filmekben korábban már emlegetett Budapest-hadművelet is.

Alapítvány

Hol? Apple TV+
Mikor? Nem ismert a pontos dátum.


Isaac Asimov orosz származású amerikai író a nagyszabású Alapítvány regényfolyamot 1942 és 1950 között írta meg, folytatásokban, majd az első kötet (kiegészítve) 1951-ben jelent meg; ezt ’52-ben és ’53-ban két további könyv követte – így született meg az Alapítvány-trilógia. Kiadója győzködésére az író 1982-ben, ’83-ban és ’88-ban újabb folytatásokkal egészítette ki művét, ami így összesen hét könyvből áll, és a Római Birodalomról mintázott Galaktikus Birodalomban játszódó cselekménye körülbelül 556 évet ölel át. Nem csoda, hogy a film világában megfilmesíthetetlennek tartják a művet (eddig olyan alkotók bicskája tört már bele, mint Roland Emmerich vagy Jonathan Nolan). A sorozat epikusabb formátuma azonban talán lehetőséget ad rá, hogy végre megtörjön a jég. Mindehhez David S. Goyer executive producer, illetve Jared Harris és Lee Pace színészek asszisztálnak, és már a múlt nyáron nyilvánosságra hozott előzetesből is kitűnik, hogy a széria a Dűne vagy a Trónok harca léptékével lesz mérhető.

American Crime Story: Impeachment

Hol? FX
Mikor? Nem ismert a pontos dátum.

Beanie Feldstein az Éretlenségiben. Forrás: Fórum Hungary

 

Ryan Murphy sorozatpápa az Amerikai Horror Story című antológiaszéria sikere után megalkotta az American Crime Storyt is, amelynek első, az Az O. J. Simpson-ügy alcímet viselő 2016-os és második, A Gianni Versace-gyilkosság alcímű 2018-as évada után hamarosan megérkezik harmadik, a Bill Clinton és Monica Lewinsky nevével fémjelzett botrányról szóló évada is. Az Impeachment egyik érdekessége, hogy maga Monica Lewinsky is részt vett az elkészítésében (producerként, illetve executive producerként). Lewinskyt egyébként az elmúlt évek egyik ifjú felfedezettje, Beanie Feldstein alakítja (Éretlenségi, Hétköznapi vámpírok – A sorozat), Clintont pedig Clive Owen – utóbbi elég érdekes választás, mert egyáltalán nem hasonlít rá, de emiatt csak még nagyobb a kíváncsiságunk!

Bel-Air

Hol? Peacock
Mikor? Nem ismert a pontos dátum.


Aki azt hiszi, hogy a Bel-Airnek van valami köze a The Fresh Prince of Bel-Airhez, amit a magyar nézők Kaliforniába jöttem címmel ismernek, és ami meghozta a nagy áttörést az addig csak rappelgető Will Smith-nek, az nagyon is jól hiszi. A Bel-Air zseniális alapötlete, hogy az eredeti sitcom sztoriját (egy philadelphiai srácot zűrös ügyei után a kaliforniai nagybácsihoz küldi az édesanyja, hogy megjavuljon) napjainkban zajló súlyos drámaként meséli el. A produkció megvalósulásának története pedig igazi amerikai álom: 2019-ben egy Morgan Cooper nevű rajongó leforgatott egy kamutrailert ezzel az elképzeléssel, ami olyan virálissá vált, hogy eljutott Will Smith-hez is, a sztár pedig elintézte, hogy a Peacock berendeljen rögtön két évadot is a sorozatból. Coopert egyébként nem kisebb név segíti a forgatókönyvírásban, mint Chris Collins, a Drót egyik írója.

Éjféli mise

Hol? Netflix
Mikor? Nem ismert a pontos dátum.

Henry Thomas A Bly-udvarház szellemében. Forrás: Netflix

 

Ha már szóba került Ryan Murphy és az ő horrorantológiája: egy pár éve nem várt kihívója akadt a Netflixen Mike Flanagan személyében, akit a Gerald’s Game és az Álom doktor című nagyjátékfilmek rendezőjeként ismerhetünk, a Netflixen pedig 2018-ben kezdte el építgetni saját kis horroruniverzumát A Hill-ház szelleme klasszikus kísértethistóriájával, amihez tavaly októberre készült el a rendhagyó folytatás (azaz egy másik szellemsztori, de hasonló világgal és ugyanazokkal a színészekkel), A Bly-udvarház szelleme. Valamikor idén az antológiasorozat trilógiává bővül (az Éjféli mise egy elzárt szigeten élő közösségről szól, amelynek tagjai egyszerre csodálatos és félelmetes jelenségekkel szembesülnek, amikor egy titokzatos fiatal pap érkezik a körükbe), ismét Henry Thomasszal, Annabeth Gish-sel és Robert Longstreettel a főbb szerepekben.

Gossip Girl – A pletykafészek reboot

Hol? HBO Max
Mikor? Nem ismert a pontos dátum.

Az eredeti Gossip Girl. Forrás: RTL Klub

 

A 2007 és 2012 között futott Gossip Girl – A pletykafészek című sorozat nálunk is igen népszerű volt. A rajongók öröme azonban nem lehet felhőtlen, mivel a rebootban nem az eredeti széria főhősei és sztárjai térnek vissza, hanem egy vadonatúj, a közösségi média minden elemével felfegyverkezett generáció mutatkozik be, amelynek tagjait ismeretlen fiatal színészek formálják meg. Az egyetlen visszatérő Kristen Bell, aki annak idején narrátorként csak a hangjával volt jelen, és ezúttal is hasonló szerepkörben jelenik meg. Öröm az ürömben viszont, hogy az alkotók ezúttal jobban alkalmazkodnak a New York-i helyszín demográfiájához, és gender és rassz szempontból is diverzitásra törekedtek (a szereplőgárdát ide kattintva láthatjuk).

A Gyűrűk Ura

Hol? Amazon Prime
Mikor? Nem ismert a pontos dátum.

Peter Mullan a Cursed: Átkozott című sorozatban. Forrás: Netflix

 

Az Amazon Gyűrűk Ura-előzménysorozatát hatalmas várakozás előzi meg, hiszen – ahogy azt már mi is sokszor megírtuk – közel egymilliárd dolláros költségvetésével ez lesz minden idők eddigi legdrágább szériája. Habár a szereposztásból már rengeteg színész nevét lehet tudni (a legismertebb közülük a skót Peter Mullan), azt még nem, hogy milyen karaktereket formálnak majd meg, és hivatalosan a sztoriról is csak annyit közöltek, hogy Középfölde másodkorában, azaz mintegy 6000 évvel A Gyűrűk Ura harmadkorban zajló eseményei előtt fog játszódni. De mivel a Tolkien-regényekből tudható, hogy Szauron ekkor vette át egykori mestere helyét, húzta fel híres-nevezetes tornyát Mordorban és kovácsoltatta meg a Hatalom Gyűrűit (mellettük pedig titokban az Egy Gyűrűt), nem lenne meglepő, ha a széria alkotói erre koncentrálnának. További örömhír a rajongóknak, hogy a sorozatot már most öt évadosra tervezik.

Halo

Hol? Showtime
Mikor? Nem ismert a pontos dátum.

Pablo Schreiber (balra) a 13 óra: Bengázi titkos katonáiban. Forrás: port

 

Az idei igazán jó éve lesz a gamereknek, hiszen nem elég, hogy a tavalyi csúszás után végre kiadják a világ egyik legjobb játéksorozatának legújabb darabját, a Halo Infinite-et, a franchise élőszereplős akció/sci-fi sorozatként is debütál. A tízrészes szériában a XXVI. században járunk, és az ENSZ űrparancsnoksága, illetve az alienhordák között zajló elkeseredett küzdelmet figyelhetjük, a főszerepben Pablo Schreiberrel (Különleges ügyosztály, Amerikai istenek, 13 óra: Bengázi titkos katonái, Narancs az új fekete, Jacob védelmében). A Halót nem mellesleg az etyeki Korda Stúdióban forgatták, 12 milliárd forintot meghaladó helyi költségvetésből.

Lisey története

Hol? Apple TV+
Mikor? Nem ismert a pontos dátum.

Julianne Moore a Mocsokváros utcáin című filmben. Forrás: Big Bang Media

 

Az elképesztő mértékű Stephen King adaptációs dömpingből is kiemelkedik ez a finom történet, elsősorban a benne szereplő színészek és az alkotók miatt. 2006-os regényét maga King írja kisképernyőre, a rendező a Santiago ’73, a No, a Neruda és a Jackie direktoraként ismert chilei Pablo Larraín, az egyik executive producer pedig J.J. Abrams. A Lisey történetének Kingtől ismerős módon egy író, Scott Landon a főhőse – bár a cselekmény kezdetén már két éve halott. Felesége, Lisey a gyászév letelte után elkezd rendet rakni férje szobájában, és felméri írói hagyatékát is. Eközben nemcsak kibontakozik a szemünk előtt házasságuk története, de (és itt jön az izgalmas rész) a nőt elkezdi zaklatni egy veszélyes idegen, aki egyenesen a megszállottja Landon munkáinak. Az özvegyet Julianne Moore, a halott férjet Clive Owen formálja meg; rajtuk kívül olyan színészek szerepelnek még a szériában, mint Joan Allen, Dane DeHaan és Jennifer Jason Leigh.

Kilenc idegen

Hol? Hulu
Mikor? Nem ismert a pontos dátum.

Nicole Kidman a Tudhattad volnában. Forrás: HBO

 

A Kilenc idegen Nicole Kidman színésznő, David E. Kelley showrunner és Bruna Papandrea executive producer újabb közös együttműködése a Hatalmas kis hazugságok és a Tudhattad volna után. Az új széria a Hatalmas kis hazugságok regényeredetijét is jegyző Liane Moriarty egy másik, 2018-as könyvén alapul, és arról szól, hogy egy wellness szállóban kilenc feszült városlakó próbál lazítani és megtalálni az egy jobb élet felé vezető ösvényt. Tíznapos kezelésüket az intézmény igazgatója, Masha (Kidman) vezényli, aki igazi misszióként fogja fel a feladatot. Ez ugyan baromi unalmasan hangzik, de a Kilenc idegenben olyan színészek szerepelnek még, mint Melissa McCarthy, Luke Evans, Michael Shannon, Regina Hall és Bobby Cannavale, szóval csak kihoznak belőle valamit.

Only Murders in the Building

Hol? Hulu
Mikor? Nem ismert a pontos dátum.

Steve Martin és Martin Short a jelenleg is javában zajló New York-i forgatáson. Forrás: Gotham / GC Images / Getty Images

 

Ez a közelgő krimikomédia egy valószínűtlen trióval (Steve Martin, Martin Short, Selena Gomez) a középpontban arról szól, hogy megtörtént bűnügyek rajongóinak maroknyi csapata váratlanul egy igazi bűnügy közepén találja magát, ami abban a társasházkomplexumban történt, amelyben laknak. Botcsinálta nyomozóink pedig abban reménykednek, hogy nekik maguknak is sikerülhet megoldani a gyilkossági ügyet. A cselekményleírás alapján leginkább a Rejtélyes manhattani haláleset című Woody Allen-filmre emlékeztető sorozat egyik ötletgazdája egyébként maga Martin, Short és Gomez pedig a színészkedésen kívül executive producerként vesznek még részt a projektben.

 

(via Variety)