Zuniverzum - Jelenetek egy szerelemből - A vírussal üzent Gryllus Dorkának a világegyetem

Nem sokat segít egy világjárvány egy olyan kapcsolaton, aminek lehet, hogy eleve nem volt semmi esélye. Ezt meséli el nekünk Gryllus Dorka és Simon Kornél "házivideója", és ők azért tudnak valamit a kapcsolatokról.

Gryllus Dorka és Simon Kornél egy pár, mármint a való életben, de ezt biztos sokan tudják. Szeretnek együtt dolgozni, közös munkájuk volt az Ízig-vérig című, tavaly futott gasztro tematikájú sorozat vagy a tényleg hangulatos erdélyi thriller, a Víkend (2015), és a karantén idején is együtt dolgoztak. Ebből született meg a Zuniverzum - Jelenetek egy szerelemből, ami már címével is elég sokat árul el.

Egy csinos, érett nőt látunk és egy jól szituált férfit, amint kutyát sétáltatnak egy kertvárosi részen, és egy utazást terveznek, mi pedig azt gondoljuk, milyen szép pár, biztos remek egzisztenciával rendelkeznek, előttük a jövő. Csakhogy egy kicsit átvertek minket, a férfi és a nő éppen tilosban járnak, az utazás, amit terveznek, végre arra lenne alkalom, hogy egy kis időt eltölthessenek együtt, miközben mindketten hazudnak törvényes párjuknak. Csakhogy közbeszól a vírus, lezárják a határokat, és nem csak a közös hétvégének lőttek, de jó eséllyel a boldogságra való egyetlen esélyüknek is búcsút mondhatnak. Mi pedig egyre többet tudhatunk meg róluk, ahogy újra és újra találkoznak egy lopott kis időre – ezek volnának a szerelem jelenetei, de hőseinknek még azt is tisztázniuk kell, hogy egyáltalán beszélhetnek-e szerelemről és mi köti össze őket. Azon túl persze, hogy a férfi és a nő élete megannyi más módon is érintkezik, ahogy ez már lenni szokott az ilyen félrelépéseknél.

Ez az örök téma simán kitenne egy másfél órás filmet, is, Gryllusék viszont 32 percben gondolkodtak, már csak azért is, mert háztájiban, közeli barátokkal dolgoztak – a rendező Oláh Kata, a forgatókönyvíró  Angyalosy Eszter és Baráthy György voltak -, felteszem fillérekből, a visszaváltott üvegek árából. Még ez sem igaz, hiszen az egyik jelenet fontos „földrajzi” eleme egy használtüveg konténer. Nem is a külcsínre mentek rá, a Zuniverzum nem tetszetős film, ha úgy vesszük, technikai értelemben rengeteg munka nem volt benne – a most készülő, szintén hazai A játszma forgatásán egy statiszta korhű beöltöztetése is több embert igényel, mint amekkora itt az egész stáb, de más a költségvetés és más a közönség. A Zuniverzum kicsit olyan, mintha Gryllusék maguknak forgatták volna, így adva ki kreatív energiáikat, feles érzelmeiket, majd jött a hazai HBO, és megvette a kisfilmet – vagy közepes hosszúságú filmet? -, amit vasárnaptól az HBO Go-n lehet megnézni, és ami így másoknak is tanulságul szolgálhat. Mert ez a két szereplő a legvégére tényleg eljut oda, hogy kimondjanak olyan alapvető dolgokat, amik egy párkapcsolatot meghatároznak, ironikus módon persze úgy, nekik csak egy párkapcsolat lehetősége adatik meg.

És nyilván ez függ attól kis, alapjáraton kinek ki a szimpatikusabb, de ebben Gryllus Dorka az igazán jó, neki jól áll a nyersesség, a szókimondás, míg Simon Kornél játékában mindig is volt egy kis körülményesség, amit át szokott vinni a karaktereire is. A lényeg viszont mégiscsak az, hogy akármennyire is különbözőek, ez a páros működik most is, ahogyan korábban is működött, és gyanítom, hogy a Zuniverzum nem csak arra volt jó, hogy kitöltsék, hanem arra is, hogy tovább csiszolják a kapcsolatukat.

Értékelés: 7/10