Ezért kaphatja Gary Oldman a következő Oscarját

David Fincher netfixes rendezésében, az igaz történeten alapuló Mankben alakít alkoholista, Oscar-díjas forgatókönyvírót. Nézd meg az előzetest!

Fincher a 2014-es Holtodiglan óta nem rendezett nagyjátékfilmet, „csak” a Mindhunter című Netflix sorozat epizódjait, és most is a streamelős cégtől kapott lehetőséget rá, hogy megvalósíthassa több mint húsz éve dédelgetett álmát. Ahogy arról korábban már írtunk, a direktor eredetileg az 1997-es Játsz/ma után akarta megrendezni a Manket, amelynek a forgatókönyvét édesapja, Jack Fincher írta – ő már sajnos nem érhette meg scriptje megvalósulását (2003-ban hunyt el).

Az életrajzi film az Aranypolgár társ-forgatókönyvírójáról, Herman Mankiewiczről szól, aki riporterből lett Hollywood aranykorának egyik legbefolyásosabb figurája. A sajtó területétől elmozdulva a húszas évek végén került Hollywoodba, amikor elkezdtek terjedni a hangosfilmek. Olyan klasszikusok forgatókönyve fűződik a nevéhez, mint az Óz, a csodák csodája vagy Az urak a szőkéket szeretik.

A leghíresebb sztori vele kapcsolatban, hogy ugyan Orson Welles oldalán ő volt az Aranypolgár társ-forgatókönyvírója, Welles minden erejével igyekezett kisajátítani magának a dicsőséget – állítólag még azt is megpróbálta, hogy kivásárolja Mankiewicz forgatókönyvíró kreditjét, hogy egyedül az ő neve szerepeljen a stáblistán. Végül közösen nyertek Oscart a scriptért, ám a díjátadón egyikük sem jelent meg átvenni a trófeát. A most nyilvánosságra hozott rövid előzetes (teaser) alapján ez a terhelt viszony a Mankben is nagy hangsúllyal jelenik majd meg.

A filmben Gary Oldman Mankje oldalán Tom Burke (C.B. Strike) alakítja Wellest, de feltűnik a Trónok harca sztárja, Charles Dance (William Randolph Hearst sajtómágnást játssza, róla mintázták az Aranypolgár főhősét), Lily Collins (Mank titkárnője és bizalmasa szerepében) és Amanda Seyfried is (ő korábban elég durva dolgokat mesélt a forgatásról). A teaser érdekessége egyébként, hogy nemcsak stílusában idézi meg az Aranypolgárt, hanem konkrét képeket is megidéz belőle. A kész filmet december 4-től lehet majd streamelni a Netflixen, de előtte (valamikor novemberben) egy kicsit a(z amerikai) mozikban is megfuttatják, mivel ez az Oscarra való nevezés feltétele.


(via Independent)