Van-e menőbb angol nyomozó Sherlock Holmesnál? Van: a húga, Enola Holmes!

A Netflix biztosra akart menni, ezért a legendás detektív legújabb ügyét a Vaják és a Stranger Things sztárjaira bízta. Spoilermentes Enola Holmes-kritika.

Aligha van még egy olyan népszerű alakja a popkultúrának, mint Sherlock Holmes, akinek a különös eseteit és bravúros nyomozómunkáját az elmúlt 133(!!!) évben számos novellából, regényből, mozifilmből, tévésorozatból, képregényből és számítógépes játékból megismerhettük. Talán csak a 127 éves Drakula gróf büszkélkedhet ugyanennyi szöveges, képes és mozgóképes feldolgozással – no meg persze Holmes kollégája, a hetyke bajszú Hercule Poirot. Épp ezért előzte meg óriási várakozás a Netflix legújabb, saját gyártású tévéfilmjét, az Enola Holmest, amiben nem kisebb név kapta meg a neves detektív szerepét, mint a streaming szolgáltató legnépszerűbb sorozatának, a Vajáknak a főhőse: Henry Cavill! No de vajon sikerült a 37 éves brit sztárnak felnőnie ehhez a szerephez? Rajta is olyan jól áll-e Holmes kabátja és kalapja, mint a karakterrel egybeforrt Jeremy Bretten? Van-e olyan intellektuális sármja a képernyőn, mint a modern kori tévés Sherlock Holmesnak, Benedict Cumberbatch-nek?

A rövid válasz: igen. A hosszabb: bár Cavillt hajlamos mindenki egy jóképű, de üresfejű szívtiprónak elkönyvelni, vajában igen ügyes színész, aki ugyanúgy képes hihetően eljátszani VIII. Henrik konspiráló sógorát (Tudorok), mint egy kalapácsöklű, Sztálin-bajszos ügynököt (Mission: Impossible - Utóhatás) vagy egy mogorva szörnyvadászt (Vaják). Az egyetlen percig nem volt kérdés, hogy Cavill kiváló Sherlock Holmes lesz – talán túlságosan is jó lett, nem véletlenül fenyegetőztek perrel a Holmes-örökösök, hogy tessék csak a klasszikus, hideg fejű, drogfüggő lángelméről filmet forgatni, és ne azt az 1920-as évekbeli Holmest szerepeltessék, akinek már voltak érzései is! A lényegi kérdés persze sokkal inkább az volt ezzel a produkcióval kapcsolatban, hogy a címbéli Enola Holmest is megkedvelik-e majd a vaskalapos Sherlock-fanok, és vajon a Holmes kishúgát alakító 16 éves Millie Bobby Brown meg tud-e birkózni egy igazi főszereppel (hiszen a Stranger Thingsben és a Godzilla 2-ben is csak egy volt a sok-sok ismert név közül).

Nos, Brown apait-anyait beleadott ebbe a filmbe – ez már a fenti előzetesből is világosan látszott. Befutott színésznők is megirigyelhetnék azt az energikus lendületet és könnyed eleganciát, amivel életre keltette a híres-neves Sherlock Holmes széltől is óvott, lesajnált húgát, akiről senki sem tudja, hogy legalább olyan jó nyomozó, mint a bátyja. Csakhogy amikor megpróbálja ezt bebizonyítani, folyamatosan falakba ütközik: a XIX. századi Angliában ugyanis nem szokás a tinédzserkorú kisasszonyoknak szoros fűző, hatalmas abroncsszoknya, divatos kalap és finom varrású kesztyű helyett fiús ruhákban az utcára menni, küzdősportokat űzni, vegyszerekkel kísérletezni, vagy épp olyan divatos férfisportoknak hódolni, mint a tenisz és a célba lövés.

Enola ezekkel az izgalmas dolgokkal a szabadelvű anyja (a szokás szerint zseniálisat alakító Helena Bonham Carter) hatására ismerkedett meg. Épp ezért akar a bálványozott asszony váratlan eltűnésekor saját maga nyomozásba kezdeni, és nem a sótlan idősebb testvérei, Sherlock és Mycroft gyámsága alatt (no meg a hírhedten szigorú bentlakásos leánynevelde ódon falai közt) unatkozni. Enola Holmes tehát maga a viktoriánus Brit Birodalom becsontosodott dogmái ellen való lázadás, egy mini-szüfrazsett, az összes öntudatos Jane Austen-regényhősnő egy személyben, Byron lányának, az első számítógép-programozónak tekintett Ada Byron Lovelace-nek az egyenes ági szellemi örököse!

Forrás: Penguin Young Readers

 

Az irodalmi példáim természetesen nem véletlenek: az Enola Holmes-regényciklust eredetileg 2006-ban indította hódító útjára Nancy Springer amerikai írónő. A könyvsorozat összesen hat kötetet élt meg, a legutolsó rész pont tíz éve jött ki The Case of the Gypsy Goodbye címmel. Magyarul októbertől lesz kapható az első kötet (direkt a Netflix-változat premierjéhez időzítve, annak plakátját átvéve), amelyet Az eltűnt márki esete címmel jelentet meg az L&L kiadó. A könyv és a film sztorija nagyjából meg is egyezik: Enola gyászoló, fiatal özvegynek álcázza magát, hogy London nyüzsgő utcáin és sötét sikátorai mélyén kutathasson az anyja után, aki ismerve a lánya képességeit, számtalan elrejtett nyomot hagyott maga után a titkos rejtekhelyektől kezdve a kódolt üzenetet tartalmazó újsághirdetésig.

A fiatal márki azonban nem véletlenül tűnt el: a szálak Anglia legfelsőbb köreibe vezetnek! Így aztán Enolának  igazi, minden hájjal megkent, vérszomjas gonosztevők elől kell menekülnie. Eközben ráadásul nemcsak az elkényeztetett márkival kell megvívnia a maga szellemi csatáit, de a csavaros észjárású testvérével, Sherlock Holmesszal is, aki régi barátjával és harcostársával, Lestrade felügyelővel együtt már ráállt Mrs. Holmes és a fiatal márki titokzatos eltűnésének ügyére is...

Forrás: Netflix

 

Az Enola Holmes tehát egy izgalmas rejtvényekkel, meglepő fordulatokkal és csattanós poénokkal teli, pompás díszletek közt játszódó, az utolsó rongyos utcakölyökig és konyhában szorgoskodó cselédasszonyig korhű ruhákba felöltöztetett statisztákkal teli, akciódús krimi. Ami ráadásul maximálisan kihasználja a film formanyelvi eszközeit a sok időben és térben való ide-oda ugrálással, ugyanannak a jelenetnek a teljesen más szemszögből való megmutatásával (persze a rendező, Harry Bradbeer azért annyira nem jó ebben, mint a műfaj szakavatott nagymestere, Guy Ritchie). No meg persze azzal, hogy Enola folyamatosan áttöri a negyedik falat, és a gúnyos kommentárjaival állandóan kikacsint a nézőnek, nem egy esetben szó szerint. A recept minden jel szerint bevált – Magyarországon legalábbis biztosan! Jelen sorok írásakor ugyanis a Netflix országokra lebontott, dinamikusan változó TOP10-es listájában betonbiztosan az Enola Holmes a legnézettebb produkció, nagyjából a múlt szerdai premierje óta. A magam részéről természetesen már alig várom, hogy elkészüljön a maradék öt regény filmváltozata is!

Ítélet: 7/10

Kiknek ajánljuk? Mindenkinek, aki eddig is nagykanállal falta Sherlock Holmes, Superman és Ríviai Geralt kalandjait, és már nem tud mit nézni, amíg el nem startol a Vaják és a Stranger Things legújabb évada.

Forrás: Netflix