Diótörő orrvérzésig - ezeken a helyeken nézhetjük meg az ultimate karácsonyi darabot

Nincs karácsony szaloncukor és Diótörő nélkül. A szaloncukorra most nem tudunk színházi előadást ajánlani, viszont a Diótörőre annál inkább. A cikkben összegyűjtöttük, hol lehet országszerte Diótörőbe futni.

Budapest Bábszínház

A Budapest Bábszínházban már megszokhattuk, hogy gyönyörű babokkal és gyönyörű díszletekkel rendezik meg a darabokat, hiszen a színház tisztában van azzal, hogy a kisgyerekek első színházi élménye a legtöbb esetben bábszínházi előadás. Így a Budapest Bábszínház következetesen munkálkodik azon, hogy minden gyermekkorosztály számára nekik szóló, maradandó, nagyszerű élményt nyújtó előadásokat játsszon. Így van ez a Diótörővel is, amely ötvözi a pantomimet és a bábjátékot. Őszintén leírjuk, hogy nagy szerencse kell, ha valaki most szeretne az előadásra jegyet szerezni, de semmi sem lehetetlen, ki tudja, lehet, hogy most történik meg a karácsonyi csoda!

Győri Balett 


A Diótörő-szezon idei legnagyobb durranása lesz a Győri Balett előadása; a produkcióban a világ élvonalába tartozó Győri Balett táncművészei mellett a Győri Tánc-és Képzőművészeti Iskola balettnövendékei, valamint artisták lépnek a színpadra. A koreográfus és rendező ifj. Harangozó Gyula, Kossuth-díjas magyar táncművész, aki a Bécsi Operában korábban nagy sikerrel játszott Diótörő rendezése alapján a díszlettervező Dmitrij Simkinnel és a jelmeztervező Velich Ritával együtt egy új, látványos előadást állít az arénák színpadára. A szervezők a Győri Balett művészei mellé a Herceg és Klára hercegnő nagy kettősének eltáncolásához a Moszkvai Bolsoj Balett szólistáit nyerték meg. A monumentális előadást Győrben, Debrecenben és Veszprémben tekinthetik meg az érdeklődők.

Müpa - Szegedi Kortárs Balett

A Müpában is érdemes érdeklődni, ugyanis ott két alkalommal adja elő a Szegedi Kortárs Balett a saját Diótörő rendezését; december 22-én és 23-án két-két alkalommal tűzik műsorra a darabot. A koreográfus Juronics Tamás, a díszletet és a jelmezeket Horányi Júlia tervezte. A Diótörő balett ötlete egyébként a cári színház egykori igazgatójától származott. E. T. A. Hoffmann: A diótörő és az egérkirály című meséje alapján olyan mese-balettet akart színpadra vinni, ami minden addigit felülmúl, mind hangzásban, mind pedig látványban. Csajkovszkijt kérte fel a muzsika megkomponálására. A hattyúk tava és a Csipkerózsika után harmadik, egyben utolsó balettje is nagy sikert hozott a szerzőnek. A Diótörő a balettirodalom leggyakrabban játszott darabja lett.

Papp László Budapest Sportaréna


A Diótörő, mint show-műsor is debütál; idén a a Papp László Budapest Sportaréna egy egyedülálló családi show-műsort mutat be a Cirque de Monte Carlo és Edvin Marton. Csajkovszkij klasszikus balettje, a Diótörő szenzációs akrobatikus balett show-ként mutatkozik be egy különleges karácsonyi meseelőadáson december 20-án.

Magyar Állami Operaház


A Magyar Állami Operaházban is hagyomány már, hogy karácsony tájékán műsorra tűzik a Diótörőt, és ez idén sincs másképp. A három felvonásos mesebalettet 2015-ben Vaszilij Vajnonen és Oláh Gusztáv emlékének adózva „újrapolírozták”; a klasszikus balett hagyományait követő, de a 21. század táncművészeti és látványvilágbeli elvárásainak megfelelő előadást varázsolnak a nézők elé. A klasszikus zenei anyagra egy igazi Diótörő-specialista, a nemzetközi hírnévnek örvendő Wayne Eagling és Solymosi Tamás koreografált mesebalettet. A darab egész decemberben műsoron lesz, szinte minden nap játsszák, érdemes érdeklődni a jegyirodában!


Nemzeti Táncszínház előadása budapesti helyszíneken


A Nemzeti Táncszínház is megrendezte a maga Diótörőjét, melyet saját helyszín híján Budapesten több helyszínen lehet megnézni; a Stefánia Palotában, a MOM Kulturális Központban és a Várkert Bazárban lesznek előadások. A 2016-os rendezés koreográfusa Földi Béla.

Átrium Film-Színház


A diótörő és az egérkirály című darabot az eredeti Csajkovszkij zenével és E. T. A. Hoffmann meséjével a Közép-Európa Táncszínház és az Átrium Film-Színház közösen adja elő. A klasszikus és a kortárs tánc prózával és bábokkal való ötvözete nemcsak izgalmassá teszi az előadást, hanem a fantáziánk kiterjesztését is szolgálja. Teret nyit a játszani vágyó gyerekek számára, hiszen akinek kedve tartja, részt vehet az Egérfejek és a Diótörő párbajában. Azt, hogy ki melyik oldalon harcol majd, ki-ki eldöntheti saját belátása szerint. Az Átrium Film-Színházban december 25. és 28. között lehet megnézni az előadást.

Szegedi Nemzeti Színház


Szegeden, a Szegedi Nemzeti Színházban is ámulhatnak-bámulhatnak a gyerekek; a szegedi színház is előveszi a Diótörőt decemberben, két alkalommal; december 23-án 15 és 18 órakor. Családi mese a német romantika mesterének tollából, avagy mi van, ha életre kelnek a karácsonyi ajándékaink?

Békéscsabai Jókai Színház


Békéscsabán is előadják a Diótörő és Egérkirályt Szomor György rendezésében, november 24-től kezdődően december 16-ig, szinte minden nap. A darab Hoffmann meséje nyomán, de attól erősen eltávolodva született. A családi musical egy mesebeli zenés történet mindenkinek, aki szereti a szép történeteket, szereti a csodákat, és szeret szeretni! - írja a darab tájékoztatója.

Kecskeméti Katona József Színház


Kecskeméten a City Balett előadásában nézhetik meg a nézők a Diótörőt a Kecskeméti Katona József Színházban, de nem árt sietni a jegyvétellel, mivel csak három alkalommal lesz műsoron decemberben. A darab rendezője és koreográfusa Barta Dóra.