Mit kapsz, ha keresztezed a Simpson családot a Trónok harcával? Röhögőgörcsöt!

A kijárási korlátozás alatt néztünk bele a Netflix fantasy rajzfilmsorozatába, A kiábrándult királylányba. Dőltünk a nevetéstől!

Matt Groening neve ma már fogalom az animációs filmgyártásban. 31 éve fut töretlen népszerűséggel legismertebb szériája, a gyagyás, de nagyon szerethető sárga szereplőkkel teli A Simpson család. A csupa hasonló fizimiskájú karaktert felvonultató másik gyermeke, a Futurama pedig úgy is kultikus lett, hogy csak 1999 és 2013 készültek hozzá epizódok. A pimaszul vicces rajzfilmsorozatok pápája 2017 nyarán gondolt egyet, és belevágott egy Netflix-exkluzív, animációs tévésorozat projektbe, aminek az elkészítésekor két dolog vezérelte:

A végeredmény a 2018 augusztusában elstartoló Disenchantment lett, ami nálunk A kiábrándult királylány címet kapta.

Forrás: Netflix

 

 Az Első fejezet (Part 1) címen futó tíz epizód 2018 nyarán került adásba. 2019 őszén újabb tíz rész készült, ez lett a Második fejezet (Part 2). Mire ezeket a sorokat leírom, Matt Groening animátorcsapata már gőzerővel dolgozik a következő húsz epizódon, amelyek 2020-ban és 2021-ben fognak felkerülni a Netflix kínálatába. A Simpson családdal összegyúrt Trónok harca tehát úgy tűnik, kirobbanó siker – és az első tíz rész végigröhögése után sejteni is vélem, miért.

Egyrészt A kiábrándult királylány piszkosul vicces! A főszereplő királyi sarj, Bean ugyanis egyáltalán nem a tündérmesék klasszikus királykisasszonya, aki kipirult arccal várja, hogy a daliás, szőke herceg / a legkisebb fiú / a csillagszemű juhász kiszabadítsa a sárkány várából, aztán holtomiglan-holtodiglan, boldogan élnek, amíg meg nem halnak. Bean ugyanis egyáltalán nem úgy viselkedik, ahogy egy mesebeli hercegnőnek kellene: iszik, kártyázik, folyton görbe úton jár és balhéba keveredik, no és persze a háta közepére kívánja a saját esküvőjét, amit csak azért szervezett meg az apja, hogy dinasztikusan egyesülhessen két királyság.

Az esküvő folytonos szabotálásához Bean már az első részben segítőtársakat kap Luci, a macskaként viselkedő, cinikus, láncdohányos törpedémon és Elfo, a cukormázas-énekelgetős létbe totálisan belefáradt, kalandvágyó erdei manó képében. A fél mesebirodalomnak hadat üzenő, ám egymással is folyton civódó trió nagyon jó kis csapatot alkot így együtt. Luci folyton gonoszkodásra buzdítja a királylányt (no persze nem kell őt olyan sokat noszogatni emiatt...), Elfo pedig annyira naivan és jóságosan áll hozzá a pestises halottakkal, gonosz óriásokkal és konspiráló királyi udvaroncokkal teli világhoz, hogy örökké bajba keveredik. Így aztán Bean frappáns szökési terve és diadalmas világgá menetele minden rész végén kútba esik – hogy aztán a következő epizódban minden kezdődhessen elölről, a néző legnagyobb örömére!

De a mesebeli királyság mellékszereplői is legalább olyan színes, érdekes és vicces karakterek, mint A Simpson családban Springfield lakosai. Ahogy haladunk előre a történetben, úgy ismerjük és szeretjük meg fokozatosan Bean rokonságát és a birodalom lakóit. Bean apa, a tróger Zøg király egy az egyben Homér, csak ő nem a kanapén, hanem a trónszéken szeret tespedni. Felesége, a bájosnak cseppet sem mondható Oona királyné a Disney-mesék tipikus gonosz boszorkány mostohaanyja, megfejelve azzal, hogy egy bizarr hüllő-ember hibrid faj képviselője. 

Odval, a király simulékony modorú államminisztere kinézetét és jellemét tekintve is pont olyan, mint a dúsgazdag erőműtulajdonos konspirátor, Mr. Burns A Simpson családban Sorcerio, az udvari varázsló pedig ugyanez pepitában, csak őt egy barátságos öregemberként rajzolták meg Groeningék. 

És akkor még nem is említettem a lépten-nyomon felbukkanó többi mókás további szereplőt, a balfácán lovagoktól kezdve a kedélyes kínzómesteren át a leharcolt külsejű, bordélyházi madámként ábrázolt, mindenki kívánságát teljesítő erdei tündérig, akiken nagyon-nagyon sokat lehet röhögni! Még úgy is, ha fantasy és mese témában utoljára a Disney-féle Hófehérkét láttuk. Akik viszont naprakészek minden létező geek témában, kisujjukban van az elmúlt harminc év RPG-termése és kívülről fújják az összes Simpson- és Futurama-epizódot, azoknak egy magasabb szinten lesz vegytiszta szórakozás A kiábrándult királylány, mert rengeteg az összekacsintós popkulturális utalás a másik két Matt Groening-gyermek felé. Mutatunk is néhányat:

Ítélet: 8/10

Kiknek ajánljuk? Simpson család-, Futurama- és Trónok harca-fanoknak mindenképp, de bátran tegyenek vele próbát az AD&D- és a M.A.G.U.S.-szerepjátékok rajongói is. Sőt, lényegében mindenki nyugodtan megnézheti, aki szeretne jókat nevetni egy csapat balfácán középkori városlakón és a melléjük csapódó, klasszikus mesefigurákon!