DONIZETTI: RITA - vígopera egy felvonásban

A Dramatic Art Produkciós Iroda az opera műfajában is új és friss alkotást mutat be 2018. július 13-án a Dunapark Kávéházban. A vacsora opera műfaja hazánkban még ismeretlen dolog, bár Londonban ennek komoly rajongó tábora van. Azért választották ezt a helyszínt és formát, hogy közelebb hozzák az operát, ezt a fontos műfajt az emberek mindennapjaihoz. Az 1840-ben íródott daljáték egy vérbő remekmű. Az alkotók a mű teátrális és színészi erejét akarják kidomborítani, természetesen a legigényesebb zeneiség mellett.

„Az opera játszás ugyanolyan színház, mint bármelyik prózai előadás mégis sokszor kiveszik belőle a nézők számára átélhető viszonyok fordulata és pusztán egy zenei esemény marad. A mi szándékunk, hogy teljes színházi élményt adjunk a nézőinknek” – mondta Dénes Viktor az előadás rendezője.

"A mű helyszínének kiválasztása során az játszott szerepet, hogy a cselekmény maga is egy fogadóban zajlik, így más választásunk nem is lehetett volna, mint a mindig elegáns és kiváló kulináris élvezeteket adó Dunapark Kávéház. Azért is külön öröm ez számunkra, mert így a közönségünk nem csak az előadás nézői, de résztvevői is, akiknek egy összművészeti olasz estben lesz részük. Bár a mű eredetileg francia nyelven íródott, mi természetesen magyar nyelven fogjuk előadni, hogy minden apró fordulat és humor pontosan érthető legyen."


Az opera fő témája a férfi-női viszonyok és nemi szerepek kérdése.
A legutóbbi évtizedekben rendkívül sokat változtak, főleg azzal, hogy közeledtek egymáshoz és rugalmasabbá, felcserélhetőbbé váltak.
Már nehéz elkülöníteni az „igazi férfi” és az „igazi nő” jellemző tulajdonságait. Az ezekről kialakított hagyományos kép (az aktív, domináns férfi és a passzív, szubmisszív nő) már elavultnak számít, de az alternatívák is gyorsan változnak.

Az előadás látványát a képregény művészet formaisága hatja át. Magyarul a pop art irányába hat. Vizuálisan is kifejezzik, hogy ez nem egy öreg, poros dolog. Hanem megfelelő érzékkel ez is tele van korszerű és örökérvényű gondolatokkal.

https://port.hu/adatlap/szindarab/szinhaz/donizetti-rita/directing-29747