A nyugat hőse a Tháliában

Április 13-án Nádasdy Ádám fordításában kerül színre a Thália Színházban az ír drámaíró, John Millington Synge klasszikusa, A nyugat hőse.

Az elszegényedett angol-ír protestáns családban született Synge a dublini Trinity College-ban tanult. Ezután Németországban, Itáliában és Franciaországban utazgatott. 1898-ban indult az Aran-szigetekre, ahol az ír parasztok életét tanulmányozta. Megfigyeléseit feldolgozó művét (The Aran Islands) 1907-ben jelentette meg. Rövid munkássága alatt hat írással gazdagította az ír drámairodalmat. Leghíresebb, a The Playboy of the Western World (A nyugat hőse) című színműve szintén 1907-ben látott napvilágot, bemutatóján nagy felháborodást okozva.

Írország legnyugatibb csücskében vagyunk, mindentől távol. Az alkoholgőzös országúti kocsmába titokzatos, furcsa idegen érkezik, aki hamarosan mindenki legmélyebb csodálatát és tiszteletét váltja ki azzal, hogy elmeséli: kettéhasította az apja koponyáját. A tett elkövetője egyre jobban elrugaszkodik a valóságtól, hallgatósága pedig egyre többet hajlandó elhinni neki egészed addig, amíg a kocsma ajtón belép egy másik idegen…

Miért van szükségünk sztárokra, ikonokra? Milyen világ az, ahol egy idealizált identitást kell felvennünk ahhoz, hogy valakivé váljunk? Van-e esélye az őszinte emberi kapcsolatoknak ott, ahol az anyagi érdekek mindenek felett állnak, és az alkohol eltorzítja az embert kívül-belül? Van-e esélye a szerelemnek?

A tragikomédiát a Határon Túli Magyar Színházak Szemléje keretében a csíkszeredai Csíki Játékszín előadásában tekinthetik meg. Rendezője: Visky Andrej.