Nézzél magyar filmet is #3 Egy nap

Az Egy nap nem a legkönnyedebb film, de arra tökéletes, hogy ne érezzük magunkat egyedül, amikor felemésztenek a hétköznapok.

Hatalmas a választék magyar filmekből a streaming szolgáltatóknál (HBO GO, Netflix, Cinego és a kimondottan magyar produkciókra szakosodott Filmio). Ezért sorozatot indítottunk, amelyben ajánlunk egy-egy magyar filmet, amit érdemes megnézni vagy újra nézni.

Szilágyi Zsófiáé 2018 egyik legjobb filmje, ráadásul a világpremierje a cannes-i fesztiválon volt az 57. Kritikusok Hete versenyprogramjában, ahonnan el is hozta a nemzetközi filmkritikusok díját, és még abban az évben az Európai Filmakadémia a legjobb európai felfedezett kategóriában Európai Filmdíjra jelölte Szilágyi Zsófiát.

És nem véletlenül, ez egy nagyon mai történet, mondhatni átlagos. Nem a mélynyomorban élőkről, nem is „high levelről”, hanem az átlagos magyar, a felszínen evickélő középosztályról szól a film. Ahol a szülők három gyereket nevelnek, viszonylag jó helyen laknak, még van pénz a különórákra, de ott nyomasztja őket a banki hitel, a hó vége, a folyamatos időhiány. Egy nap – ami folyamatos logisztikázás, tervezés és újratervezés, és közben csak a lényeg sikkad el: az egymás meghallgatása.

Túl ismerős a reggeli rohanás, az örökös zsörtölődés a gyerekkel, de közben a mozdulatokban ott lévő szeretet. Rengeteg nap megy így el, aztán történik valami, és rutinból még csináljuk a dolgunk, de belül már megroppant valami...

Szamosi Zsófia nagyszerű alakítása és Balogh Máté fantasztikus zenéje teszi tökéletessé a filmet.

Elérhető: Netflix